V súčasnej dobe existuje veľké množstvo rozličných kultivarov ryže siatej, ktoré sa odlišujú tvarom, farbou, chuťou a celkovo svojím pôvodom. Ich počet presahuje hranicu 10 000.
Dnes vám predstavíme ryžu parboiled, špeciálnu vďaka netradičnej technike, ktorou sa spracováva. Táto obilnina získava v poslednej dobe na veľkej popularite. V článku sa dozviete, ako sa ryža parboiled pripravuje a prečo sa ju oplatí zaradiť do jedálnička.
Poznáte ryžu parboiled?
Ryža parboiled sa pripravuje špeciálnou technológiou z nelúpaných zŕn. Počiatky tohto postupu siahajú ešte do začiatku 20. storočia, kedy si ho osvojili pestovatelia ryže v Severnej Amerike. Ide o niekoľkofázovú hydrotermickú úpravu zrna, ktorá sa najskôr začína namáčaním.
Následne na nelúpanú ryžu pôsobí vysokotlaková para, ktorá zabezpečuje pretlačenie rozpustených vitamínov aj minerálnych látok z povrchových vrstiev do vnútra zrna. Nakoniec sa obilnina spracováva ešte ako ďalšie druhy ryže, čiže prechádza lúpaním a leštením. Pôsobenie vyššej teploty má vplyv aj na štruktúru škrobu v zrne. V obilnine dôjde k premene škrobov a jej povrch stvrdne.
To sa prejaví najmä na konzistencii ryže po uvarení. Parboiled ryža sa nelepí a je sypká. Táto metóda úpravy ryže sa dnes okrem USA už praktizuje v mnohých ďalších častiach sveta, napríklad v Indii, Nepále, Srí Lanke, Taliansku, Španielsku, Švajčiarsku či Francúzsku.
Shutterstock®Čo obsahuje ryža parboiled?
Z výživového hľadiska je ryža parboiled veľmi hodnotná. Vďaka vyššie spomenutému špeciálnemu postupu sa v nej uchováva drvivá väčšina cenných látok. V porovnaní s klasickou bielou lúpanou ryžou má táto obilnina obsah mnohých látok až dvojnásobne vyšší. Ide napríklad o minerály vápnik a železo.
Rovnako to platí pre viaceré vitamíny skupiny B, najmä niacín či kyselinu listovú. V takto upravenej ryži je tiež o niečo navýšené množstvo horčíka a fosforu. Rovnako je zdrojom potrebného draslíka.
Aké má ryža parboiled účinky?
Ryža parboiled má o niečo málo vyššiu energetickú hodnotu, no nemožno zabudnúť na to, že je skvelým zdrojom mnohých cenných látok. Výživovo je dokonca až na približne 80 % podobná hnedej ryži. V porovnaní s ňou má len o niečo menší obsah vlákniny.
Parboiled ryža však potrebuje oveľa kratší čas na prípravu a mnohým i viac chutí. Okrem toho je veľmi ľahko stráviteľná a má nízky glykemický index. Konzumácia ryže tiež pozitívne ovplyvňuje vylučovanie, krvný tlak i odvádzanie nadbytočnej vody.
Shutterstock®Ryža parboiled a jej príprava
Vďaka tomu, ako sa ryža parboiled vyrába, je veľmi jednoduchá na prípravu. Stačí jej len kratšie varenie, no ak na ňu zabudnete, len tak ľahko sa vám nerozvarí. Naopak, je sypká a nadýchaná. Charakteristická je jemnou chuťou, ktorá je skôr neutrálna. Pri varení pohltí pomerne veľa vody. Surová parboiled ryža je mierne žltkastá, no po uvarení obelie. Pred použitím ju prepláchnite.
Následne ju v hrnci zalejte osolenou vodou a na miernom ohni ju varte okolo 20 minút. Na jeden diel ryže sú pritom potrebné asi 2 až 3 diely vody. Varte ju domäkka a prebytočnú vodu nakoniec zlejte.
Ryžu parboiled môžete servírovať ako prílohu k mäsu alebo dusenej zelenine. Kvôli konzistencii sa ju neodporúča použiť pri príprave sushi a talianskych rizot, ktoré si vyžadujú skôr lepivejšiu ryžu.
