Orgánové hodiny ,,tikajú“ každému z nás a ovplyvňujú naše zdravie.
Každý jeden orgán má totiž svoju vlastnú hodinu, kedy pracuje najefektívnejšie.
V približnom prepočte ide o dve hodiny denne. Príkladom môže byť srdce, ktoré je najaktívnejšie dopoludnia. Práve vtedy hrozí ľuďom, ktorí trpia na choroby srdca, najviac infarktov. Aktivita žalúdku zasa kulminuje medzi siedmou a deviatou hodinou, práve preto je v tejto dobe najvhodnejšie raňajkovať. Ako by teda vyzeral rozvrh nášho tela?
Odporúčame prečítať: Ako si uskladniť bylinky pred zimou?
Shutterstock®
1.00-3.00
Začína sa aktivovať pečeň. Nastáva útlm (najnižšie okysličenie mozgu), preto je potrebné zvýšiť pozornosť v prípade, že napríklad cestujete. V túto dobu sa budia ,,žlčníkari“, pretože pečeň a žlčník sú párové orgány. Neodporúča sa piť alkohol, fajčiť, jesť tuky a piť kávu.
3.00–5.00
V túto dobu sa budia fajčiari, astmatici, chorí na priedušky ale i s inými ochoreniami, pretože hlavnú úlohu v týchto hodinách ,,hrajú“ pľúca. V tejto dobe človek pociťuje najväčší strach a úzkosť. Každá maličkosť dostáva obrovské rozmery, budíme sa a akákoľvek denná povinnosť, ktorú zvládame, má podobu neprekonateľnej prekážky.
Odporúčame prečítať: Potraviny, ktoré pomôžu naštartovať imunitu I.
Shutterstock®5.00 – 7.00
Je aktívne hrubé črevo. Odporúčame navyknúť si v túto dobu na vyprázdňovanie. Mali by sme sa vyhýbať stresu a zhonu. Je potrebné prebúdzať sa postupne, pretože chorí ľudia sa práve v túto dobu cítia zle. Vhodné je piť i veľa čaju.
7.00 – 9.00
Do činnosti sa dostáva žalúdok. V tomto čase je potrebné konzumovať veľa vitamínov. Telo potrebuje byť taktiež v teple, preto nie je vhodná studená sprcha alebo kúpeľ.
9.00 – 11.00
V tejto dobe sa aktivuje slinivka brušná a slezina. Neodporúča sa požívať alkohol. Vhodné je konzumovať ovocie, med (je to jediná denná doba, kedy je telo schopné stráviť sladkosti). Vyhýbať by sme sa mali veľkej fyzickej činnosti. Okolo 11. hodiny nastáva dopoludňajší výkonnostný vrchol.
11.00 – 13.00
Doba aktívnej činnosti srdca. Nie je dobré ho zaťažovať veľkým množstvom potravy. Nastáva mierny útlm. Dávať pozor by sme si mali aj na úrazy. Vhodná je prechádzka alebo krátky spánok.
Odporúčame prečítať: Potraviny, ktoré vám naštartujú imunitu II.
Shutterstock®13.00 – 15.00
V najväčšej činnosti je tenké črevo. V tejto dobe sa znižuje citlivosť zubov (vhodná doba k návšteve zubára). Začína sa zvyšovať naša fyzická aktivita.
15.00 – 17.00
Najviac pracuje močový mechúr. Vhodné je piť bylinkové čaje a taktiež športovať. Tráviaci systém je schopný prijímať výdatné jedlo, aktivita stúpa a dosahuje druhý výkonnostný stupeň.
17.00 – 19.00
V činnosti sú ľadviny. Je potrebné vyhýbať sa všetkému čo im škodí – tukom, cukru, soli, limonádam, chemikáliám, káve, alkoholu, chladu a stresu.
19.00 – 21.00
Do činnosti sa dostáva ,,obal“ srdca, krv. V tejto dobe človek veľmi dobre vníma. Je to čas, ktorý je vhodný na počúvanie hudby a divadelných hier, ale takisto je najúčinnejší pre pôsobenie antibiotík, ale i aplikáciu krému na bolestivé miesta.
Odporúčame prečítať: Bolesť hlavy - prečo vzniká a ako ju zastaviť?
21.00 – 23.00
Naše telo sa pripravuje na spánok. Nefajčíme a vynechávame jedlo.
23.00 – 1.00
V tejto dobe začína pracovať žlčník. Tí, ktorí majú s týmto orgánom problémy, sa obvykle v túto dobu budia alebo nemôžu zaspať.
Možno ste už niektoré z týchto vecí sami na sebe pozorovali a až teraz ste si ich dali do súvislosti aj prostredníctvom tohto článku.
5 komentárov
Martina Begalova
10.11.2014 09:25tazke je na to mysliet pocas dna aj ked tak nejak prirodzene clovek vyciti co kedy ma a nema robit..
Gabriela Diheneščíková
08.11.2014 14:27veľmi podobný článok som nedávno čítala..netušila som, že každý orgán má "svoju hodinu"..no aj po prečítaní sa tým veľmi neriadim
ľubka Olexyová
07.11.2014 14:10dobrá a náučná rada pre mňa,aj by som sa tohto pridržiavala
Mária Michalíková
07.11.2014 11:47zaujímavý článok
Martina Zahoranová
07.11.2014 08:51už som o tomto počula ale neriadim sa tým :-)