Meď v ľudskom tele – aké má funkcie a ako si ju doplniť?

Ak sú nejaké prvky či živiny označené za esenciálne, znamená to, že sú pre ľudské telo dôležité a prakticky nenahraditeľné. Prijímať ich musíme zo stravy alebo iného vonkajšieho zdroja. Do tejto kategórie patria aj minerálne látky a stopové prvky, ktoré v tele človeka plnia viaceré dôležité funkcie. Často počúvame o dôležitosti vápnika, železa či draslíka pre organizmus, no nevyhnutná pre jeho správnu funkciu je napríklad aj meď. Prečo meď potrebujeme a ako ju svojmu telu doplniť?

Meď v ľudskom tele

Meď (latinsky Cuprum, značka Cu) predstavuje chemický prvok v periodickej tabuľke prvkov s protónovým číslom 29. Ide o ušľachtilý kov oranžovočervenej farby, ktorý je charakteristický vysokou tepelnou odolnosťou, tvárnosťou za studena aj tepla či dobrou odolnosťou voči korózii. Meď poznal človek ešte pre železom, už v 5. storočí pred naším letopočtom ju využívali napríklad na odlievanie bronzových sôch. Prvok dostal názov podľa baní na meď na ostrove Cyprus, latinsky Cyprium (odtiaľ pomenovanie Cuprum).

Meď sa v súčasnosti na rôzne technické účely používa v čistom stave, ako aj vo forme zliatin. Uplatnenie našla v elektrotechnike, strojárstve aj chemickom priemysle. Pre človeka, ale aj živočíchy a rastliny, predstavuje meď biogénny esenciálny prvok, ktorý má vplyv na vnútrobunkové procesy. Denný odporúčaný príjem medi u dospelého jedinca je obvykle 1,5 až 2,5 mg, vyššie dávky sú potrebné v prípade tehotných a dojčiacich žien.

Hlavné funkcie:

  • pôsobí ako antioxidant – pomáha chrániť tkanivá pred poškodením,
  • podieľa sa na metabolizme železa,
  • je nevyhnutná pre správnu tvorbu kolagénu,
  • posilňuje imunitný systém (zvyšuje odolnosť voči infekciám),
  • udržuje správnu pigmentáciu tkanív,
  • spevňuje krvné cievy,
  • podporuje hojenie rán,
  • pomáha udržovať plodnosť,
  • je potrebná pre tvorbu hemoglobínu a bielych krviniek,
  • udržiava zdravú pokožku, vlasy aj nechty,
  • prispieva k zdravým kostiam a kĺbom.

Odporúčame: Vylievaš nálev z kyslých uhoriek? Nerob to, takto ho využiješ lepšie!

funkcie medi

Zdroj: Shutterstock®

Meď v tehotenstve

Meď má značný význam v období tehotenstva, tehotným ženám by preto nikdy nemala chýbať. Je totiž jednou zo základných podmienok pre vývoj vo vnútri maternice Spomínaný minerál je napríklad veľmi dôležitý počas druhého trimestra, kedy sa začína vyvíjať mozog. V tomto období plod z tela matky preberá veľké množstvo medi, čo znamená, že u ženy môže dôjsť k nedostatku tejto látky. Meď má význam nielen z hľadiska tvorby nervového systému dieťaťa, ale aj krvotvorby, tvorby srdca, ciev a kostry.

U dojčiat sa nedostatok môže prejaviť chudokrvnosťou, abnormálnym vývojom kostí, častými zlomeninami, spomaleným rastom a nižšou telesnou hmotnosťou, ako aj nedostatkom bielych krviniek, čo má následne negatívy vplyv na obranyschopnosť organizmu. 

Nedostatok medi v tele

Ak má naše telo málo medi, skôr či neskôr to môže viesť k rozvoju viacerých zdravotných komplikácií. Ide však skôr o ojedinelý stav, keďže bežná strava zahŕňa dostatočné množstvo zdrojov medi. Príčiny prípadného nedostatku môžu byť rôzne. Jednou z príčin je napríklad veľmi jednostranná strava, ktorá nezahŕňa prirodzené zdroje medi. K poklesu hladín spomínaného minerálu tiež môže dôjsť v dôsledku väčšieho chudnutia aj dlhšie trvajúcich hnačiek či zvracania. 

