Nie je ryža ako ryža! Môžeme však povedať, že je ryža zdravá?!

Milovníci ázijskej kuchyne si bez ryže život predstaviť nevedia. Ide predsa o jednu z jej základných stavebných kameňov. Ryža je skutočne obľúbená a tiež univerzálna potravina, ktorá sa konzumuje nielen v Ázii, ale aj po svete a miesto má prirodzene aj v slovenskej gastronómii. Aj keď najčastejšie siahame po bielej ryži, existuje jej viacero druhov. Zistite či je ryža zdravá a ktorý druh sa pasuje za výživovo najvýhodnejšiu voľbu.

Hnedá je u nás najznámejšia

Ak sa na Slovensku povie slovné spojenie zdravá ryža, väčšine z nás napadne práve tá hnedá. Priplatiť si za ňu môžete v poké bare, no ako alternatívu bielej ryže vám ju už pripravia na viacerých miestach. Hnedá ryža je skutočne nutrične výhodnejšia, než biela ryža, nie však v nižšom obsahu sacharidov ani kalórií.

Ak sa však bavíme o obsahu flavonoidov, ktoré dokážu účinne bojovať proti rôznym chronickým ochoreniam, hnedá ryža jednoznačne vedie. Ukázala sa aj ako vhodnejšia voľba pre diabetikov, pretože reguluje hladinu cukru v krvi a aj inzulínový metabolizmus.

Odporúčame: Poznáš ich všetky? Toto sú najzdravšie druhy listovej zeleniny!

benefity hnedej ryže

Zdroj: Shutterstock®

Zdravšia ako biela je aj divoká

Divoká ryža je teoreticky vodná tráva a nie obilnina, často sa však spomína ako zdravý druh ryže. Obsahuje viac bielkovín než iné druhy ryže a pochváliť sa môže aj obsahom cenných antioxidantov, vitamínov a minerálov. Divoká ryža je tak podľa výživových odborníkov lepšou a zdravšou voľbou ako biela ryža. Keďže sa vyznačuje zemitou chuťou, často sa pripravuje spolu s hubami.

Než sa vrhneme na víťazov tejto ryžovej súťaže, povieme si aj to prečo je biela ryža nejmenej zdravou alternatívou. Keďže obsahuje menej bielkovín a tiež vlákniny, zasýti menej a negatívne sa pohráva aj s hladinou cukru v krvi. Nehovoriac o tom, že obsahuje najmenej antioxidantov zo všetkých možností. 

ako pripraviť čiernu ryžu

Zdroj: Shutterstock®

O prvenstvo sa delia dva druhy

Aj keď v slovenských reštauráciách sa pasuje za víťaza jednoznačne ryža hnedá, v skutočnosti sú najzdravšími druhmi ryže podľa výživových odborníkov čierna a červená ryža. Prečo je čierna ryža čierna? V skutočnosti je sýto fialová, čo je následok vysokého obsahu antokyánov, čo sú veľmi silné antioxidanty prítomné napríklad v baklažánoch či čučoriedkach. Práve vďaka antioxidantom sa čierna ryža pasuje za jednu z najzdravších, pretože dokáže účinne bojovať proti oxidačnému stresu a s ním aj proti niektorým druhom zákernej rakoviny. Aj druhov čiernej ryže je viacero, medzi najznámejšie však patrí čierna indonézska ryža či čierna jasmínová ryža.

Veľmi zdravá ryža je aj červená. Je bohatá na vlákninu a tiež obsahuje antokyány podobne ako čierna ryža. Je tiež bohatá na železo a draslík, takže si ju môžu dopriať najmä tí, ktorým tieto dôležité minerály naozaj chýbajú. Aj červená ryža je účinným bojovníkom proti voľným radikálom, ktoré nám v konečnom dôsledku ubližujú.

Pozri aj: TOP potraviny na zlepšenie imunity: Buď vďaka nim fit počas jesene!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

16.11.2020 16:05

Nepočula som , že existuje čierna a červená ryža.. Zaujímavé .. Ja používam len bielu ryžu .

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

17.11.2020 07:04

Ryža je skutočne obľúbená a univerzálna potravina nejedného druhu.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

17.11.2020 15:19

Biela ryža mi chutí najviac,občas uvarím aj ryžu natural alebo indiansku.

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

17.11.2020 19:00

Poznám len bielu ryžu, ale možno vyskúšam aj inú.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

17.11.2020 22:04

Ryžu varím len zriedka,aj to ryžu Parboiled - tá by mala byť zdravšia ako biela.V poslednej dobe som si zvykla robievať miesto ryže pšeničný bulgur.

Vaše meno:

Jana Čipková

Jana Čipková

19.11.2020 00:06

O čiernej ryži som čítala, ale nikdy som ju nejedla. Používam iba bielu.

Vaše meno:

Alžbeta Stanková

Alžbeta Stanková

19.11.2020 09:11

Nevedela som, že existuje aj čierna a červená ryža- ale rada by som vyskúšala.Kde ich dostať kúpiť a aká je cena?

Vaše meno:

Kristína Dická

Kristína Dická

19.11.2020 09:13

Minule som zistila, že aj ryžu bohužiaľ zvyknú dofarbovať, nakoľko som si kúpila hnedú ryžu s umýslom, že je zdravšia a nakoniec po uvarení z nej vzišla biela ryža :-D Odvtedy som verná klasickej bielej ryži.

Vaše meno:

Milan Štefan

Milan Štefan

26.11.2020 12:42

moja oblubena je basmati

Vaše meno:

Barbora Kubelková

Barbora Kubelková

20.12.2020 16:21

Viem, že tieto druhy existujú, ale ešte som ich nepripravovala. Určite raz vyskúšam. Priznám sa ale, že mne veľmi chutí tá klasická gulatozrnna ryža..Neviem si pomocť. Už som skúšala rôzne iné zdravšie druhy, dokonca aj bulgur ale stále je u mna číslo 1 tá "klasika"

Vaše meno:

Andrea Justusová

Andrea Justusová

20.12.2020 16:37

Asi vyskúšam zmeniť farbu. Len musím na takú ryžu natrafiť :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.