Aj vy zbožňujete sladké zemiaky alias bataty? Nie ste sami, pretože bataty v poslednej dobe naozaj naberajú na popularite. A my sa tomu vlastne ani nečudujeme. Sú zdravé, veľmi chutné a dá sa z nich uvariť príloha, hlavné jedlo aj dezert. Ide o akúsi univerzálnu ingredienciu, ktorú možno využiť na rôzne spôsoby, teda naslano aj nasladko. Aké sú najlepšie recepty z batatov, ktoré jednoducho musíte vyskúšať?
Zdravie na tanieri
Bataty sú naozaj veľmi zdravé, čo dokazujú aj rozsiahle štúdie, ktoré tvrdia, že dokážu bojovať s voľnými radikálmi, podporujú zdravé videnie aj trávenie a tiež aj správne funkcie mozgu. Ak si teda pripravíte bataty v podstate v akejkoľvek podobe, bude z nich benefitovať vaše telo, ale aj vaše gurmánske ja, ktoré miluje vynikajúce jedlo. V našej galérii zo sociálnej siete Pinterest nájdete tri najzaujímavejšie recepty na bataty, aké sme pre vás objavili a prepísali do slovenskej podoby. Vychutnajte si ich ako prílohu, hlavné jedlo aj dezert, teda naslano aj nasladko!
Odporúčame: RECEPT: Domáce kokosové mlieko bez zbytočného cukru a konzervantov
Galéria:
Batatové hranolky
Hranolky zo sladkých zemiakov sú zdravšou alternatívou tých klasických. Tu je recept podľa As Easy As Apple Pie.
Ingrediencie
- 2 stredne veľké bataty
- 2 lyžičky kukuričného škrobu
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- soľ
Postup prípravy
- Bataty si očistíme a nakrájame na pol centimetra hrubé hranolky. Takto pripravené bataty dáme na hodinu do studenej vody.
- Rúru si rozohrejeme na 220 stupňov a plech si vystelieme papierom na pečenie.
- Hranolky si scedíme a poriadne vysušíme papierovými utierkami.
- Následne ich dôsledne zmiešame s kukuričným škrobom. Pridáme koreniny: oregano, cesnak, kajenské korenie aj papriku, pridáme aj olivový olej. Premiešame pomocou rúk.
- Hranolky rozložíme na plech vedľa seba. Nemali by sa prekrývať. Pečieme 25 – 30 minút, v polovici času ich pootáčame.
- Po uplynutí času pootvoríme dvierka rúry a necháme chladnúť 30 minút. Po vytiahnutí z rúry posypeme morskou soľou a podávame ako prílohu alebo s dipom.