Zdravý životný štýl neznamená len obmedzenie tukov a cukrov, ale je to spôsob života pri ktorom je potrebné dbať aj na veľa iných vecí.
Jednou z nich je aj množstvo soli, ktoré telu počas dňa dodáme. Bohužiaľ, v dnešnej dobe prijíma naše telo viac soli ako je potrebné, a preto je nutné zamyslieť sa, ako tento problém vyriešiť.
Nevyhnutná pre život
Dôležitým faktom ostáva, že človek potrebuje soľ k životu. Chlorid draselný, teda kuchynská soľ, je potrebná pre normálne fungovanie buniek a orgánov. Udržiava požadovaný objem vody v tele a tiež pomáha regulovať množstvo krvi a tým krvný tlak. Nedostatok soli môže však organizmu spôsobiť rovnako veľké problémy ako jej prebytok.
Odporúčame prečítať: Doprajte si kvalitné mäso, vieme ktoré to je
Pozor na zdravie!
Odporúčaná denná dávka soli je približne 6 gramov, čo zodpovedá jednej čajovej lyžičke. Problém je ten, že priemerný človek skonzumuje denne až dvojnásobok, čo potom môže viesť k rôznym zdravotným rizikám. Veľkú časť soli prijímame v polotovaroch a taktiež by sme nemali zabúdať ani na fakt, že soľ je prirodzenou súčasťou potravín.
Medzi zdravotné problémy, ktoré vás môžu trápiť pri nadbytku soli je zadržiavanie vody v tele či vysoký krvný tlak. To potom môže viesť k srdcovým problémom a dokonca aj k infarktu. Pozor by si mali dávať najmä ľudia so srdcovo-cievnymi ochoreniami.
Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním
Ako nahradiť soľ v kuchyni?
Nie je jednoduché zo dňa na deň prestať soliť. Je možné, žeby vám jedlo vôbec nechutilo a vy by ste sa po pár dňoch snaženia vrátili k nezdravému zlozvyku. Preto je lepšie uberať množstvo soli v jedle postupne, aby si na to vaše chuťové bunky postupne zvykali.
Ideálnou náhradou môže byť sušená koreňová zelenina, ktorá má jemnú korenistú príchuť. Taktiež jedlo môžete dochutiť rascou, cesnakom, pažítkou, bazalkou alebo akoukoľvek bylinkou, ktorá zvýrazní chuť jedla. Po čase, budete lepšie vnímať chuť potravín a odmenou vám bude aj vaše zdravie.
Odporúčame prečítať: Nie všetky "éčka" sú škodlivé
www.thinkstockphotos.com
7 komentárov
Erika Špacírová
05.04.2016 20:42používam himalájsku soľ a v malom množstve :)
Julius Nagy
05.04.2016 08:17na jednej strane sa pise ze ako sa treba naucit malo pouzivat sol a na strane druhej ze je dolezita pre cloveka... sko sa hovori vsetko s mierouuu
Soňa Krátka
04.04.2016 12:17snazim sa solit menej,pridavam bylinky a korenie, je to zdravsie
Alžbeta Kelbelova
30.04.2015 13:52ja trochu solim a dochucujem bylinkami a sojovou omáčkou
Jana Komadová
09.04.2015 15:55Málinko solím a používam bylinky je to zdravšie
Iveta Moravčíková
08.04.2015 13:58Ja osobne moc nesolím, kto chce nech si prisolí, ale unás doma nie
Monika Šomšáková
01.04.2015 10:20Treba ale dávať pozor aby sme jedlá nepresolovali