Recept 1: Ryža parboiled s paradajkovým pestom a plesňovým syrom
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky ryže parboiled
- 4 paradajky
- 4 PL paradajkového pesta
- 3 biele papriky
- 100 g syru s modrou plesňou
- 2 PL masla
- 3 červené kápie
- 3 jarné cibuľky
- 2 štipky mletého korenia štyroch farieb
- 2 štipky soli
Postup: Ryžu parboiled prepláchneme pod vodou a necháme odtiecť. Cibuľu nasekáme nadrobno, papriku a kápiu na tenké prúžky a paradajky na menšie kocky. V hrnci si rozohrejeme maslo a krátko na ňom orestujeme cibuľku. Potom pridáme papriku s kápiou a za krátky čas ryžu s paradajkami. Trochu podlejeme vodou.
Osolíme a okoreníme a za občasného miešania dusíme domäkka. Následne vmiešame pesto a prehrejeme. Nakoniec pridáme namrvený plesňový syr a ihneď podávame.
Recept 2: Parboiled ryža s cícerom, špenátom a pečeným cesnakom
Ingrediencie:
2 hrnčeky ryže parboiled
200 g sterilizovaného cíceru (alebo uvareného)
2 hrste čerstvého baby špenátu
1 hlavička cesnaku
1 PL olivového oleja
1 menšia červená cibuľa
1 ČL údenej papriky
½ ČL mletej rasce
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Najskôr uvaríme ryžu parboiled klasickým spôsobom v osolenej vode. Medzitým si pripravíme pečený cesnak – hornú časť hlavičky zrežeme, pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a pečieme v rúre pri 180 °C približne 25 minút. Cibuľu si nakrájame nadrobno a na panvici ju na olivovom oleji orestujeme dozlatista.
Pridáme cícer, údenú papriku, rascu a chvíľu restujeme, aby sa chute prepojili. Pridáme baby špenát a len krátko premiešame. Nakoniec primiešame uvarenú ryžu, dochutíme soľou a korením a vmiešame jednotlivé strúčiky upečeného cesnaku.
Jedlo môžeme podávať samostatne ako ľahký vegetariánsky obed, alebo ako prílohu k pečenému tofu či rybe.
FreepikIdeálna potravina na cesty a do „meal prep“
Ryža parboiled je výnimočne praktická, ak si jedlo pripravujete vopred alebo ho potrebujete vziať so sebou – do práce, školy, na výlet či dovolenku. Vďaka tomu, ako bola upravená, sa ani po opätovnom ohreve nerozvarí, ostáva pevná, sypká a chuťovo stabilná. To z nej robí ideálny základ do „meal prep“ jedál, ktoré si pripravíte na niekoľko dní dopredu.
Nestráca štruktúru, nenasiakne zbytočne omáčkami a dobre drží svoj tvar aj v šalátoch či wrapoch. Na rozdiel od klasickej ryže sa nelepí, takže nepôsobí rozvareným dojmom ani na druhý či tretí deň.
Parboiled ryža má aj výhodu z hľadiska bezpečnosti pri prenášaní jedla – vďaka nižšiemu obsahu vlhkosti po uvarení sa menej kazí a môže vydržať dlhšie bez nutnosti okamžitého chladenia. To ocenia najmä tí, ktorí trávia veľa času na cestách, v prírode alebo nemajú vždy prístup k chladničke.
Prečo dať parboiled ryži šancu?
Ryža parboiled je výborným kompromisom medzi bielou a hnedou ryžou – spája výhody oboch, no zároveň ponúka niečo navyše. Vďaka svojmu spracovaniu si zachováva výživové látky, rýchlo sa pripravuje, je ľahko stráviteľná a má univerzálne využitie v kuchyni. Či už ju použijete ako prílohu, základ do šalátu, alebo súčasť teplého jedla, vždy vás poteší svojou konzistenciou aj jemnou chuťou.
Ak ste ju doteraz obchádzali v regáli, práve teraz je ten správny čas dať jej šancu. Možno sa stane vašou novou obľúbenou ingredienciou, ktorá si nájde stabilné miesto vo vašom jedálničku.
Aktualizovaný článok: 06.06.2025