Nakladaný cesnak a jeho účinky: Tomuto nebudeš chcieť veriť!

O tom, že cesnak patrí medzi top ingrediencie, ktoré sa oplatí zaradiť do jedálnička kvôli jeho účinkom, vám asi hovoriť nemusíme. 

Ale počuli ste už o nakladanom cesnaku a jeho účinkoch? Poprípade skúšali ste si vyrobiť domáci nakladaný cesnak, ktorý môžete využiť pri príprave vašich obľúbených pokrmov?

Liečivé účinky cesnaku

Cesnak patrí doslova k liečivým pokladom, ktoré sa bežne vyskytujú v každej domácnosti. Nakladaný cesnak, rovnako ako ten čerstvý, disponuje množstvom zdravotných účinkov. Dokonca môžeme povedať, že nakladaním alebo marinovaním cesnak nestratí zo svojich účinkov nič. Ba naopak, svoje účinky ešte posilní, a to vďaka ingredienciám, s ktorými si ho naložíte.

A čo je priaznivejšie, tak nakladaním cesnak zmierni svoju vôňu, preto ak ste patrili k tým, ktorí ho nemohli ani cítiť, tak jeho nakladaná alternatíva vás rozhodne poteší. Nakladaný cesnak môžete využívať ako prílohu k mäsu, ale môžete ho konzumovať aj samostatne – a to s chlebom alebo iným druhom pečiva.

Odporúčame: Vedela si, že existuje čierny cesnak? Zisti, prečo si ho dopriať každý deň!

Recept na domáci nakladaný cesnak (klasický nakladaný cesnak s bylinkami)

Prv než sa vrhneme na účinky nakladaného cesnaku, tak si povieme, ako si vyrobiť domáci nakladaný cesnak. Čo všetko potrebujete na cesnak naložený v oleji (klasický nakladaný cesnak)

  • cesnak,

  • za studena lisovaný olivový olej,

  • čili paprička,

  • korenie podľa vlastnej chuti,

  • bylinky (najideálnejšie tymian, rozmarín, šalvia,).

Ako pripraviť nakladaný cesnak?

Cesnak ošúpeme a vložíme ho do skleneného pohára. Pridáme nakrájanú čili papričku, osolíme a okoreníme podľa chuti, pridáme pár vetvičiek tymianu a celé to zalejeme olivovým olejom tak, aby bol celý obsah prekrytý. Všetko poriadne premiešame, zatvoríme viečkom a necháme odpočívať približne 2 týždne na tmavom mieste. Následne ho môžete konzumovať niekoľko mesiacov.

recept na domáci nakladaný cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Pikantný nakladaný cesnak (5 fliaš)

  • 5 hlavičiek cesnaku

  • 1 červenú papriku

  • 10 chilli papričiek (poprípade sušené chilli)

  • 5 ks bobkového listu

  • 15 guľôčok celého čierneho korenia

  • 5 lyžičiek olivového oleja

  • 1,5 dcl bieleho vína

  • 0,75 dcl vody

  • 0,75 dcl octu

  • 30 g kryštálového cukru

  • 1/2 lyžičky soli

Recept na nakladaný cesnak

  1. Strúčiky cesnaku olúpeme, pričom vyberáme len najkvalitnejší cesnak bez akýchkoľvek „chybičiek krásy".

  2. Pripravíme si zaváraninové poháre, ktoré poriadne umyjeme a necháme vyschnúť.

  3. Na dno každej fľaše nalejeme po lyžičke oleja. Následne do fliaš dáme strúčiky cesnaku, očistenú a nakrájanú papriku, chilli papričky, bobkový list i čierne korenie.

