Medzi základné zložky našej potravy patria okrem iného aj bielkoviny. Tie sú tvorené z takzvaných aminokyselín, ktoré možno považovať za základnú stavebnú jednotku bunky. Preto je pre človeka dôležitých 20 základných bielkovinotvorných aminokyselín, ktoré dokážu rôznymi kombináciami vytvárať desaťtisíce rôznych druhov bielkovín. Aminokyseliny pritom delíme na neesenciálne a esenciálne. Tie prvé si vie naše telo samo produkovať, esenciálne musí prijímať zvonka. Medzi esenciálne aminokyseliny patrí aj veľmi dôležitý lyzín. Čo všetko by sme o ňom mali vedieť?
Čo je lyzín?
Lyzín radíme medzi proteínogénne, čiže bielkovinotvorné aminokyseliny. Ide o jeden zo základných stavebných kameňov bielkovín, priemerný výskyt v proteínoch je približne 5,9 %. Zároveň hovoríme o esenciálnej aminokyseline, ktorú ľudské telo nie je schopné syntetizovať, preto je odkázané na jej prísun z iných zdrojov, primárne zo stravy. Lyzín predstavuje bázickú aminokyselinu, napríklad spolu s arginínom a histidínom, ktorá sa môže vyskytovať v dvoch formách, a to v D- a L- forme.
L-lyzín predstavuje biologicky aktívnu formu lyzínu. Ide o látku s ľavotočivou priestorovou orientáciou, ktorá sa nachádza v potravinách i doplnkoch stravy. D-lyzín môže byť syntetizovaný rôznymi chemickými reakciami. Táto forma však nie je pre telo tak vhodná a jej príjem do tela je v podstate zbytočný.
Odporúčame: TOP potraviny pre obličky: Týmto im ulahodíš a zároveň aj ochrániš
Aké má lyzín účinky?
Lyzín je pre naše telo nevyhnutný z mnohých dôvodov. Táto aminokyselina nie je potrebná len z hľadiska tvorby bielkovín, ale aj pri produkcii ďalších dôležitých látok v organizme, napríklad hormónov, enzýmov aj protilátok. Vplýva napríklad na produkciu rastového hormónu, čo znamená, že je dôležitá napríklad i z hľadiska vývinu kostí a svalstva. Lyzín tiež ovplyvňuje schopnosť organizmu využívať ďalšie aminokyseliny. Ďalej sa táto aminokyselina vo väčšom množstve nachádza vo svalových vláknach a napomáha normálnemu rastu a budovaniu svalstva. Tiež má vplyv na zlepšeniu fyzického výkonu.
Lyzínu sú pripisované i ďalšie funkcie a účinky:
- podporuje vstrebávanie vápnika, takže okrem iného podporuje i pevnosť kostí,
- má priaznivý vplyv na zdravie ciev, a to najmä na ich pevnosť (prispieva k prevencii aterosklerózy),
- zabezpečuje lepší prietok krvi v cievach, čím pomáha prekrveniu tkanív, vrátane pohlavného ústrojenstva (tým napríklad pomáha i k lepšej erekcii),
- pomáha v období rekonvalescencie po operáciách či úrazoch – urýchľuje procesy hojenia,
- podporuje obranyschopnosť organizmu (podporuje tvorbu protilátok a pomáha bojovať proti vírusom),
- má priaznivý vplyv na fungovanie tráviaceho ústrojenstva a najmä čriev,
- pôsobí protizápalovo a antibakteriálne,
- podporuje regeneráciu pokožky,
- znižuje pocity úzkosti a stres.
Ako sa môže prejaviť nedostatok lyzínu?
Podobne ako s nedostatkom vitamínov či minerálov, tak i s deficitom tejto esenciálnej aminokyseliny sa spájajú viaceré zdravotné komplikácie. Nedostatok lyzínu môže nastať v prípade jeho úbytku v strave, a to napríklad z dôvodu držania prísne redukčných diét alebo pri bezmäsitom a vegánskom stravovaní. Prejavom nedostatku lyzínu v tele môže byť napríklad strata chuti do jedla. Pridružiť sa môžu problémy psychického charakteru, ako napríklad neschopnosť koncentrácie, pochmúrna nálada a časté zmeny nálad. Nedostatok tejto aminokyseliny následne obmedzuje aj zužitkovanie ďalších aminokyselín.
Ďalej sa deficit lyzínu môže prejavovať nasledovne:
- nadmerné vypadávanie vlasov,
- pokles imunity,
- nadmerná únava,
- nevoľnosť a závraty,
- anémia (bledá pokožka, dýchavičnosť),
- rastové problémy,
- reprodukčné poruchy.
Odporúčame: Detská obrna: Aké sú prejavy infekcie? Je možná prevencia?
Lyzín v potravinách
Dospelý jedinec potrebuje denne približne 14 mg lyzínu na 1 kilogram telesnej váhy, čo predstavuje približne 1 až 1,5 g aminokyseliny denne. Detský organizmus potrebuje túto látku ešte vo vyššom množstve. Pri deťoch sa spravidla počíta s množstvom 44 mg na kilogram telesnej váhy. Lyzín pritom nájdeme takmer vo všetkých potravinách, avšak v prirodzených potravinových zdrojoch proteínov nájdeme lyzínu spravidla viac.
Pre dostatočné dopĺňanie tejto esenciálnej aminokyseliny telu je vhodné do jedálnička zaradiť nasledujúce potraviny:
- mäso – hovädzie, jahňacie, hydina,
- ryby – morské i sladkovodné, morské plody,
- mlieko a mliečne výrobky – syry,
- vajcia,
- strukoviny – fazuľa, šošovica,
- zeleniny – napr. brokolica, zemiaky,
- sója a produkty zo sóje,
- obilniny – quinoa, amarant, pšeno, pšeničné otruby,
- orechy a arašidy,
- tekvicové semená,
- spirulina.
Lyzín vo výživových doplnkoch
Druhým spôsobom, ako doplniť telu lyzín, je prostredníctvom doplnkov stravy. Ich užívanie je vždy vhodné konzultovať s lekárom alebo lekárnikom. Lyzín, a to spravidla vo forme L-lyzínu, je možné v lekárňach a na internete zohnať vo viacerých verziách, napríklad v tabletovej, práškovej i tekutej. Pri užívaní doplnkov stravy vždy dodržujte odporúčané dávkovanie a stanovené množstvá neprekračujte. Vo všeobecnosti sa dopĺňanie lyzínu formou výživových doplnkov odporúča osobám s deficitom aminokyseliny v tele či v prípade stravy chudobnej na lyzín, teda napríklad vegetariánom či vegánom.
Ďalej sa L-lyzín odporúča športovcom, keďže podporuje budovanie a regeneráciu svalstva a fyzický výkon, ako aj pri problémoch s anémiou. Vhodný je aj pre deti, no potrebné je vyberať doplnky stravy určené aj na užívanie od skoršieho veku (napr. od 7. roka života). Doplnky stravy s lyzínom môžu byť veľmi nápomocné v prípade oslabenej imunity. Známe je preventívne pôsobenie lyzínu voči opakovaným herpesom.
Odporúčame: Nepríjemné ženské problémy a ich príčiny: Čo zvyšuje riziko kvasinkových infekcií?