Patizón patrí do veľkej rodiny tekvíc. Práve v letných mesiacoch dozrieva a tak je ideálny čas naservírovať si ho na tanier. Očarí vás svojím netradičným tvarom, skvelou chuťou aj blahodarným vplyvom, ktorý má na ľudský organizmus. Podporuje trávenie a telu doplní mnoho dôležitých látok. Okrem toho má len minimum kalórií, takže si na ňom môžu pochutiť i osoby, ktoré si strážia váhu. V nasledujúcom článku vám prezradíme, prečo sa oplatí patizón zaradiť do jedálnička a ako ho konzumovať.
Poznáte patizóny?
Patizón je kultivar tekvice obyčajnej, podobne ako cuketa. Údajne pochádza zo Severnej Ameriky, kde bol kedysi vyšľachtený. V súčasnosti sa patizóny pestujú v teplejších oblastiach takmer po celom svete. Veľmi dobre sa im darí aj v našich zemepisných šírkach. Nie sú náročné na pestovateľské podmienky. Potrebujú najmä spomínané teplo, pretože chlad im škodí. Patizóny sa pestujú zo semien. Vysadiť ich môžete na jar priamo do záhrady, no nie skôr, ako im prestanú hroziť mrazy.
Taktiež si môžete pripraviť priesady a tie vysadiť von až po oteplení. Vegetačná doba patizónov je okolo 70 dní. Z plodov sa teda môžete tešiť už v júni alebo júli, pričom ich zber prebieha až do septembra. Nezabudnite ich zbierať pravidelne, zvyšuje sa tak úrodnosť. Ideálne je zbierať plody s priemerom okolo 10 centimetrov. Existuje niekoľko druhov tejto zeleniny, ktoré sa farbou či tvarom mierne líšia. Vo všeobecnosti sú však patizóny charakteristické svojím diskovitým tvarom a zvlnenými okrajmi. Zvyčajne majú bielu, prípadne i žltú farbu.
Odporúčame: Toto je recept na najlepší cuketový šalát so šošovicou a paradajkami!
Prečo sa ich oplatí zaradiť do jedálnička?
Tento plod je z viac ako 80 % tvorený len vodou, s čím súvisí i jeho veľmi nízky obsah kalórií. Zvyšok však tvoria telu prospešné látky, ktoré sú pre zdravie organizmu nevyhnutné. Patizóny sú veľmi dobrým zdrojom cennej vlákniny. Okrem toho obsahujú sacharidy a tiež menšie množstvo bielkovín. Bohaté sú najmä na draslík, no telu doplnia i malé dávky železa, horčíka či vitamínov C a E. Keďže majú len nízky obsah sodíka, sú ideálnou zložkou stravy pri rozličných srdcovo-cievnych ochoreniach či problémoch s obličkami.
Patizóny majú priaznivý vplyv najmä na proces trávenia. Podporujú funkciu žalúdka aj hrubého čreva i metabolizmus. Sú ľahko stráviteľné, nenadúvajú a prispievajú k pravidelnému vyprázdňovaniu. Rovnako napomáhajú prečisťovať črevá od škodlivín a blahodarne vplývajú na hladinu krvného tlaku i cholesterolu. Dokonca priaznivo ovplyvňujú i hladinu cukru v krvi. Majú močopudné účinky, takže sú užitočné pri regulácii vody v organizme.
Ako si patizóny vychutnať čo najviac?
Patizón je, čo sa týka prípravy, skutočne variabilnou zeleninou. Môžete ho totiž variť, piecť, grilovať, dusiť či smažiť. Stačí mu len krátka tepelná úprava, pretože rýchlo zmäkne, no konzumovať ho môžete i v surovom stave. Úplnou klasikou je vysmážaný patizón. Plod stačí ošúpať, nakrájať na plátky, obaliť v trojobale a hodiť do oleja. Pokiaľ vás lákajú zdravšie spôsoby prípravy, pokojne si surový plod nakrájajte do sviežeho šalátu.
Rovnako ho môžete, spolu s ďalšou zeleninou a mäsom, pripraviť na grile. Taktiež je ideálnou ingredienciou pri príprave krémových polievok. Výborné sú i plnené patizóny. Plody sa v hornej časti zrežú a vydlabú sa im vnútra. Plnia sa mletým mäsom či zeleninovou zmesou a nakoniec sa nechajú zapiecť v rúre. Maličké patizóny dokonca môžete nakladať do sladkokyslého nálevu, podobne ako uhorky.
Pozri aj: Rutín - zázrak pre cievny systém. V ktorých potravinách ho hľadať?