Kedy je káva najzdravšia? Vedci majú jasnú odpoveď, ktorá ťa (ne)poteší!

kedy je káva najzdravšia

Nápoj, ktorý každému dopĺňa energiu a dokáže nás prebrať k životu. Mnohí si bez nej nevedia predstaviť život, a preto s určitosťou môžeme povedať, že by bolo pre nich ťažké vzdať sa jej. Okrem toho, že dokáže dodať energiu, tak sa o nej hovorí aj ako o zázračnom nápoji, ktorý dokáže predĺžiť život. Čiastočne je to pravdivé tvrdenie, no je dôležité vedieť si kávu správne pripraviť. 

Pretože len v prípade, že si ju pripravíte správnym spôsobom, tak z nej vyťažíte všetky jej pozitívne účinky. Kávu je možné pripraviť na množstvo spôsobov. V kaviarňach si vychutnávame predovšetkým espresso, ktoré je pripravované strojovo. V dnešnej dobe si vďaka kávovarom túto kávu môžeme vychutnávať aj v pohodlí domova. A dokonca máme ešte na výber, a to či zvolíme kapsulové, pákové alebo poloautomatické, či dokonca automatické kávovary.

Okrem toho niektorí nedajú dopustiť na turka či kapučíno. Vedci však šokujú, pretože prišli so štúdiou, v ktorej zisťovali, aký spôsob prípravy kávy je najzdravší. Teda zisťovali, pri akej príprave je káva najzdravšia. Tak ako to je? Aký druh kávy je najdravší? Ktorá káva naopak nie je vhodná? Je to instantná káva alebo spomínané espresso? Zistite viac!

Pozri aj: Najlepšie jahodoviská, kde prebieha samozber jahôd 2020: Aká je ich aktuálna cena?

filtrovaná káva Shutterstock®

Štúdia z Göteborgskej univerzity odhalila najzdravší spôsob prípravy kávy

V tomto prípade môžeme hovoriť o obsiahlej štúdii, ktorá bola vykonávaná neuveriteľných 20 rokov. Vedci pritom sledovali návyky viac ako pol milióna mužov a žien z Nórska, u ktorých sledovali zdravotný stav pri pití rôznych druhov kávy.

Dôsledným skúmaním a sledovaním všetkých zdravotných problémov u účastníkov štúdie a rovnako aj celkového zdravotného stavu, prišli vedci k jasnému výsledku. Najzdravším spôsobom prípravy kávy je jej filtrácia. Filtrovaná alebo aj prekvapkávaná káva patria medzi najzdravšie a dokonca môžu podporovať dlhovekosť a byť zdraviu prospešné. 

Podľa štúdie u účastníkoch, ktorí pili len filtrovanú kávu bolo až 15-percentné nižšie nebezpečenstvo úmrtia. Hovoriť môžeme predovšetkým o nižšom riziku úmrtia na kardiovaskulárne choroby u mužov a žien, ktorí pili len jednu až štyri šálky filtrovanej kávy denne.

Filtrovaná káva ako najzdravšia verzia kávy

Filtrovaná káva, známa aj ako prekvapkávaná káva, je považovaná za jednu z najzdravších foriem kávy, najmä vďaka svojej metóde prípravy. Pri filtrovanej káve sa horúca voda prelieva cez mletú kávu, ktorá je umiestnená v papierovom alebo kovovom filtri. Tento proces nielenže extrahuje chuť a arómu z kávových zŕn, ale tiež zabraňuje prechodu niektorých nežiaducich látok do finálneho nápoja.

Filtrovaná káva je najmä oceňovaná pre svoju schopnosť odstraňovať diterpeny, ktoré sa prirodzene vyskytujú v káve. Diterpeny, ako sú cafestol a kahweol, môžu zvyšovať hladinu cholesterolu v krvi. Papierové filtre účinne zachytávajú tieto látky, čím znižujú ich prítomnosť v káve a potenciálne znižujú riziko negatívnych účinkov na srdce a cievy. Takáto káva obsahuje antioxidanty.

Aké sú pozitívne účinky kávy?

Aký je vplyv kávy na naše telo? Káva, ako jedna z najpopulárnejších nápojov na svete, je známa nielen svojou schopnosťou zvýšiť bdelosť a koncentráciu, ale aj mnohými potenciálnymi zdravotnými prínosmi. Tu sú niektoré z najvýznamnejších pozitívnych účinkov, ktoré môže káva mať na zdravie:

  • Zvýšenie energie a bdelosti: Kofeín, hlavná aktívna zložka kávy, je známy stimulant, ktorý blokuje účinky adenozínu, neurotransmitéra, ktorý podporuje ospalosť, čím zvyšuje bdelosť a koncentráciu.
  • Podpora mentálneho zdravia: Pravidelná konzumácia kávy bola spojená s nižším rizikom vzniku depresie a samovražedných sklonov. Kofeín môže zlepšovať náladu prostredníctvom zvýšenia uvoľňovania neurotransmiterov ako dopamín a noradrenalín.
  • Ochrana proti neurodegeneratívnym ochoreniam: Niektoré štúdie naznačujú, že pitie kávy môže znížiť riziko vzniku Parkinsonovej choroby a Alzheimerovej choroby. Antioxidanty a protizápalové zložky v káve môžu hrať úlohu v ochrane nervového systému.
  • Zlepšenie fyzickej výkonnosti: Kofeín zvyšuje úroveň adrenalínu v krvi, čo zlepšuje fyzickú výkonnosť tým, že pripraví telo na intenzívnejšie fyzické úsilie.
  • Antioxidačné účinky: Káva je jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov v strave, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižovať oxidatívny stres v tele.
  • Potenciálna ochrana pred niektorými druhmi rakoviny: Výskumy naznačujú, že konzumácia kávy môže byť spojená s nižším rizikom niektorých typov rakoviny, vrátane rakoviny pečene a hrubého čreva.
  • Podpora srdcového zdravia: Aj keď vysoké dávky kofeínu môžu byť pre niektorých ľudí problematické, stredná konzumácia kávy (približne 3-4 šálky denne) bola spojená s nižším rizikom srdcových chorôb.

