Je cícer najzdravšia strukovina na zemi? Zisti, aké prospešné účinky ponúka!

Strukoviny patria medzi obľúbenú súčasť našich jedálničkov už od nepamäti. Majú v sebe množstvo vlákniny, ktorá je prospešná pre naše trávenie a umožňuje nám zbaviť sa viacerých žalúdočných problémov. Jedna strukovina však spomedzi nich vyniká najviac. 

Cícer patrí medzi najzdravšie strukoviny a je vhodný pre všetky vekové kategórie. Obsahuje plnohodnotné živiny, ktoré obohacujú naše telo a organizmus. Jeho výhodou je tiež fakt, že nespôsobuje nadúvanie. Poznáte všetky pozitívne účinky cícera? Aké živiny cícer obsahuje a prečo sa ho oplatí konzumovať pravidelne? Prinášame aj tipy na chutné recepty z cícera a jeho využitie v kuchyni. 

Cícer a jeho význam pre zdravie

Cícer, alebo tiež aj rímsky hrach, je obľúbenou pochúťkou Talianov. Aj jeho názov – rímsky hrach – je používaný preto, že svojím tvarom pripomína spomínanú strukovinu. Historici odhadujú cíceru viac ako 7500 rokov. 

V stredoveku sa rozšíril do Európy, no najprv len do kuchýň chudobnejších vrstiev. Dnes je cícer veľmi obľúbený najmä v kuchyniach Španielska, Talianska, Francúzska a Grécka, výnimočné postavenie tiež zastáva v arabských a balkánskych krajinách.

Odrody cícera

Existujú dva druhy cíceru. Kabul má svetlé, väčšie semená a jemnú šupku. Pestuje sa na juhu Európy a v severnej Afrike. Desi má tmavšie, menšie semená a hrubšiu šupku, najčastejšie ho pestujú v Indii a Etiópii.

Pozri aj: Trápi ťa bolesť kĺbov? Tak v tom prípade ti pomôže toto!

rímsky hrach

Zdroj: Shutterstock®

Aké má cícer nutričné hodnoty a aké živiny obsahuje?

Kalorická hodnota je asi 360 kcal na 100 g porciu. Cícer obsahuje dôležitý živiny pre telo. Španielska fazuľa, čo je ďalší názov pre cícer, obsahuje množstvo:

  • bielkovín,
  • vlákninu,
  • draslík, vápnik, horčík, zinok, fosfor, sodík,
  • vitamíny A, B, C, E, K,
  • kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú,
  • omega-3 a omega-6 mastné nenasýtené kyseliny,
  • betakarotén.

V jeho semenách sa nachádza 7 percent tukov. Je tiež bohatým zdrojom lecitínu. Skvelou správou je, že varením a jeho prípravou sa nestrácajú žiadne vitamíny ani živiny. Takmer 20 % z hmotnosti tvoria proteíny, čo je naozaj vysoký obsah bielkovín.

Cícer neobsahuje žiaden lepok, preto okrem vegetariánov ocenia túto skvelú potravinu i celiatici. Cícer má v sebe prirodzene veľa vlákniny (17 g na stogramovú porciu) a obsahuje veľmi veľa železa, vďaka čomu dokáže už jeden pokrm z cíceru pokryť takmer celú dennú dávku, ktorú potrebujeme pre naše telo. 

Vyskúšaj tiež: Trápi ťa bolesť? Toto ťa jej zbaví do pár minút!

recepty z cíceru

Zdroj: Shutterstock®

Aké má cícer výhody a blahodarné účinky?

Jeho úžasnou výhodou je, že je najľahšie stráviteľnou strukovinou a zároveň nenafukuje. Vyhľadávajú ho taktiež muži, vďaka jeho afrodiziakálnym účinkom. Vynechať by ho nemali ani deti, nakoľko pre ne poskytuje množstvo podporných látok ku správnemu vývinu.

Táto výživná strukovina je ideálna aj pri mnohých diétach – bezlepková, diabetická, diéta s obmedzením kuchynskej soli, nízkokalorická, bezcholesterolová alebo diéta s vysokým obsahom vlákniny. Používa sa tiež v delenej strave a jeho ďalšou výhodou je, že je sýty, takže po ňom tak rýchlo nevyhladnete.

Cícer je nabitý antioxidantmi, ktoré pokožku chránia pred škodlivými voľnými radikálmi. Taktiež dodáva pleti hebkosť, pevnosť a pružnosť. Je vhodný aj pri liečení nespavosti, pretože je výborným zdrojom aminokyseliny s názvom tryptofán, ktorá upokojuje a pomáha navodiť pokojný spánok.

Nemali by ho obchádzať ani tehotné ženy, pretože cícer obsahuje množstvo kyseliny listovej, ktorá ovplyvňuje vývoj plodu v lone matky. 

Ďalšie dôležité účinky a výhody konzumácie cícera:

  • zvyšuje obranyschopnosť,
  • podporuje rast zdravých kostí, nechtov a zubov,
  • pomáha pri žalúdočných problémoch,
  • prevencia proti osteoporóze,
  • prevencia proti kardiovaskulárnym chorobám (podporuje zdravé srdce),
  • znižuje vysoký cholesterol v krvi,
  • reguluje hladinu cukru v krvi,
  • zlepšuje príznaky kožných ochorení a zlepšuje stav kože a podporuje zdravú pokožku,
  • cícer podporuje normálny zrak,
  • zlepšuje vyprázdňovanie, cícer chráni pred zápchou,
  • častá konzumácia podporuje metabolizmus.

