Po sezóne majonézových šalátov a vyprážaných kaprov nám určite dobre padne odľahčiť na istý čas stravu. Konzumovať chvíľu niečo, za čo sa nám náš žalúdok poďakuje. Tento recept vám možno dá inšpiráciu na výborný sýty obed či večeru.
Losos je fantastická ryba plná bielkovín a omega-3 nenasýtených mastných kyselín, preto ju výživoví poradcovia tak často odporúčajú. Okrem toho má vysoké množstvo vitamínu D, a tak by sa mal jesť práve v zimných mesiacoch, kedy trpíme nedostatkom slnečných lúčov. No a čo lepšie doplní chuť lososa ako provensálska zelenina, štipľavá rukola a lahodný chrenový dressing? Určite nezabudnite ani na kuskus, ktorý stačí len zaliať vodou a výsledok je zakaždým skvelý.
Odporúčame vyskúšať: Zdravý recept: Pšenová kaša s príchuťou čokoládového pudingu
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Lahodné vegetariánske ´fašírky´
Budeme potrebovať:
Losos:
- 1 fileta lososa
- olivový olej
- citrónová šťava
- maslo
- čierne korenie
- bazalka, tymián, rozmarín
Kuskus:
- 150 g celozrnný kuskus
- soľ
Zelenina a šalát:
- listy rukoly
- citrónová šťava
- kukurica z konzervy
- zmes provensálskej zeleniny
Dressing:
- ½ hrnčeka bieleho plnotučného jogurtu
- soľ, čierne korenie
- nasekaný čerstvý kôpor
- ½ pretlačeného strúčiku cesnaku
- ¼ ČL chrenu
Postup:
1. Dressing si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií. Nezabudnite ho ochutnať, či je správne dochutený. Ak áno, odložíme ho do chladničky.
2. Šalát pripravíme veľmi jednoducho. Listy rukoly umyjeme a premiešame s citrónovou šťavou a ľubovoľným množstvom scedenej kukurice.
3. Kuskus zalejeme vriacou vodou, posolíme, zamiešame a necháme chvíľu postáť. Po 10 minútach ho zľahka premiešame vidličkou. Mal by vstrebať všetku vodu a byť sypký.
4. Čerstvé alebo rozmrazené filety z lososa potrieme olivovým olejom, korením, bylinkami a pokvapkáme citrónovou šťavou. Krátko ich opečieme na masle z oboch strán. Nie na príliš vysokej teplote, inak by vyschli. Podávame s plátkami citróna a provensálskou zeleninou.
Odporúčame prečítať: Omega 3 masté kyseliny - dôležité pre vaše zdravie
Ema Stanovská