Ako spoznáš rôzne uštipnutia hmyzom? Zisti, čo ťa vlastne napadlo!

uštipnutia hmyzom

S letným obdobím sa spája aj oveľa viac pobytu na čerstvom vzduchu. Dlhé prechádzky, stanovačka s rodinou či grilovačka s priateľmi alebo len celkom obyčajné posedávanie na balkóne či teraske nám môže priniesť nežiadané bodance od dotieravého hmyzu. Či chceme alebo nie, uštipnutiam sa nevyhneme ani v tejto sezóne. Keď už si nájdeme červený fliačik, je dôležité vedieť rozpoznať, od akého živočícha sme ho dostali do vienka.

Je to výhodou aj v prípade, že reakcia nezostane len pri červenom svrbiacom mieste na koži, no prepukne v alergiu a vy musíte navštíviť lekára. Rôzne uštipnutia hmyzom rozpoznáte, no musíte vedieť, ako na to. Štípance komárom spoznáme pomerne ľahko, no čo bodnutie hmyzom iného druhu? Ako sa prejavuje poštípanie pavúkom alebo osou? A čo ak nastane veľký opuch po bodnutí? Zistite viac v našom článku!

Alergická reakcia po uštipnutí hmyzom

Alergická reakcia po uštipnutí hmyzom môže byť pre niektorých ľudí veľmi závažná. Reakcia sa môže prejaviť miernym opuchom, začervenaním alebo svrbením v mieste uštipnutia, čo sú bežné a neškodné príznaky. Avšak, u osôb s alergiou na hmyzie bodnutie sa môže vyvinúť vážnejšia reakcia, známa ako anafylaxia, ktorá si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc.

Anafylaxia je život ohrozujúca reakcia, ktorá môže zahŕňať príznaky ako ťažkosti s dýchaním, opuch hrdla, závraty, rýchly pokles krvného tlaku a bezvedomie. Tento typ reakcie sa môže vyskytnúť už v priebehu niekoľkých minút po bodnutí a vyžaduje si podanie adrenalínu a rýchlu hospitalizáciu.

Prevencia závažných alergických reakcií zahŕňa vyhýbanie sa rizikovým situáciám, ako je pobyt v oblastiach s vysokým výskytom hmyzu, a nosenie adrenalínového pera (EpiPen) pre prípad núdze. Ak viete, že ste alergickí na bodnutie hmyzom, je dôležité o tom informovať blízkych a zdravotníkov, aby vám mohli v prípade potreby rýchlo pomôcť.

Pozri aj: Hliva ustricová: Prekvapenie prírody pre tvoju imunitu a kuchyňu!

ako liečiť štipanec od pavúka
DepositphotosShutterstock®

Uštipnutie pavúkom

V našich končinách žije približne tisíc druhov pavúkov, takže je celkom pravdepodobné, že vás uštipne aj tento živočích. Pavúky hryzú viac-menej v obrane, ak ho teda nebudete vedome ohrozovať, možno sa vašej koži vyhne. Uštipnutie obyčajným pavúkom môže napohľad pôsobiť ako uštipnutie iným hmyzom. Väčšinou ide o červené pupienky, ktoré svrbia a v niektorých prípadoch uvidíte aj miesto, kde vás pavúk uhryzol, kde môžete zaregistrovať malú otvorenú ranku. Uštipnutie tropickým nebezpečným pavúkom vyzerá inak, napríklad keď vás poštípe čierna vdova, budete mať dva viditeľné vpichy 1 - 2 milimetre od seba.

Ošetrenie: Miesto si dôkladne vyčistite a vydezinfikujte. Použite antibakteriálnu masť, v prípade opuchov aj studený obklad. Ak pociťujete únavu, šklbanie v svaloch či iné nepríjemné prejavy, navštívte lekára.