Chýbajúca meď má pritom v prvom rade nepriaznivý vplyv na krvotvorbu. K anémii, respektíve chudokrvnosti, nedochádza len pri nedostatku železa, ale príčinou môže byť práve aj deficit medi. Jej nedostatok tiež môže viesť k zníženiu množstva bielych krviniek.

Nedostatok medi sa prejavuje aj nasledovne:

  • poruchy imunity,

  • spomalenie duševného vývoja,
  • zhoršenie metabolizmu cukrov,
  • strata kvality kostí,
  • vypadávanie vlasov,
  • predčasné šedivenie vlasov,
  • zhoršené hojenie rán,
  • depigmentácia a abnormálna farba kože,
  • únava,
  • úzkosti,
  • poruchy srdcového rytmu.

Nadbytok medi v tele

Nadbytok medi v tele je skôr zriedkavým javom, za normálnych okolností pri bežnej strave k nemu nedochádza. Predávkovanie konzumáciou potravín prakticky nie je možné. K toxickému pôsobeniu vysokých hladín medi môže dochádzať napríklad pri nadmernom a dlhodobom užívaní výživových doplnkov alebo pri pití kontaminovanej vody, vedenej medeným potrubím. Rizikové tiež môže byť varenie v medených hrncoch.

Možné následky predávkovania:

  • poškodenie črevnej mikroflóry,

  • dráždenie slizníc,
  • bolesti svalov,
  • nevoľnosť a bolesť žalúdka,
  • hnačky,
  • poškodenie pečene,
  • smrť (pri extrémnom predávkovaní).

S nadbytkom medi súvisí aj takzvaná Wilsonova choroba. Ide o zriedkavé genetické ochorenie charakteristické poruchou metabolizmu medi. V dôsledku ochorenia dochádza v tele pacienta k hromadeniu medi v telesných tkanivách, a to najmä v pečeni, mozgu, očiach či kĺboch. V dôsledku toho dochádza k viacerým zdravotným ťažkostiam. K príznakom patrí zažltnutie očných bielok, opuchy nôh a brucha, poruchy hybnosti, chvenie, mimovoľné pohyby, poruchy menštruačného cyklu a mnohé ďalšie. 

Odporúčame: Vápnik v ľudskom tele – je to pre nás najdôležitejší minerál?!

meď v potravinách

Zdroj: Shutterstock®

Meď v potravinách

Dennú dávku medi, potrebnú pre správnu funkciu organizmu, vieme telu zabezpečiť prostredníctvom pestrej stravy. Dôležitý minerál nájdeme v určitom množstve prakticky vo všetkých skupinách potravín živočíšneho aj rastlinného pôvodu. Meď môžeme hľadať v mäse a vodných živočíchoch, obilninách, strukovinách, ovocí, zelenine či semenách. 

Medzi najlepšie zdroje medi radíme:

  • hovädzie a jahňacie mäso,

  • pečeň,
  • kôrovce, mäkkýše a ďalšie plody mora,
  • obilné klíčky,
  • nelúpanú ryžu,
  • hrach, fazuľu, šošovicu,
  • orechy,
  • slivky,
  • banány, 
  • černice a ďalšie bobuľové ovocie,
  • zemiaky,
  • sezamové semienka.

Meď ako výživový doplnok

Okrem stravy možno meď do organizmu doplniť aj pomocou výživových doplnkov, a to v tabletovej aj tekutej forme. Hoci ju nájdeme i samostatne, často je súčasťou doplnkov, ktoré telu ponúkajú väčší komplex minerálov, prípadne aj vitamínov. Dopĺňať meď pomocou výživových doplnkov je však najvhodnejšie najmä v prípade, ak krvný obraz odhalí v tele nedostatok spomínanej látky.

Dopĺňanie medi inak ako pomocou stravy je vždy vhodné konzultovať s lekárom alebo lekárnikom. Doplnky stravy nikdy nepoužívajte ako náhradu pestrého jedálnička a pri ich užívaní dodržujte stanovené dávkovanie. Ako sme spomenuli vyššie, s nadbytkom medi v tele sa môžu spájať viaceré zdravotné problémy. 

Odporúčame: Jedlé riasy so skvelým potenciálom: TOP 3, ktoré sa oplatí zaradiť do jedálnička

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.