Pečiem často s cviklou, cuketou, mrkvou a aj s paštrnákom, ale baklažán mal teraz premiéru.
Teším sa tomu, lebo je to lahodná delikatesa, aj keď ja zrovna brownie nemusím jesť často, je lahodný a veľmi chutný.
Po upečení nechajte koláčik vychladnúť. Správne upečené brownie je vo vnútri mierne vlhké, ale to už určite viete :).
Budete potrebovať (formu 26 x 21 cm):
- 1 kg baklažánu (3 menšie kusy alebo 2 veľké)
- 200 g kvalitnej čokolády (min. 55 % kakaa)
- 80 g trstinového cukru
- 4 vajcia
- 100 g masla
- 150 g mletých mandlí
- 1/4 čajovej lyžičky soli
Vyskúšaj tiež: Mrkva po kórejsky – šalát s netradičnou a skvelou chuťou
Postup:
- Baklažány umyte, osušte kuchynskou utierkou a vidličkou ich na viacerých miestach popichajte. Poukladajte ich na papier na pečenie a pri teplote 200°C ich pečte asi 45 minút. Povrch baklažánov bude scvrknutý a hnedý. Nechajte ich chvíľu vychladnúť, potom ich rozrežte na polovice a vyberte lyžicou vnútro. Vložte ho do cedidla a nechajte aspoň hodinu odkvapkať. Môžete aj mierne vytlačiť tekutinu lyžicou. Rozmixujte dužinu na kašu.
- Čokoládu polámte na kúsky, spolu s pokrájaným studeným maslom ju vložte do hrnca a vo vodnom kúpeli nechajte rozpustiť. Hmota má byť hladká a lesklá. Po miernom vychladnutí vmiešajte do čokoládovej hmoty rozmixovaný baklažán.
- Vajcia a cukor šľahajte v šľahači na vyšších obrátkach, aby vznikla hustá, takmer biela hmota. Do vaječnej hmoty vmiešajte mleté mandle so soľou. Na záver pridajte čokoládovú hmotu.
- Všetko vmiešavajte jemne, aby cesto ostalo nadýchané (bublinkaté). Takto pripravenú hmotu vlejte do formy, ktorej spodok ste vyložili papierom na pečenie a boky môžete potrieť maslom.
- Pečte pri teplote 160°C asi 45 minút. Urobte skúšku drevenou špajľou, ktorá by po vytiahnutí mala zostať relatívne čistá. Správne brownie je vo vnútri aj po upečení vlhké.
Zaujme ťa: Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!