  4. Medzitým si pripravíme nálev. Do hrnca nalejeme biele víno, vodu, ocot a pridáme kryštálový cukor i soľ.

  5. Horúci nálev nalejeme do pripravených fliaš.

  6. Fľaše uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 80 °C. Doba sterilizovania je 15 minút.

Neprehliadni: Ako využiť cibuľu pre svoje zdravie? Týchto 5 trikov musíš vyskúšať!

domáci marinovaný cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Cesnak ako nenahraditeľný pomocník a prírodné antibiotikum

Cesnak disponuje antibakteriálnymi, protiinfekčnými a protizápalovými vlastnosťami, preto je najideálnejšou ingredienciou, ktorá dokáže posilniť imunitu. Obsahuje množstvo vitamínov (A, B1, B2, D, C), minerálov (zinok, kremík, síra, mangán), cenné látky (alicín, aminokyseliny, kyselina kremičitá), ale tiež malé množstvo bielkovín a sacharidov, a to nielen na posilnenie imunitného systému, ale aj pre zdravie celého organizmu.

Cesnak sám o sebe je taký malý zázrak, pretože jeho účinky na zdravie a pôsobenie na ľudský organizmus sú skutočne zázračné. Cesnak totižto vďaka svojim vlastnostiam:

  • posilňuje obranyschopnosť organizmu,

  • zabraňuje ukladaniu tukov,

  • znižuje hladinu cholesterolu,

  • znižuje riziko vzniku trombózy,

  • pôsobí ako prevencia pred vznikom rakoviny žalúdka a hrubého čreva,

  • dokonca pôsobí aj ako účinná prevencia pred kŕčovými žilami a hemoroidmi.

Ako sme avizovali vyššie, tak nakladaný cesnak svoje účinky umocňuje, a to práve vďaka olivovému oleju, v ktorom je nakladaný. Totižto, ak si doprajete cesnak, tak si doprajte aj kúsok marinády, do ktorej môžete namočiť pečivo.

Olivový olej obsahuje železo, vápnik, draslík, omega-3 a 6 mastné kyseliny, vitamín E a K. Kvalitný olivový olej vďaka obsiahnutým zložkám znižuje vysoký cholesterol, zlepšuje trávenie atď. Vďaka tomu je nakladaný cesnak oveľa viac účinnejší a prospešnejší pre naše zdravie.

Aktualizovaný článok: 12.9.2023

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

08.04.2019 07:58

Cesnak je naozaj malý veľký zázrak!

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

08.04.2019 20:25

Počkám si na novú úrodu a vyskúšam.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

08.04.2019 23:09

Ja si takto cesnak nakladám a potom aj olej má dobrú chuť.

Vaše meno:

Zdenek Zezdisral

Zdenek Zezdisral

09.04.2019 04:12

Nakladaný cesnak a jeho účinky: Tomuto nebudeš chcieť veriť!

P. Kacurikova, ktoremu udaju z Vasho clanku o cesnaku nebudem chciet verit? To uz co za bombasticky nazov clanku.

Clanok je fajn a jednoducho popisuje zdrave ucinky cesnaku, ale nic neuveritelne tam napisane nie je

Vaše meno:

Jana Tonhauserová

Jana Tonhauserová

09.04.2019 09:55

Vyrábame si doma cesnakový olej,je výborný a hlavne zdravý..

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

09.04.2019 19:38

Nikdy som ešte neskúšala nakladaný cesnak, ale určite skúsim.

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

10.04.2019 15:03

Ešte som neskúšala nakladaný cesnak. Vyzerá veľmi dobre.

Vaše meno:

Katarína Šugar

Katarína Šugar

11.04.2019 07:58

cesnak mam velmi rada, vyskusam rada aj nakladany

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

12.04.2019 15:03

Cesnak je naozaj superpotravina.

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

24.04.2019 11:24

Tak to som netušila, ale super trik ako ho uchovať dlhšie. Určite vyskúšam, cesnak mm veľmi radi. Vďaka. :o)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

17.05.2019 23:55

Každý rok robievam je chutný a zdravý mám svoj domáci

Vaše meno:

MIROSLAVA BADINSKA

MIROSLAVA BADINSKA

30.05.2019 18:47

Výborne, toto idem hneď cez víkend spraviť :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.