Taliansky týždeň s cestovinami - ako ich vždy dokonale uvariť?

Talianska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších na svete a má milovníkov po celom ceste.

 

K najpoužívanejším surovinám, bez ktorých si Taliani nevedia predstaviť dobré jedlo, sú najmä syry, mäso, ryby a samozrejme cestoviny.

 

Pripravte si doma taliansky týždeň a zorientujte sa v základných druhoch cestovín, ktoré v obchodoch nájdete.

 

Varenie cestovín

 

Varenie cestovín nie je jednoduchá záležitosť, pretože ak neodhadnete ich správny čas varenia, môžu byť nedovarené alebo naopak kašovité. Preto je dôležité zapamätať si niekoľko základných rád. Do vriacej vody v hrnci pridajte polievkovú lyžicu oleja a osoľte ju. Potom do hrnca nasypte cestoviny a nechajte vrieť tak dlho, ako je napísané na ich obale. Počas toho ich stále premiešavajte. Nakoniec je potrebné uvarené cestoviny scediť, aby z nich odtiekla prebytočná voda. 

 

 

Odporúčame prečítať: Oslaďte si život javorovým sirupom

Cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Spaghetti – názov špagiet je odvodený od slova spago, čo v preklade znamená lano, špagety sú typické svojou dĺžkou a sú to najznámejšie cestoviny.

 

Farfalle – cestoviny, ktorých tvar pripomína mašličku alebo motýľa, hodia sa ako príloha k mäsu alebo zelenine.

 

Penne – tvar cestovín pripomína trubičku, ktorej konce sú odrezané našikmo. 

 

Lasagne – široké, ploché cestoviny, z ktorých sa pripravuje tradičné jedlo s paradajkovým pretlakom, mäsom a bolonskou omáčkou.

 

Tortelinni – sušené plnené cestoviny, ktoré sa pripravujú z krúžkov cesta a vyzerajú ako hrubšie plnené prstene.

 

 

Odporúčame prečítať: Solíme veľa, prečo je to nezdravé?

Cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Canneloni – cestoviny pripomínajúce svojím tvarom široké rúrky, ktoré sa plnia rôznymi náplňami.

 

Orechiette - v preklade znamenajú ušká, na ktoré sa podobajú, smerom ku krajom sú plnšie a majú ryhovaný povrch.

 

Gnocchi – talianske halušky sa pripravujú z rozličných surovín, medzi najbežnejšie patria zemiaky.

 

Ravioli - sušené plnené cestoviny, ktoré na rozdiel od tortelinni majú štvorcový tvar s vlnitým okrajom.

 

Pappardelle – cestoviny, ktoré majú tvar klbiek a sú tvorené širokými rezancami.

 

 

Odporúčame prečítať: Arašidové maslo je zdravšie ako si myslíte

Cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com  

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

13.05.2015 07:42

cestoviny máme doma radi a často ich aj varíme na rôzne spôsoby, je to rýchle a chutné jedlo

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

13.05.2015 09:20

najradšej mám špagety

Vaše meno:

Nikola Sisáková

Nikola Sisáková

13.05.2015 12:58

cestoviny by sa mali variť vo veľmi osolenej vode...a olej je lepšie pridať olivový a až po scedení (rady priamo od Talianov)

Vaše meno:

Monika Šomšáková

Monika Šomšáková

13.05.2015 13:39

cestoviny zbožnujem

Vaše meno:

Júlia

Júlia

13.05.2015 19:01

milujem cestoviny aj keď by som ich nemala až toľko jesť :D

Vaše meno:

Alžbeta Remencová

Alžbeta Remencová

14.05.2015 11:50

cestoviny zbožňujem :)

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

14.05.2015 22:28

cestoviny sa dajú jesť na toooooľko spôsobov a rýchly obed, či večera sú raz dva hotové :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.