Strukoviny patria medzi obľúbenú súčasť našich jedálničkov už od nepamäti. Majú v sebe množstvo vlákniny, ktorá je prospešná pre naše trávenie a umožňuje nám zbaviť sa viacerých žalúdočných problémov. Jedna strukovina však spomedzi nich vyniká najviac.
Cícer patrí medzi najzdravšie strukoviny a je vhodný pre všetky vekové kategórie. Obsahuje plnohodnotné živiny, ktoré obohacujú naše telo a organizmus. Jeho výhodou je tiež fakt, že nespôsobuje nadúvanie. Poznáte všetky pozitívne účinky cícera? Aké živiny cícer obsahuje a prečo sa ho oplatí konzumovať pravidelne? Prinášame aj tipy na chutné recepty z cícera a jeho využitie v kuchyni.
Cícer a jeho význam pre zdravie
Cícer, alebo tiež aj rímsky hrach, je obľúbenou pochúťkou Talianov. Aj jeho názov – rímsky hrach – je používaný preto, že svojím tvarom pripomína spomínanú strukovinu. Historici odhadujú cíceru viac ako 7500 rokov.
V stredoveku sa rozšíril do Európy, no najprv len do kuchýň chudobnejších vrstiev. Dnes je cícer veľmi obľúbený najmä v kuchyniach Španielska, Talianska, Francúzska a Grécka, výnimočné postavenie tiež zastáva v arabských a balkánskych krajinách.
Odrody cícera
Existujú dva druhy cíceru. Kabul má svetlé, väčšie semená a jemnú šupku. Pestuje sa na juhu Európy a v severnej Afrike. Desi má tmavšie, menšie semená a hrubšiu šupku, najčastejšie ho pestujú v Indii a Etiópii.
Pozri aj: Trápi ťa bolesť kĺbov? Tak v tom prípade ti pomôže toto!
Aké má cícer nutričné hodnoty a aké živiny obsahuje?
Kalorická hodnota je asi 360 kcal na 100 g porciu. Cícer obsahuje dôležitý živiny pre telo. Španielska fazuľa, čo je ďalší názov pre cícer, obsahuje množstvo:
- bielkovín,
- vlákninu,
- draslík, vápnik, horčík, zinok, fosfor, sodík,
- vitamíny A, B, C, E, K,
- kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú,
- omega-3 a omega-6 mastné nenasýtené kyseliny,
- betakarotén.
V jeho semenách sa nachádza 7 percent tukov. Je tiež bohatým zdrojom lecitínu. Skvelou správou je, že varením a jeho prípravou sa nestrácajú žiadne vitamíny ani živiny. Takmer 20 % z hmotnosti tvoria proteíny, čo je naozaj vysoký obsah bielkovín.
Cícer neobsahuje žiaden lepok, preto okrem vegetariánov ocenia túto skvelú potravinu i celiatici. Cícer má v sebe prirodzene veľa vlákniny (17 g na stogramovú porciu) a obsahuje veľmi veľa železa, vďaka čomu dokáže už jeden pokrm z cíceru pokryť takmer celú dennú dávku, ktorú potrebujeme pre naše telo.
Vyskúšaj tiež: Trápi ťa bolesť? Toto ťa jej zbaví do pár minút!
Aké má cícer výhody a blahodarné účinky?
Jeho úžasnou výhodou je, že je najľahšie stráviteľnou strukovinou a zároveň nenafukuje. Vyhľadávajú ho taktiež muži, vďaka jeho afrodiziakálnym účinkom. Vynechať by ho nemali ani deti, nakoľko pre ne poskytuje množstvo podporných látok ku správnemu vývinu.
Táto výživná strukovina je ideálna aj pri mnohých diétach – bezlepková, diabetická, diéta s obmedzením kuchynskej soli, nízkokalorická, bezcholesterolová alebo diéta s vysokým obsahom vlákniny. Používa sa tiež v delenej strave a jeho ďalšou výhodou je, že je sýty, takže po ňom tak rýchlo nevyhladnete.
Cícer je nabitý antioxidantmi, ktoré pokožku chránia pred škodlivými voľnými radikálmi. Taktiež dodáva pleti hebkosť, pevnosť a pružnosť. Je vhodný aj pri liečení nespavosti, pretože je výborným zdrojom aminokyseliny s názvom tryptofán, ktorá upokojuje a pomáha navodiť pokojný spánok.
Nemali by ho obchádzať ani tehotné ženy, pretože cícer obsahuje množstvo kyseliny listovej, ktorá ovplyvňuje vývoj plodu v lone matky.
Ďalšie dôležité účinky a výhody konzumácie cícera:
- zvyšuje obranyschopnosť,
- podporuje rast zdravých kostí, nechtov a zubov,
- pomáha pri žalúdočných problémoch,
- prevencia proti osteoporóze,
- prevencia proti kardiovaskulárnym chorobám (podporuje zdravé srdce),
- znižuje vysoký cholesterol v krvi,
- reguluje hladinu cukru v krvi,
- zlepšuje príznaky kožných ochorení a zlepšuje stav kože a podporuje zdravú pokožku,
- cícer podporuje normálny zrak,
- zlepšuje vyprázdňovanie, cícer chráni pred zápchou,
- častá konzumácia podporuje metabolizmus.
Neprehliadni: Deravé silonky nepatria do koša. Takto ich ešte zužitkuješ!
Ako pripraviť cícer?
Cícer je prakticky ľahko dostupný, a to buď v sušenej forme ako všetky bežné strukoviny, alebo v konzerve. Ak ste si kúpili sušený cícer, pred jeho pridaním do pokrmov je vhodné namočiť ho do vody aspoň na 12 hodín. Následne ho varíme do zmäknutia približne 2 hodiny.
Tipy na kulinárske využitia cícera
Skvelý je pečený cícer, ktorý môže byť maškrtou pri sledovaní filmov alebo seriálov. Ak ho správne okoreníte a upečiete v rúre, bude skutočnou lahôdkou aj na rôzne oslavy. Ak vám cícer nie je cudzí, tak určite viete, že sa z neho pripravuje pochúťka, akou je hummus, ktorý sa pridáva k pokrmom alebo sa vychutnáva samostatne s nakrájanou čerstvou zeleninou.
Ak máte chuť, môžete si ho aj sami pripraviť. Potrebujete na to cícer, tahini pastu (sezamová pasta), olivový olej, strúčik cesnaku a citrónovú šťavu. Cícer uvarte a následne rozmixujte s ostatnými ingredienciami. Pridajte korenie podľa chuti a vychutnávajte. Ulahodiť vám môže napríklad aj cícerová polievka, cícerové fašírky, cícerové ragú a pod.
Recepty na cícerové pokrmy:
- Cícerová polievka so zeleninou
- Nátierka z cícera
- Cícerová bábovka s orechmi
- 5 receptov z cícera
- Cícerový falafel
- Pečený cícer
- Cícerová pomazánka
- Cícerová polievka
Článok aktualizovaný 14.2.2024