Vieš, čo je amchoor? Zisti, na čo je dobrý mangový prášok!

Už ste počuli o potravine, ktorá nesie cudzí názov amchoor? Ak nie, dozaista poznáte minimálne exotické ovocie mango. Práve z toho ovocia sa pripravuje akýsi prášok, ktorý sa v mnohých kuchyniach využíva ako korenie. Rovnako má zopár pozitívnych zdravotných účinkov, ktoré sa oplatí poznať. V nasledujúcom článku vám povieme, ako sa mangový prášok pripravuje, aké dôležité látky sa v ňom nachádzajú a akým spôsobom je ho možné zaradiť do jedálnička!

Čo je Amchoor?

Pod pojmom amchoor alebo aj amčur sa skrýva takzvaný mango prášok s citrusovou chuťou a medovou vôňou. Na jeho prípravu sa používajú ešte nezrelé zelené mangá zo skorej úrody. V mnohých prípadoch sa využívajú plané mangá. Ovocie je po zbere nakrájané na tenké plátky a vysušené na slnku. Plátky manga pripomínajú v sušenom stave kôru stromov. Následne sú rozomleté na jemný prášok. Mangový prášok je v súčasnosti využívaný ako aromatická korenina. Tradične sa používa napríklad v severoindických pokrmoch. Práve v Indii sa dnes vyrába najčastejšie.

Pre zaujímavosť môžete ešte spomenúť, že mangá sú plody rastlín z rodu Mangifera, do ktorého radíme až 69 druhov mangovníkov. Existuje pritom viac ako 1000 odrôd tohto ovocia. Žiaľ, mnohé druhy mangovníkov sú v súčasnosti výrazne ohrozené odlesňovaním a dokonca niektoré z ich už vo voľnej prírode ani nenájdeme. Ich domovinou je juh až juhovýchod Ázie, skadiaľ sa šírili do ďalších častí sveta. Mangovníky začínajú prinášať plody až okolo siedmeho roka života, no dožiť sa dokážu neuveriteľných 350 rokov!  

Odporúčame: Vieš, čo dokážu listy moringy? S týmito ochoreniami si hravo poradia!

výroba mango prášku

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú jeho účinky?

Mangový prášok je charakteristický najmä vysokým obsahom vitamínu C, ktorý je dôležitý pre dobrú obranyschopnosť organizmu aj vstrebávanie železa. Taktiež sa v ňom ukrývajú nemenej dôležité vitamíny A aj E. Všetky spomenuté látky majú výrazne antioxidačné účinky a telo chránia pred škodlivým vplyvom voľných radikálov, ktorý môže dokonca podnietiť rozvoj nádorových ochorení. V amchoor korení ďalej nájdeme i minerálne látky, a to vo vysokej miere hlavne železo. Mangový prášok má detoxikačné účinky, prispieva k prečisteniu organizmu a podporuje dobrý stav tráviaceho traktu.

Vyskúšajte ho do jedálnička zaradiť v prípade, že vás trápi nafukovanie či zápcha. Okrem toho môže mať i priaznivý vplyv na metabolizmus, čo je vítaná vlastnosť napríklad pri redukcii váhy. Amchoor korenie však nemá na naše telo pozitívne účinky len pri jeho konzumovaní. Dokáže totiž podporiť aj kvalitu pleti. Skúste ho použiť pri príprave domácej pleťovej masky. Pokožku a najmä póry zbaví nečistôt a prispeje k jej mladistvému vzhľadu.

použitie mango prášku

Zdroj: Shutterstock®

Ako používať mango prášok?

Mangový prášok alebo amchoor nie je žiadna drahá superpotravina. Nájdete ho v internetových predajniach aj obchodoch so zdravou výživou. Cena sa pohybuje niečo cez 1,30 eur za 50 gramové balenie. Dávajte však pozor na kvalitu produktu. V zložení by ste nemali nájsť žiadne konzervanty, farbivá či soľ. Mangový prášok je charakteristický kyslou až sladkokyslou chuťou s ovocným podtónom. Už jedna malá lyžička tohto produktu sa dokáže vyrovnať až trom polievkovým lyžiciam citrónovej šťavy.

Amchoor je typickým korením najmä v indických pokrmoch. Môžete ho tiež využiť pri príprave mäsa, rýb či zeleniny. V kombinácii s karí korením môžete získať perfektnú marinádu na mäso. Skvelý je tiež do sladkokyslých marinád a omáčok. Mangovým práškom je tiež možné v pokrmoch nahradiť škoricu či muškátový orech. Túto koreninu môžete rovnako použiť na okyslenie chuti v pokrmoch, do ktorých nie je vhodné pridávať tekutú prísadu, čiže napríklad spomínanú citrónovú šťavu. Uplatnenie nájde aj v ovocných drinkoch.

Pozri aj: RECEPT: Bezalergénová sójová omáčka bez sóje - áno, dá sa to!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

3 komentárov

Janka Jurasova

Janka Jurasova

07.03.2019 08:04

wau tak toto idem určite vyskúšať aspon pri tej zapche by mohol pomôcť

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

07.03.2019 08:16

Ešte som sa s ním nestretla, ďakujem za článok!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

07.03.2019 17:52

zasa som o niečo múdrejšia

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.