Odporúčame: Vplyv klimatizácie na pleť: Takto sa môžeš účinne chrániť!

ako liečiť štipanec od komára
DepositphotosShutterstock®

Uštipnutie muchou či komárom

Uštipnutie muchou nie je až také bežné, naopak, uštipnutie komárom už áno. U múch sa môže vyskytnúť alergická reakcia u človeka na sliny hmyzu, čo sa prejaví začervenaním s malou rankou uprostred. Ako vyzerá uštipnutie komárom, vieme všetci - napuchnuté miesto na koži, podobné malému pľuzgieriku. Ak sa u vás objaví silná alergická reakcia, zvracanie či iné nepríjemné príznaky, neodkladajte návštevu lekára. Komáre sa živia krvou a preto celkom bežne prenášajú nákazlivé a nepríjemné choroby.

Ošetrenie: Na tieto bodnutia vám postačí krátky studený obklad alebo chladivý gél, napríklad s obsahom Aloe vera. List Aloe vera si môžete rozrezaný na miesto priložiť aj priamo.

Inšpiruj sa: Vieš, kam zavesiť obraz? Traf klinec priamo po hlavičke!

ako liečiť štipanec od včely
DepositphotosShutterstock®

Uštipnutie včelou a osou

Nasleduje uštipnutie, ktorého sa mnohí boja ako čert kríža a niektorí dokonca aj oprávnene, keďže na osy či včely existujú alergici. Bodnutie včelou alebo osou neprehliadnete, pretože bolí a zanechá nepeknú ranu - opuchnutú kožu s bielym vpichom, v ktorom často nájdete aj suvenír v podobe žihadla. Ak sa to stalo aj vo vašom prípade, žihadlo musíte z pokožky odstrániť, aby nedošlo k ďalším zápalom. Ak ste na osy a včely alergickí, dajte si potrebné lieky alebo navštívte lekára.

Ošetrenie: Na bodnutie osou a včelou pomáha zaručene cibuľa. Prerežte ju na polovicu a priložte na postihnuté miesto. Nebojte sa zatlačiť. Niektorí ľudia preferujú priloženie studenej lyžice a zatlačenie opuchu.

Ako sa prejavuje poštípanie mravcom

A čo uhryznutie mravcom? Uštipnutie mravcom sa najčastejšie prejavuje ako malé červené opuchnuté miesto na koži, ktoré môže byť bolestivé alebo svrbivé. V mieste uštipnutia sa často objaví mierne začervenanie a opuch, ktorý môže pretrvávať niekoľko hodín až dní. U niektorých druhov mravcov, najmä u tých, ktoré produkujú kyselinu mravčiu, môže byť pocit pálenia výraznejší. V zriedkavých prípadoch, ak je osoba alergická, môže dôjsť k závažnejšej reakcii, ako je napríklad žihľavka, opuch väčšej časti tela alebo dýchacie problémy.

Ošetrenie: Ošetrenie uštipnutia mravcom zahŕňa umytie postihnutého miesta čistou vodou a mydlom, aby sa zabránilo infekcii. Na zmiernenie opuchu a svrbenia je možné použiť studený obklad alebo lokálny antihistamínový krém. Ak sa prejavia príznaky alergickej reakcie, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.

Zaujme ťa: Zázrak prírody u teba doma: Zisti, ako si vypestovať Aloe vera!

ako liečiť štipanec od kliešťa
DepositphotosShutterstock®

Uštipnutie kliešťom

Hmyzom, pre leto naozaj typickým, je kliešť. Uhryznutie týmto živočíchom sa môže stať dokonca nebezpečným, pretože prenáša obávanú boreliózu. Preto je nutné kliešťa, ktorý sa vás všemocne drží, odstrániť čím skôr a to aj v prípade, že napadol vášho domáceho miláčika. Ak kliešť odpadne sám, to je ten lepší prípad, vo väčšine prípadov si však nájdete na pokožke jeho hlavičku. Ak vás trápi slabosť alebo nejaké neopodstatnené bolesti a červené miesto na pokožke sa nezlepšuje, navštívte lekára.

Ošetrenie: Ako kliešťa vytiahnuť? Najlepšie je, ak máte preventívne doma špeciálnu pinzetu na kliešťa, s ktorou je proces jednoduchší. Jednoducho ňou trošku hlavičkou pokrútite a potiahnete. Ak máte k dispozícii len ruku, smelo do toho a krútivým pohybom kliešťa odstráňte aj takto ručne. Následne si miesto vyčistite. Kliešťa usmrťte tvrdým predmetom.

Domáca lekárnička – tipy, ako liečiť uštipnutie hmyzom, zmierniť opuch po bodnutí a utlmiť svrbenie

  • Ocot: Namočte vatový tampón do octu a priložte ho na štípanec na pár minút, aby ste zmiernili svrbenie a podráždenie.
  • Med: Naneste tenkú vrstvu medu na postihnuté miesto, aby ste znížili zápal a zabránili infekcii.
  • Jedlá sóda: Zmiešajte jedlú sódu s trochou vody, aby ste vytvorili pastu, a naneste ju na štípanec. Pomáha neutralizovať kyselinu a zmierniť svrbenie.
  • Aloe vera: Aplikujte gél z čerstvého listu Aloe vera priamo na štípanec pre upokojenie pokožky a urýchlenie hojenia.
  • Cibuľa: Priložte plátok čerstvej cibule na štípanec, aby ste zmiernili bolesť a zápal.
  • Čajové vrecúško: Po vylúhovaní čaju priložte chladné čajové vrecko na štípanec, aby ste znížili opuch a podráždenie.
  • Mlieko alebo jogurt: Naneste trochu chladného mlieka alebo jogurtu na postihnuté miesto, čo môže pomôcť zmierniť svrbenie a upokojiť pokožku.
  • Esenciálny olej z levandule alebo čajovníka: Pár kvapiek týchto olejov naneste priamo na štípanec, čo môže pomôcť dezinfikovať ranu a znížiť zápal.

Kedy vyhľadať lekársku pomoc?

  • Ak sa po uštipnutí objavia príznaky ako ťažkosti s dýchaním, opuch tváre, hrdla alebo jazyka, rýchly pulz, závraty alebo strata vedomia – môže ísť o anafylaktický šok.
  • Ak ste boli uštipnutí viacerými osami, včelami alebo iným hmyzom naraz, existuje riziko závažnejšej reakcie v dôsledku veľkého množstva jedu.
  • Ak po uštipnutí dochádza k výraznému opuchu, začervenaniu, bolesti, hnisaniu alebo ak sa zhoršuje všeobecný stav (napríklad horúčka).
  • Ak sa v mieste uštipnutia objaví nezvyčajná reakcia, ako napríklad rýchlo sa šíriaci opuch, fialovkasté sfarbenie kože, alebo ak príznaky, ako sú bolesť a opuch, pretrvávajú dlhšie ako 48 hodín a zhoršujú sa.
  • Ak si nie ste istí, ako odstrániť kliešťa, alebo ak po odstránení kliešťa v mieste uštipnutia pretrváva začervenanie, objaví sa vyrážka, alebo ak sa objavia príznaky ako horúčka, bolesť hlavy alebo únava.
  • Ak sa po uštipnutí objavia príznaky ako nevoľnosť, vracanie, hnačka, slabosť, alebo silná bolesť hlavy, môže ísť o systémovú reakciu na jed hmyzu.

Článok aktualizovaný 25.8.2024

6 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

25.07.2018 06:40

Poučný a dobrý článok!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

25.07.2018 19:50

na štípance som expertka, mám ich celé leto, štípe ma všetok hmyz, prvá pomoc - ocot, cibuľa, olej tea tree, aloe, list skorocela

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

25.07.2018 22:38

vraj je dobrá prvá pomoc po uštipnutí včelou, alebo osou priložit si hlinu na to miesto

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

25.07.2018 22:55

Mňa štípe vždy hádam všetko čo existuje, navyše som alergik, tak mám vždy veselo, obyčajný štípanec od komára ma trápi aj dva týždne. Dávam si pozor a vyhýbam sa štípajúcej hávedi, ale veľmi sa mi nedarí.

Vaše meno:

Iveta Ondáková

Iveta Ondáková

25.07.2018 23:11

Hlavne, ked sme boli deti, cibula bola na všetko :) Asi to tak aj zostalo.....

Vaše meno:

Mária Liščinská

Mária Liščinská

27.07.2018 12:30

..ďalší vynikajúci a poučný článok!!!!! STE MEGA! ;)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE