Jablká sú samé osebe výživné a prospievajú nášmu organizmu. Ale čo ich jadierka? Niektorí z nás dokážu zjesť aj ohryzok z jablka a niektorí sa práve jadierkam vyhýbajú. Naši rodičia nás upozorňovali, aby sme ich nejedli, pretože sa otrávime a stále nám prízvukovali, aké sú škodlivé pre náš organizmus. Aj napriek tomu sme boli rebelmi a zjedli sme ich, ale do postele sme sa ukladali so strachom, že sa už viac neprebudíme.
Na jednej strane nás varujú pred ich negatívnymi účinkami, no na strane druhej sa o nich hovorí ako o telu prospešných jadierkach, ktoré sú skvelé na konzumáciu. Údajne dokážu posilniť organizmus a zlepšiť zdravie. No kde je pravda? Sú jadierka z jabĺk pre nás hrozbou alebo sa nemusíme obávať ich konzumácie?!
Odporúčame: Ako zlepšiť zdravie pri dlhodobom sedení? Obetuj LEN 4 sekundy a zisti, čo sa stane!
Jadierka z jabĺk – konzumovať, ale aj nekonzumovať!
V celom jablku sa nachádza približne 5 jadierok, ktoré nie sú pre ľudský organizmus nebezpečné. O ich nebezpečenstve môžeme hovoriť najmä v prípade, že ich rozžujete. Po ich rozhryznutí sa z nich začne uvoľňovať amygdalín, teda vitamín B17, ktorý sa v tele premieňa na kyanovodík. Ten je pre náš organizmus toxický a dokonca vo väčších množstvách môže spôsobiť smrť. Kyanovodík dokáže zabrániť bunkám využívať kyslík, ktorý je potrebný pre ich fungovanie, v dôsledku čoho môže nastať ich smrť. Nielen jadierka z jabĺk obsahujú amygdalín. Ten sa nachádza aj v kôstkach z marhuli, broskýň i čerešní.
Síce jadierka obsahujú amygdalín, no príroda to zariadila tak, že sú jadierka chránené „škrupinkou,“ ktorá má ochrániť organizmus pred uvoľňovaním tejto nebezpečnej zložky. Ak jadierka nerozhryziete, tak vašim tráviacim traktom prejdú v podstate bez toho, aby vám ublížili. Jednoducho ich vylúčite bez akéhokoľvek poškodenia. Odborníci tiež dodávajú, že na to, aby jadierka z jabĺk boli skutočnou hrozbou a mohli vás ohroziť na živote, museli by ste ich zjesť vo veľkom množstve a hlavne rozdrvené.
Môžu však spôsobiť zápchu
Ako sme teda uvideli vyššie, jadierka z jabĺk v malom množstve nie sú pre nás nebezpečné. Avšak u deti je potrebné dávať pozor. Jadierka totižto môžu u nich spôsobiť zápchu. Dokonca niekedy takú vážnu, že je najlepšie navštíviť lekára alebo podporiť trávenie i vyprázdňovanie rôznymi preháňadlami či inými liekmi.
Neprehliadni: TOP ovocie a zelenina na gril: Ktoré druhy si ugrilovať už toto leto?
10 komentárov
Ľubica Šťastná
11.08.2020 05:06Naozaj zaujímavé! Keď sme boli deti, babka nás zvykla strašiť: "Nejedzte jadierka, vyrastie vám z bruška strom!" - akoby vedela tieto fakty už vtedy. :)
Elena Švachová
10.08.2020 21:34Zaujímavé...toto som veru netušila.Jablká jem denne niekoľko kusov,nakoľko máme záhradu,ale jadierka nezvyknem jesť.
Mária Liščinská
10.08.2020 19:38ejhaaa tak toto je pre mňa novinka... musím si dávať lepší pozor, zvyknem zjesť jabĺčko úplne vcelku ach jaj... vďaka za upozornenie
Milka Damašková
10.08.2020 18:53Našťastie jablčné jadierka nezvyknem jesť. Zato jadierka z melóna nevyberám a všetky jem. Ale tie z melóna sú vraj plné prospešných látok...
Mária Maxianová
10.08.2020 17:32a čo sme sa ako deti najedli tých zrniečok...
Katarína Konečná
10.08.2020 14:49jadierka vykrajujem
Daniela Bieliková
10.08.2020 14:21Zaujímavá informácia, celkom ma to prekvapilo...
Leona Bašistová
10.08.2020 08:28Vďaka za tip, doteraz som zdravé jadierka rozhrýzala :) Rovnako treba dávať pozor na jadierka hlavne jabĺk z predchádzajúceho roku, ktoré prezimovali. Jadierka niektorých bývajú obalené "jemnou vatou" plesne či machu, a tým zbytočne do tela vpravujeme plesňové baktérie.
Mária Reibergerová
10.08.2020 08:05deťom jablko krájam a stred - jadierka vykrajujem, ja tiež jadierka nejem a podľa tohto článku je to asi lepšie
Lucia Valková
10.08.2020 07:33Tak to som teda nikdy neriesila,dobre vedieť.