Zaujme ťa: Čo pomáha na kŕčové žily? Toto je prvá pomoc, ktorú treba poznať!

nefiltrovaná káva Shutterstock®

Ktorý druh kávy vedci neodporúčajú?

Vedci neodporúčajú „turka“ ani espresso. Štúdiou tiež zistili, že najnezdravším typom kávy je práve nefiltrovaná, pri ktorej je káva vystavovaná horúcej vody. V takto pripravovanej káve sa nachádza veľké množstvo cafestolu a kahweolu – látok, ktoré môžete nájsť ako v káve tak aj v sedimente. Tieto zložky prispievajú k zvýšeniu hladiny zlého cholesterolu (LDL) v organizme, čo má za následok vyššie riziko vzniku srdcových chorôb.

Ak sa teda nechcete vzdať svojej milovanej kávy, tak by ste mali začať piť filtrovanú alebo prekvapkávanú kávu. Zdá sa, že filter dokáže kávu „očistiť“ od škodlivých zložiek, ktoré môžu prispieť k rozvoju viacerých zdravotných problémov.

A čo instantná káva?

Aj keď je instantná káva rýchla a pohodlná na prípravu, výsledná konzistencia a plnosť nápoja často zaostáva za klasickou kávou pripravenou z čerstvo zomletých zŕn. Pri výrobe instantnej kávy sa často používajú kávové zrná nižšej kvality. Navyše, výroba instantnej kávy zahŕňa rôzne procesy, ako je zmrazenie a sušenie, ktoré môžu ovplyvniť konečnú chuť. Tieto procesy môžu tiež odstrániť niektoré z jemných chutí a aromatických zlúčenín, ktoré sú prítomné v čerstvo pripravenej káve.

Niektoré instantné kávy dokonca môžu obsahovať pridané chemické látky a stabilizátory, aby sa predĺžila ich trvanlivosť a zlepšila rozpustnosť, čo môže ovplyvniť chuť a kvalitu nápoja.

Článok aktualizovaný 25.6.2024

18 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

01.06.2020 06:46

Zaujímavé! Môže byť...

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

01.06.2020 07:58

Hm, musím prehodnotiť tento môj rituál, zdá sa, že nepijem vhodnú kávu pre zdravie..

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

01.06.2020 08:51

stále platí čo nám chuti nie je najzdravšie.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

01.06.2020 10:11

práve mi dosluhuje pákový kávovar, tak už viem čo si mám kúpiť

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

01.06.2020 11:14

no a ja mám najradšej práve espresso :-(

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

01.06.2020 14:15

Rada som si prečítala

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

01.06.2020 18:27

Ach jaj .. milujem tureckú kávu .. :-( Budem musieť začať piť inú .. !!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

01.06.2020 21:40

Veru ma to nepotešilo a prekvapilo...tak budeme kávu filtrovať,lebo bez kávy si neviem predstaviť začiatok dňa.

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

02.06.2020 00:02

Nuž, turka mám najradšej :)

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

03.06.2020 14:49

zaujímavé

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

05.06.2020 20:56

zaujímavé

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

05.06.2020 22:44

Ja pijem instantnú kávu s mliekom, čo je nezdravé, ale mne chutí. Uvažujem o kúpe kvalitného kávovaru.

Vaše meno:

Zuzana Václaviková

Zuzana Václaviková

05.06.2020 22:56

Keďže som fanúšikom toho nášho "turka", sama som zvedavá na najbližšie výsledky cholesterolu.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

14.06.2020 18:22

prepáčte, ale vždy čítam iné informácie- už neviem, komu mám veriť

Vaše meno:

Natália Homolová

Natália Homolová

24.06.2020 16:42

Mne najviac chutí práve to espresso.

Vaše meno:

Potmehood production

Potmehood production

07.07.2020 04:11

Mne v poslednej dobe viacej vyhovuje Kratom než obyčajná káva, najlepšie je to striedať

Vaše meno:

Týna Ryglová

Týna Ryglová

27.03.2021 06:50

Podľa mňa je najzdravší káva bez kofeinu. Na tej nevidím nič zlé. Aspoň teda dúfam, že je najzdravší :-D. Inou totiž nepijem a nebudem na tom nič meniť ani, keby bola nezdravá :-) .

Vaše meno:

Katarína Kubíková

Katarína Kubíková

29.04.2021 21:19

Vďaka za článok :-) Ja som bežnú kávu prestala piť počas tehotenstva a prešla som na kávu bez kofeínu. Tak som si ju obľúbila, že ju bežne pijem ešte teraz. Konkrétne objednávam z :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE