Žijeme v úžasnej dobe, kedy nedostatkový tovar ani nepoznáme. V obchodoch či na internete si môžete kúpiť všetko od výmyslu sveta. A preto nie je žiadnym prekvapením, že aj pri výbere mlieka máme nespočetné možnosti. Kravské, ovčie, makové či sójové – s rôznymi variantami mlieka sa roztrhlo vrece!
O to ťažší je výber mlieka. Samozrejme, pokiaľ ste alergik, vegán alebo máte iné obmedzenie, výber sa vám zužuje. Pre všetkých ostatných sa núka množstvo druhov mlieka. Ktoré je najzdravšie a ktoré by sme mali zavrhnúť? Pustite sa spolu s nami po mliečnej ceste a nájdite to pravé pre seba!
Čerstvé alebo krabicové?
Mlieko, ako ho poznáme a ako ho máme radi, je oproti tomu čerstvému, tepelne upravené. Najčastejšie sa na to používa pasterizácia, ktorá zahubí škodlivé baktérie. Aj čerstvé mlieko by sa malo prevárať, pretože riziko nakazenia sa baktériami od dobytka nie je príjemným spôsobom trávenia času – E.coli aj Salmonella majú prevažne hnačkovité prejavy. Pasterizáciou sa ale zahubia aj dobré baktérie, ktoré zabraňujú rozkladaniu mlieka.
Je jasné, že čerstvé mlieko má všetky tie úžasné vlastnosti, ktoré od mlieka očakávame a jeho úpravou sa časť znehodnotí, ale odborníci tvrdia, že sa ich aj po prevarení zachová pomerne dosť. V prípade, že by ste si predsa len chceli ranné vločky namočiť do čerstvého mlieka, pripravte sa na reálnu chuť mlieka a kupujte ho u overených predajcov, ktorí majú zdravé zvieratá. Niektorí vedci dokonca tvrdia, že čerstvé, nepasterizované mlieko je veľmi dobré pri liečbe rôznych alergií a astmy.
Mrkni sem: Zaujímavosti o maku, o ktorých si možno ani netušila! Čím prekvapí?
Kravské alebo kozie?
Pri výbere medzi týmito dvoma typmi mlieka ako prvé rozhodne vôňa a chuť, niekedy aj cena. Kým na kravské mlieko sme zvyknutí, jeho chuť je sladká a cena priaznivá, to kozie má svoju špecifickú vôňu aj chuť a je o niečo drahšie. Avšak, odborníci sa zhodujú, že kozie mlieko je určite lepšie pre naše telo. Prečo?
Kozie mlieko je lepšie stráviteľné, obsahuje menej laktózy a je preto vhodné pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením. Navyše obsahuje menej alergénov, než kravské mlieko. Medzi najväčšie nevýhody patrí spomínaná vôňa mlieka a cena, ktorá je vyššia. Naproti tomu kravské mlieko má najväčšiu výhodu v tom, že je lacné a ľahko dostupné. Tip: Ak sa rozhodnete prejsť na kozie mlieko a vôbec vám nevonia, skúste začať najprv chladeným.
Kokosové mlieko
I keď toto mlieko nepatrí medzi „ozajstné“ mlieka, bolo by od nás hlúpe ho nevychváliť. To, že všetko, čo začína slovom kokos bude zdravé a chutné, vie každý. Prečo teda piť kokosové mlieko? Kokos obsahuje látku, ktorá má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, a tým chráni aj srdce. Ďalej pomáha spaľovať tuky a budovať svalovú hmotu. Má aj vlastnosť, typickú pre mlieko – zlepšuje trávenie, a tým posilňuje imunitu.
Ak sa rozhodnete vymeniť klasické mlieko za kokosové, vyberajte vždy to najkvalitnejšie, ktoré vám poskytne najväčšie množstvo dobrých látok. Hľadajte také, ktoré je lisované za studena a je prevarené iba toľko, aby sa odstránili baktérie a zároveň, aby sa neznehodnotili vitamíny a minerály. Ideálne je kúpiť si kokos a vyrobiť si vlastné mlieko. Výroba je jednoduchá – vydlabete dužinu a spolu s kokosovou vodou ju rozmixujete a máte čerstvé domáce mlieko. Tip: Mlieko vám vydrží dlhšie, ak je orech čerstvý. To zistíte tak, že zatrasiete orechom a ak budete počuť, ako sa voda v ňom hýbe, viete, že je čerstvý.
Ochutnaj: Kávičkári, toto musíte vyskúšať! Ako chutí cappuccino so žĺtkom?
Rastlinné mlieka
Populárnymi mliekami sú momentálne tie rastlinné – mandľové, konopné, ryžové alebo makové. Ktoré si vybrať? Výber zostáva na vás, na tom, ktoré zoženiete a ktoré vám bude chutiť viac. Všetky majú pozitívny vplyv na telo, lahodnú chuť a ich cena je približne rovnaká. Keďže sú rastlinného pôvodu, sú vhodné pre alergikov.
Mandľové mlieko sa vyrába z mandlí, ktoré sa namočia do vody na 1 až 2 dni. Následne sa rozmixujú s vodou, precedia a získa sa mlieko. Má množstvo pozitívnych účinkov na telo, tak ako aj samotné mandle – pomáha pri cukrovke, udržuje zdravú pleť, pôsobí ako prevencia pri Alzheimerovej chorobe a pomáha chudnúť. Negatíva sú, že je drahé a málo výživné, v porovnaní s ostatnými typmi mlieka. Minerály a vitamíny sa do neho musia často pridávať umelo.
Konopné mlieko je veľmi dobrou voľbou, nakoľko pozitívne prínosy konope na náš organizmus neustále pribúdajú. Konopné semienka obsahujú množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré pomáhajú pri regulácii hladiny cholesterolu, podporujú funkciu mozgu a zlepšujú pamäť, používajú sa aj pri liečbe rakoviny a pokračovať by sme mohli donekonečna. Rovnako je skvelou voľbou pre tých, ktorí majú alergiu na laktózu alebo sú celiatici, pretože neobsahuje ani lepok, ani laktózu a jeho príprava je veľmi jednoduchá a lacná. A ako chutí? Je sladké, s orechovým nádychom.
Makové mlieko je zaradené medzi garam potraviny - teda také, ktoré majú hrejivý účinok na telo aj dušu. Nie je bežne dostupné v obchodoch, často ho nájdete iba v niektorých bio obchodoch. Ako predošlé mlieka, aj toto má celý rad pozitív. Pomáha uvoľňovať zápchu, prospieva srdcu, chráni pred vredmi v ústach a lieči kožné problémy, zlepšuje imunitu a pomáha s nespavosťou. Makové mlieko je známe z minulosti, kedy pomáhalo tlmiť bolesť a používalo sa na rýchlejšie zaspávanie. Rovnako, ako všetky rastlinné mlieka, neobsahuje laktózu ani lepok a je pre telo ľahko stráviteľné.
Milé dámy, mlieko je bezpochyby veľmi chutný a zdravý doplnok stravy. Rozdiely medzi jednotlivými mliekami sú často nepatrné, väčšinou rozhoduje chuť, cena a obsah niektorých látok. Ak nerady experimentujete, pokojne zostaňte pri klasickom mlieku z krabice, ktoré nie je ideálnym typom mlieka, ale aj tak vám poskytne to, čo potrebujete. Ak chcete vyskúšať iné, ale neviete ktoré, skúste niektoré z rastlinných mliek.
- Čerstvé mlieko je tým najlepším variantom zo všetkých mliek, pokiaľ netrpíte žiadnou alergiou. Avšak často nemá sladkú chuť a môže spôsobiť nepríjemné tráviace problémy. Môžete preto skúsiť vymeniť krabicové za prevarené čerstvé mlieko, ktoré je lepšou alternatívou.
- Pokiaľ ste alergik alebo trpíte astmou, zvoľte si kozie mlieko, ktoré obsahuje najmenej alergénov.
- Pokiaľ ste alergická na laktózu alebo ste diabetička, vyskúšajte mandľové mlieko.
- Pokiaľ ste alergická na laktózu alebo celiatička, vyskúšajte kokosové, konopné alebo makové mlieko.
Pozri aj: Alergia na kakao: Čo všetko môže človeku spôsobiť čokoláda?