Niektorí ju označujú za symbol detstva, ďalší nedajú dopustiť na jej chuť, iní zasa zbožňujú jej vôňu. Káva z cigórie alebo inak – káva z čakanky, je často označovaná ako najlepšia bezkofeínová káva, a to nielen pre vzhľad, ale aj pre farbu či samotnú chuť. Je však iná ako klasická bezkofeínová káva, pretože má údajne blahodarné účinky pre ľudské telo. Práve o tých sa budeme rozprávať v tomto článku.
Káva z koreňa
Aj keď je tu už storočia, do popredia sa čakanková káva dostáva až v súčasnosti, kedy je veľmi populárne žiť zdravšie a obmedzovať príjem kofeínu. Aj preto sa mnohí z nás vzdávajú milovaného espressa či cappucina a namiesto nich si doprajeme napríklad i čakankový koreň v hrnčeku. Káva z cigórie sa totiž vyrába práve z koreňa tejto na modro kvitnúcej rastlinky. Ten sa najskôr praží, následne melie a napokon sa z neho varí horúci nápoj radiaci sa medzi zdravé náhrady kávy. Káva z cigórie dokonca tak trocha chutí ako klasická káva, no mnohí z nej cítia napríklad orechy či dokonca jej pripisujú drevitú chuť.
Inšpiruj sa: Ako pestovať izbové rastliny? Skús to netradične a zároveň štýlovo!
Zdraviu prospešná
Prečo je teda káva z čakanky taká zdravá a prečo sa ňou aspoň čiastočne oplatí nahradiť denný kofeínový príjem? V prvom rade vám z nej nehrozí, že vypijete príliš veľa kofeínu, čo sa pracujúcim ľuďom neraz stáva a následky nie sú vôbec pekné ani príjemné. Má však oveľa väčšie zdravotné benefity. Vďaka obsahu inulínu, čo je prebiotický typ vlákniny, napomáha zdravému tráveniu, tiež dokáže znižovať vysoké hodnoty krvného tlaku a dokonca napomáha i k regulácii cukru v krvi. Tento účinok je populárny najmä medzi diabetikmi. Čakankový koreň by však mal mať aj protizápalové vlastnosti a dokázateľne pomáha aj pri chudnutí.
Kto by ju nemal piť?
Ako všetko aj cigorková káva má svoje negatívne stránky. Keď je konzumovaná vo vyššom množstve môže spôsobiť nafukovanie. Cigorke a káve z nej by sa mali radšej vyhýbať sezónni alergici a tiež tehotné a dojčiace ženy. Ak sa na cigorkovú kávu ešte necítite, všetky benefity získate i zo samotného koreňa. Ten môžte pridať do smoothie, jogurtov, rôznych nápojov i polievok a omáčok.
Pozri aj: Powerjoga pre posilnenie a spevnenie celého tela: Pár minút ťa vzpruží!