Neprehliadni: Deravé silonky nepatria do koša. Takto ich ešte zužitkuješ!

španielska fazuľa

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť cícer?

Cícer je prakticky ľahko dostupný, a to buď v sušenej forme ako všetky bežné strukoviny, alebo v konzerve. Ak ste si kúpili sušený cícer, pred jeho pridaním do pokrmov je vhodné namočiť ho do vody aspoň na 12 hodín. Následne ho varíme do zmäknutia približne 2 hodiny.

Tipy na kulinárske využitia cícera

Skvelý je pečený cícer, ktorý môže byť maškrtou pri sledovaní filmov alebo seriálov. Ak ho správne okoreníte a upečiete v rúre, bude skutočnou lahôdkou aj na rôzne oslavy. Ak vám cícer nie je cudzí, tak určite viete, že sa z neho pripravuje pochúťka, akou je hummus, ktorý sa pridáva k pokrmom alebo sa vychutnáva samostatne s nakrájanou čerstvou zeleninou.

Ak máte chuť, môžete si ho aj sami pripraviť. Potrebujete na to cícer, tahini pastu (sezamová pasta), olivový olej, strúčik cesnaku a citrónovú šťavu. Cícer uvarte a následne rozmixujte s ostatnými ingredienciami. Pridajte korenie podľa chuti a vychutnávajte. Ulahodiť vám môže napríklad aj cícerová polievka, cícerové fašírky, cícerové ragú a pod.

Recepty na cícerové pokrmy:

Článok aktualizovaný 14.2.2024

20 komentárov
Lucia Valková

Lucia Valková

04.01.2018 06:57

Cícer milujeme a pravidelne ho pripravujem.

Vaše meno:

Jana Belicová

Jana Belicová

04.01.2018 07:12

Bude cícerová polievka! A šalát s cícerom.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

04.01.2018 08:54

už dlhšie nad ním rozmýšľam

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

04.01.2018 10:11

z cíceru varím výbornú polievku a pomazánku

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

04.01.2018 13:39

vyskúšanú mám iba pomazanku s cícerom a nadrobno pokrájanými kyslými uhorkami...... pravé mám doma uvarený a rozmýšlam nad polievkou..... ale nepoznám dobrý recept? Nevie niektorá helfnút dáky dobrý receptík?

Vaše meno:

Darina Božiková

Darina Božiková

23.12.2018 17:13

pravidelne varíme polievku,doma sme mávali aj kašu,ale akosi sme ju prestali variť.

Milka Damašková

Milka Damašková

04.01.2018 17:29

Cícerové jedlá som nikdy nerobila, ani som netušila že je taký zdravý a hodnotný.Má toľko pozitív, že by bola veľká škoda ho nezaradiť do jedálnička.

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

04.01.2018 19:16

mám velmi rada cícer na rôzne spôsoby

Vaše meno:

Tea Mucková

Tea Mucková

04.01.2018 19:45

Miluji cizrnové kuličky s jogurtovým dipem a neodolám ani hummusu ..mňam :)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

04.01.2018 19:49

Cícer je i u nás veľmi obľúbený na rôzne spôsoby. Že sa varením nestrácajú živiny som ale doposiaľ nevedela, super!

Vaše meno:

Alžbeta Remencová

Alžbeta Remencová

04.01.2018 20:28

ja cicer pouzivam hlavne pri priprave humusu...ale vyborny je aj ako hlavne jedlo-uvareny s paradajkami a klobaskou...mnam :)

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

04.01.2018 20:42

robievam cícerovú kašu a aj polievku :-)

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

04.01.2018 20:53

cícer je vynikajúci, používam ho na polievku

Vaše meno:

Ľuba Reháková

Ľuba Reháková

04.01.2018 21:23

Mnamky. A chcelo by to aj recepty :)

Vaše meno:

Ria Petrová

Ria Petrová

04.01.2018 23:01

Cíceru som prišla na chuť asi pred 10. rokmi v Tunise a okrem bežnej mliečnej cícerovej polievky si doma robím aj hummus, ktorý vie neskutočne zasýtiť.

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

04.01.2018 23:35

Cícerová polievka mi veľmi chutí, iné nič som s ním nevyskúšala. Asi to napravím.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

05.01.2018 14:32

cícer často robím na rôzne spôsoby...

Vaše meno:

Michaela Mičková

Michaela Mičková

06.01.2018 12:26

Cícer je veľká maškrta :) polievočky,natierky, príloha ku jedlu alebo len tak uvareny a osoleny

Vaše meno:

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

07.01.2018 19:42

obcas kupujeme cicerovu natierku tzv humus,ale inak nemam s jeho pripravou skusenosti

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

07.06.2018 08:22

Ani som netušila aký je zdravý varievam akurat polievku

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

18.01.2022 16:38

skúšala som, ale nechutil

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE