Top potraviny pre ženy v menopauze: Získaj späť svoju sviežosť

potraviny v menopauze

Výkyvy hormonálnych hladín, rednutie kostí, priberanie na váhe či zmeny nálad. O menopauze sa hovorí ako o prirodzenom procese v živote ženy, avšak žiadna žena zmeny, ktorými prechádza, nehodnotí ako prirodzené. Kým niektoré svoju fyzickú alebo psychickú premenu automaticky hádžu na menopauzu a berú to ako výhovorku, iné sa nenechajú len tak zlomiť. Veď všetko je o strave. Inšpirujte sa zoznamom potravín, ktoré vám cez obdobie menopauzy pomôžu ľahšie preplávať.

Sójové výrobky

Trápia vás návaly tepla či nočné potenie? Sójové produkty ako tofu, tempeh či sójové mlieko sú bohaté na fytoestrogény – rastlinné zlúčeniny, ktoré sa podobajú na estrogén. Fytoestrogény regulujú hormonálne zmeny a pomáhajú redukovať symptómy spojené s menopauzou.

Listová zelenina

Zelená listová zelenina, ako je špenát, kel a rukola, je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu. Obsahuje vápnik a horčík, ktoré podporujú zdravie kostí, čo je geniálne, pretože ženy po menopauze sú vystavené vyššiemu riziku osteoporózy. Okrem toho listová zelenina obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením. Zeleň na tanieri je vhodná ráno, na obed aj večer.

Mastné ryby

Losos, makrela, sardinky a ďalšie mastné ryby obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové účinky a dokážu zlepšovať náladu a zdravie srdca. Pravidelná konzumácia mastných rýb môže zmierniť niektoré z psychologických príznakov menopauzy, ako sú podráždenosť a depresia. Častejšie si pripravujte rybu. Pečenú, grilovanú, spracovanú do chutnej nátierky. Ocení to aj váš partner, ktorý musí vaše nálady znášať na dennom poriadku.

Mliečne výrobky

Mliečne výrobky sú bohaté na vápnik a vitamín D. Tieto živiny pomáhajú predchádzať osteoporóze, čo je bežný problém po menopauze. Okrem toho vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika a zdravie imunitného systému. Majte vždy v chladničke kvalitné jogurty a syry, aby ste posilnili svoje kosti.

Odporúčame: Sen všetkých zamestnávateľov: Tu sú najlepší zamestnanci podľa znamenia zverokruhu

orechy
Depositphotos

Orechy a semená

Mandle, vlašské orechy a semená (ľanové a chia semienka) sú výborným zdrojom zdravých tukov, vlákniny a bielkovín. Vlašské orechy a ľanové semená obsahujú omega-3 mastné kyseliny a fytoestrogény. Okrem toho dodávajú nášmu telu vitamín E, ktorý podporuje zdravie pokožky.

Strukoviny

Fazuľa, šošovica a hrach sú bohaté na bielkoviny, vlákninu a fytoestrogény. Strukoviny pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi, a tak si udržíte energiu počas celého dňa. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporujú aj zdravie tráviaceho systému, ktorý môže byť počas menopauzy citlivejší. Nebojte sa pocitu nafúknutého brucha. Oveľa horší vplyv má na nás biele pečivo.   

Bobuľoviny

Jahody, čučoriedky, maliny a černice. Také malé, a také cenné – bohaté na antioxidanty, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a starnutím buniek. Antioxidanty tiež podporujú zdravie srdca a mozgu. Vždy, keď vás prepadne chuť na sladké, siahnite po ovocí. Bobuľoviny majú nízky glykemický index, čo znamená, že pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. No vy si napriek tomu pochutíte.

Celozrnné potraviny

Celozrnný chlieb, hnedá ryža, ovsené vločky a quinoa sú bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály, ktoré podporujú energiu a trávenie. Vláknina v týchto potravinách tiež pomáha znižovať cholesterol a regulovať hmotnosť. Počas menopauzy, keď majú ženy tendenciu priberať, to oceníte aj vy.

Avokádo

Avokádo je bohaté na zdravé tuky, ktoré podporujú zdravie srdca a pokožky. Mononenasýtené tuky v avokáde môžu tiež pomôcť regulovať hladinu cholesterolu, čo je dobré vedieť, pretože ženám v menopauze hrozí vyššie riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred starnutím a podporujú metabolizmus. Môže tiež pomôcť pri udržiavaní optimálnej váhy a znižovať riziko vzniku srdcových chorôb a osteoporózy. Niektoré štúdie naznačujú, že zelený čaj môže mať aj pozitívny vplyv na zlepšenie nálady a kognitívnych funkcií. Tak na zdravie!

Nestrácajte elán

Správna strava hrá kľúčovú úlohu v tom, ako žena zvláda obdobie menopauzy. Je však dôležité, aby ženy počas menopauzy venovali pozornosť nielen výberu potravín, ale aj dostatočnému príjmu vody, pravidelnému pohybu a životnému štýlu, ktorý podporuje fyzické aj psychické zdravie. Obliekajte sa do sviežich farieb, stretávajte sa s rodinou a priateľmi a veľa sa smejte. Aj to je jedna z ciest, ako sa cítiť stále mlado. Menopauza? Čo vás po nej...

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE