Recept: Čokoládovo - baklažánové brownie

Pečiem často s cviklou, cuketou, mrkvou a aj s paštrnákom, ale baklažán mal teraz premiéru.

 

Teším sa tomu, lebo je to lahodná delikatesa, aj keď ja zrovna brownie nemusím jesť často, je lahodný a veľmi chutný.

 

Po upečení nechajte koláčik vychladnúť. Správne upečené brownie je vo vnútri mierne vlhké, ale to už určite viete :). 

 

Budete potrebovať (formu 26 x 21 cm):

  • 1 kg baklažánu (3 menšie kusy alebo 2 veľké)
  • 200 g kvalitnej čokolády (min. 55 % kakaa)
  • 80 g trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • 100 g masla
  • 150 g mletých mandlí
  • 1/4 čajovej lyžičky soli

 

Vyskúšaj tiež: Mrkva po kórejsky – šalát s netradičnou a skvelou chuťou

baklažánové brownie

Zdroj: Shutterstock®

Postup:

  1. Baklažány umyte, osušte kuchynskou utierkou a vidličkou ich na viacerých miestach popichajte. Poukladajte ich na papier na pečenie a pri teplote 200°C ich pečte asi 45 minút. Povrch baklažánov bude scvrknutý a hnedý. Nechajte ich chvíľu vychladnúť, potom ich rozrežte na polovice a vyberte lyžicou vnútro. Vložte ho do cedidla a nechajte aspoň hodinu odkvapkať. Môžete aj mierne vytlačiť tekutinu lyžicou. Rozmixujte dužinu na kašu.
  2. Čokoládu polámte na kúsky, spolu s pokrájaným studeným maslom ju vložte do hrnca a vo vodnom kúpeli nechajte rozpustiť. Hmota má byť hladká a lesklá. Po miernom vychladnutí vmiešajte do čokoládovej hmoty rozmixovaný baklažán.
  3. Vajcia a cukor šľahajte v  šľahači na vyšších obrátkach, aby vznikla hustá, takmer biela hmota. Do vaječnej hmoty vmiešajte mleté mandle so soľou. Na záver pridajte čokoládovú hmotu.
  4. Všetko vmiešavajte jemne, aby cesto ostalo nadýchané (bublinkaté). Takto pripravenú hmotu vlejte do formy, ktorej spodok ste vyložili papierom na pečenie a boky môžete potrieť maslom.
  5. Pečte pri teplote 160°C asi 45 minút. Urobte skúšku drevenou špajľou, ktorá by po vytiahnutí mala zostať relatívne čistá. Správne brownie je vo vnútri aj po upečení vlhké.

 

Zaujme ťa: Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!

čokoládové brownie

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

10.11.2017 08:04

baklažán som ešte nevyskúšala pri pečení sladkostí, môže byť celkom fajn, tak ako tekvička...

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

10.11.2017 08:20

wau.... z baklažánu som ešte nepiekla žiadne sladkosti.... zase niečo nové pre mna...

Vaše meno:

Stella Brezinová

Stella Brezinová

10.11.2017 09:58

Wau, hneď by som si dala

Vaše meno:

Marie Gutmannová

Marie Gutmannová

10.11.2017 10:17

Tento recept ozaj zaujal, musím ho vyskúšať...baklažán v tejto podobe...novinka

Vaše meno:

Tomáš Kamenár

Tomáš Kamenár

10.11.2017 12:42

podľa môjho názoru zelenina či ovocie nepatria do zákuskov

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

10.11.2017 13:22

mňam, vyzerá fakt dobre... a ja sa snažím nemyslieť na skladké ale stale sa na mňa take koláčiky pozerajú :)

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

10.11.2017 15:41

no veru skúšala som už kadečo ale baklažán na sladko ešte nie...

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

10.11.2017 16:51

baklažán mi nechutí, takže asi nič také nenapečiem

Vaše meno:

Mária Terefenková

Mária Terefenková

10.11.2017 17:04

Koláčik s baklažánom som ešte nejedla, ale určite by som vyskúšala.

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

10.11.2017 18:01

Vyzerá to byť celkom fajn koláčik...niekedy vyskúšame

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

12.11.2017 06:52

Tak baklažán som ešte pri pečení neskúšala.

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

12.11.2017 16:21

Fíha s baklažánom? Môže to byť zaujímavé, keď bude čas skúsim :)

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

18.12.2017 21:18

Zhruba tak tri mesiace dozadu som skúsila tento recept, ale namiesto baklažánu bola cvikla.
Nevravím že bol zlý ale dva krát som ho nerobila
Na ´další krát som zeleninu nahradila so zaváraným domácim ovocím a bolo to tip top :)

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

22.07.2019 09:53

Zaujímavý recept rada vyskúšam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.