Talianska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších na svete a má milovníkov po celom ceste.
K najpoužívanejším surovinám, bez ktorých si Taliani nevedia predstaviť dobré jedlo, sú najmä syry, mäso, ryby a samozrejme cestoviny.
Pripravte si doma taliansky týždeň a zorientujte sa v základných druhoch cestovín, ktoré v obchodoch nájdete.
Varenie cestovín
Varenie cestovín nie je jednoduchá záležitosť, pretože ak neodhadnete ich správny čas varenia, môžu byť nedovarené alebo naopak kašovité. Preto je dôležité zapamätať si niekoľko základných rád. Do vriacej vody v hrnci pridajte polievkovú lyžicu oleja a osoľte ju. Potom do hrnca nasypte cestoviny a nechajte vrieť tak dlho, ako je napísané na ich obale. Počas toho ich stále premiešavajte. Nakoniec je potrebné uvarené cestoviny scediť, aby z nich odtiekla prebytočná voda.
Odporúčame prečítať: Oslaďte si život javorovým sirupom
Spaghetti – názov špagiet je odvodený od slova spago, čo v preklade znamená lano, špagety sú typické svojou dĺžkou a sú to najznámejšie cestoviny.
Farfalle – cestoviny, ktorých tvar pripomína mašličku alebo motýľa, hodia sa ako príloha k mäsu alebo zelenine.
Penne – tvar cestovín pripomína trubičku, ktorej konce sú odrezané našikmo.
Lasagne – široké, ploché cestoviny, z ktorých sa pripravuje tradičné jedlo s paradajkovým pretlakom, mäsom a bolonskou omáčkou.
Tortelinni – sušené plnené cestoviny, ktoré sa pripravujú z krúžkov cesta a vyzerajú ako hrubšie plnené prstene.
Odporúčame prečítať: Solíme veľa, prečo je to nezdravé?
Canneloni – cestoviny pripomínajúce svojím tvarom široké rúrky, ktoré sa plnia rôznymi náplňami.
Orechiette - v preklade znamenajú ušká, na ktoré sa podobajú, smerom ku krajom sú plnšie a majú ryhovaný povrch.
Gnocchi – talianske halušky sa pripravujú z rozličných surovín, medzi najbežnejšie patria zemiaky.
Ravioli - sušené plnené cestoviny, ktoré na rozdiel od tortelinni majú štvorcový tvar s vlnitým okrajom.
Pappardelle – cestoviny, ktoré majú tvar klbiek a sú tvorené širokými rezancami.
Odporúčame prečítať: Arašidové maslo je zdravšie ako si myslíte
Chutné recepty z cestovín:
Lasagne emiliane od dvoch gurmánov
www.thinkstockphotos.com
7 komentárov
Erika Špacírová
14.05.2015 22:28cestoviny sa dajú jesť na toooooľko spôsobov a rýchly obed, či večera sú raz dva hotové :)
Alžbeta Remencová
14.05.2015 11:50cestoviny zbožňujem :)
Júlia
13.05.2015 19:01milujem cestoviny aj keď by som ich nemala až toľko jesť :D
Monika Šomšáková
13.05.2015 13:39cestoviny zbožnujem
Nikola Sisáková
13.05.2015 12:58cestoviny by sa mali variť vo veľmi osolenej vode...a olej je lepšie pridať olivový a až po scedení (rady priamo od Talianov)
Gabriela Diheneščíková
13.05.2015 09:20najradšej mám špagety
Martina Zahoranová
13.05.2015 07:42cestoviny máme doma radi a často ich aj varíme na rôzne spôsoby, je to rýchle a chutné jedlo