Prečo jesť čerstvý kôpor?

Kôpor je jednoročná bylina, ktorá sa vám ľahko rozrastie v záhrade. Na pestovanie nie je náročný a hodí sa nielen do tradičných kôprových omáčok, ale taktiež do nátierok či polievok.  

 

Odvar z kôprových semienok posilňuje vlasy a pridávať do jedla by si ho mali aj dojčiace matky, pretože povzbudivo účinkuje na činnosť mliečnych žliaz.

 

Pestovanie kôpru v záhrade

 

Zasadiť kôpor v záhrade môžete kedykoľvek od marca až do septembra a nevyžaduje si žiadnu špeciálnu starostlivosť. Kôpor obľubuje vlhšiu pôdu a zasadiť by ste ho mali na slnečnejšie miesto. Zbierajú sa mladé listy a semienka. Pri zbere semien sa väčšinou odreže vrchná časť byliny a nechá sa na teplom, suchom mieste vysušiť. 

 

 

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Nákup

Zdroj: Shutterstock®

Účinky na zdravie

 

Semená kôpru obsahujú silice, bielkoviny, železo a vitamín C. Kôpor pomáha pri tvorbe žalúdočných štiav a povzbudzuje činnosť čriev. Taktiež pomáha pri nadúvaní a mali by ho konzumovať ľudia s vysokým krvným tlakom.

 

Odporúča sa dojčiacim matkám, vďaka pozitívnym účinkom na tvorbu materského mlieka a následne na zmiernenie vetrov u dojčiacich detí. V neposlednom rade zvyšuje imunitu a pomáha pri prechladnutí alebo chrípke.

 

 

Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

Jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Kôpor v kuchyni

 

Kôpor používali v kuchyni už naše prastaré mamy. Tradičná kôprová omáčka sa aj dodnes pripravuje v našich domácnostiach. Okrem toho môžete kôpor pridať do rôznych šalátov, polievok alebo zamiešať k vareným zemiakom. Ak kôpor neobľubujete, okrem čerstvej bylinky môžete v kuchyni vyskúšať jej sušenú verziu, ktorá nie je tak aromatická. 

 

 

Odporúčame prečítať: Jedli ste už mungo fazuľu?

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com  

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
3 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

24.07.2015 08:08

kôpor je úžasný a využívame ho dosť často či už do šalátov , omáčok , polievok, bieleho jogurtu k rôznej zelenine a grilovanému mäsku

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

18.08.2015 11:05

mám ho plnú záhradu a používam len to netreba preháňať lebo je aromatický

Vaše meno:

beata kolkova

beata kolkova

09.08.2021 07:57

Ja kopor davam vsade,milujem jeho vonu.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE