Makovo-slivkový posúch

Robievala ho moja babka. Bol fantastický.

 

Každý rok, keď dozrievajú slivky, oprášim starý recept, vylepším pár ingrediencíí a obložím ho neskutočným množstvom ovocia a maku.

 

Pravidlo je totiž jasné – cesto je iba nositeľ a nehrá hlavnú úlohu. Šťavnaté slivky a čerstvo pomletý mak robia tento koláč koláčom. 

 

 

Suroviny na veľký plech veľkosti 40 x 35 cm

 

Na kysnuté cesto:

  • 2 žĺtka
  • kocka droždia (30 g)
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 400 g špaldovej polohrubej múky
  • 80 g trstinového hnedého cukru
  • mletá citrónová kôra
  • 80 g roztopeného masla

 

Na oblohu:

  • 250 g mletého maku
  • 100 g trstinového hnedého cukru
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1,5 kg sliviek, alebo toľko, aby vystačilo na celý plech (do slivky nikdy nevidím, takže rátam s červavým odpadom)

 

Odporúčame vyskúšať aj: Zdravé recepty: CUKETOVO MRKVOVÉ KOCKY

makovo-slivkovy-kolac

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

 

1. Na kysnuté cesto vymiešam v menšej miske vidličkou droždie s lyžicou cukru, tromi lyžicami vlažného mlieka a lyžicou múky. Prikryjem utierkou a nechám na teplom mieste zdvojnásobiť objem. O desať minút by mal byť kvások hotový.

 

2. Vo vlažnom mlieku rozpustím maslo. Múku nasypem do veľkej misy, pridám žĺtka, citrónovú kôru, mlieko s maslom a nakysnuté droždie. Mixérom vyšlahám na hladké cesto. Keď sa bude odlepovať od formy, je dostatočne vymiešané. Trvá to asi 5 minút. Cesto vytvorí jednotnú vláčnu hmotu, ktorú posypem troškou múky, prikryjem utierkou a odložím na teplé miesto nakysnúť. Proces kysnutia trvá tak 45 minút až hodinu.

 

3. Zatiaľ čo cesto kysne, si umyjem slivky, očistím od prípadných červíkov, vykôstkujem a nakrájam na štvrtinky.

 

4. Potom si zomeliem mak a zmiešam s cukrom a škoricou.

 

5. Keď nakysnuté cesto zdvojnásobilo svoj pôvodný objem, vyklopím ho na plech vyložený papierom na pečenie, pomúčim ho a rukami rozťahám do strán. Malým valčekom (môžete použiť aj pohár alebo hrnček) ho rozvaľkám do strán tak, aby malo všade rovnomernú hrúbku.

 

6. Rúru predhrejem na 180 stupňov. Zatiaľ poukladám veľmi nahusto na cesto štvrťky sliviek – kožou dole – a posypem makovo-cukrovou posýpkou. Koláč dám piecť na približne 35 minút, kým cesto zospodu zľahka zhnedne.

 

Odporúčame vyskúšať aj: Skvelý recept na Čokoládovú roládu

 

Ďalšie recepty od SladkaEma nájdete na: www.sladkaema.com

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

21.08.2015 13:27

klasika - mak a slivky niet nad takúto dobrotu

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

25.08.2015 18:35

na leto priam ako stvorený ovocný :)

Vaše meno:

Zuzana Beranková

Zuzana Beranková

04.09.2015 12:53

toto musím určite vyskúšať :-)vyzerá a iste chutí super a tiež je to zdravé :-)

Vaše meno:

Veronika Jakubičková

Veronika Jakubičková

05.09.2015 17:30

vyzerá veľmi chutne, mak a slivky = dokonalá kombinácia

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

09.09.2015 14:33

ja nemám rada mak ale u nás doma by mal tento koláčik určite úspech

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

17.12.2015 21:57

zasa jeden novy receptik do mojej kucharskej knihy.spaldova muka si u nas tiez nasla svoje miesteko

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.