Medvedí cesnak je jedna z typických jarných rastlín, ktoré sa v prírode objavujú už koncom marca. Táto rastlina nápadne podobná konvalinkovým listom rastie najmä na vlhkých lúkach a v tienistých listnatých lesoch. Na týchto miestach ju môžete nájsť v hojnom množstve, a tak si nazbierať tohto "prírodného lieku" plné košíky.
Pozor pri zbere!
Keď sa rozhodnete zbierať medvedí cesnak na lúkach či v lesoch, dávajte pozor, aby ste si ho nezamenili s podobne vyzerajúcimi rastlinami. Môže pripomínať listy konvalinky, ktorá je však jedovatá a to by mohlo mať nepríjemné následky. Jednoducho ich však dokážete rozlíšiť ovoňaním, pretože medvedí cesnak má typickú cesnakovú vôňu.
Odporúčame prečítať: Doprajte si kvalitné mäso, vieme ktoré to je
Liečivé účinky
Táto rastlina má podobné liečivé účinky ako pravý cesnak, o ktorom je známe, že je to skvelý domáci liek. Ako jedna z prvých jarných rastlín sa preto používa ako súčasť jarných kúr na prečistenie. Taktiež podporuje trávenie, ničí parazity a urýchľuje hojenie rán.
Cesnak medvedí odstraňuje aj srdcové poruchy, nespavosť a pomôže vám aj pri problémoch s vysokým krvným tlakom. Používa sa aj ako prevencia pred žalúdočnými vredmi. Jeden z jeho mnohých pozitívnych účinkov na organizmus je schopnosť prečistiť krv a tak aj celý organizmus.
Odporúčame prečítať: Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním
Medvedí cesnak v kuchyni
Jedlá pripravené z medvedieho cesnaku majú jemne cesnakovú arómu. Nemusíte sa však báť, že cesnak budete cítiť aj niekoľko hodín po zjedení. To je aj jedna z výhod tejto jarnej bylinky. Môžete ho pridávať do nátierok, šalátov alebo si pripraviť pesto.
Ako aj pri iných rastlinách aj táto obsahuje najviac vitamínov v čerstvom stave. Nemusíte ho však konzumovať len v surovom stave. Zaručene chutné sú aj polievky či omáčky. Medvedí cesnak je vynikajúca sezónna potravina, ktorá vám na jar prebudí organizmus a naštartuje telo.
Odporúčame prečítať: Nie všetky "éčka" sú škodlivé
www.thinkstockphotos.com