Tých tradičných receptov našich starých mám je nespočetné množstvo. Aj taká fašírka s vajíčkom vám bude zaručene chutiť. Tak skúste tento recept! Tých tradičných klasických receptov našich starých mám je nespočetné množstvo. Stačí len zaloviť v pamäti, aké kulinárske špeciality nám naše staré mamy pripravovali vždy, keď sme u nich boli na prázdninách.
Jednou takou špecialitou je fašírka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. V dnešnej dobe, kedy všetci sledujú čo jedia a akým spôsobom je dané jedlo pripravované, môžete voliť buď fašírky pečené v rúre, karfiolovo-mrkvové fašírky alebo aj hubové fašírky.
Nič sa však nevyrovná klasickému receptu. Skúste teda klasickú zapekanú fašírku pečenú v rúre, ale tentokrát v celku, pričom vnútro vyplnia aj natvrdo uvarené vajíčka. Príprava fašírky je takto oveľa menej náročnejšia. Pečenie v rúre vám ušetrí váš čas.
Výborná plnená fašírka s vajíčkom – náš overený recept
Na fašírku plnenú vajíčkom budeme potrebovať:
- 1 kg mletého mäsa
- 2 staršie rožky
- 4 vajíčka
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- trochu mlieka
- soľ a čierne mleté korenie
- strúhanku
Fašírka plnená vajíčkom sa pripravuje nasledovne:
- Najskôr si dajte uvariť vajíčka na tvrdo. Po uvarení ich nechajte vychladnúť a následne ich ošúpte.
- Medzitým si do väčšej misky presunieme bravčovémleté mäso. Mleté mäso ochutíme soľou a korením a do mletej masy pridáme aj na jemno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak.
- Staršie rožky si buď narežeme na kocky a zalejeme troškou mlieka, alebo ich prelomíme na polovice a zalejeme mliekom, aby sa rozmočili.
- Keď budú rožky mäkké, tak ich pridáme k mäsu a všetko rukou alebo varechou premiešame. Do tejto fašírky sa oplatí pridať aj trochu majoránky alebo oregana.
- Odporúčame pečenie v alobale. Pripravíme si alobal a potrieme ho olejom a posypeme troškou strúhanky. Na alobal si rozprestrieme pripravenú mäsovú zmes (nie v úplne tenkej vrstve) a na ňu položíme vajíčka uvarené natvrdo (samozrejme, olúpané) a celé to zrolujeme. Poprípade môžete využiť aj formu na srnčí chrbát. Formu vymastíte olejom, vysypte strúhankou a naplňte.
- Fašírka s vajcom sa v alobale pečie približne pri teplote 200 °C. A fašírka v rúre zostáva cca 60 minút. Pred pečením nezabudnite alobal mierne popichať vidličkou alebo špáradlom, aby z fašírky mohla vytiecť nepotrebná šťava i para. Fašírka v rúre chytí krásnu zlato-hnedú chrumkavú kôrku.
- Fašírka upečená v rúre sa môže podávať s pečenými zemiakmi, ako sme si pripravili v našom recepte. Alebo ju môžete podávať so zemiakovou kašou či ryžou, podľa vašej chuti, tiež sú vhodné varené zemiaky.
Tipy na obmenu receptu
Tradičnú fašírku s vajíčkom si môžete ľahko prispôsobiť podľa vlastnej chuti či dostupných surovín. Do mäsovej zmesi môžete pridať nastrúhaný syr (napríklad eidam, čedar či údený syr), ktorý dodá fašírke šťavnatosť a intenzívnejšiu chuť. Pre milovníkov pikantnej kuchyne sa odporúča pridať trochu čili alebo pálivej papriky. Jemne nasekaná zelenina ako paprika, mrkva, kukurica či cuketa zas prinesie farebnosť a ľahkosť.
Namiesto rožkov sa dá použiť aj strúhané pečivo, ovsené vločky alebo varená ryža, ktorá pomôže spojiť hmotu a zároveň dodá trochu iný charakter. Ak chcete vytvoriť diétnejšiu verziu, nahraďte bravčové mäso mletým kuracím či morčacím, alebo pripravte mix s rastlinnými alternatívami.
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena ČabákováTIP na fantastickú prílohu: Chrumkavé pučené zemiaky s parmezánom
Ingrediencie:
4 väčšie zemiaky
- 4 PL strúhaného parmezánu
- 1 PL olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
- bylinky podľa chuti
Postup: Zemiaky v šupke uvaríme domäkka. Potom ich dáme medzi dva papiere na pečenie a popučíme ich, napríklad pomocou pohára. Preložíme ich na plech, pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme soľ, korenie, prípadne bylinky. Následne upečieme do chrumkava pri teplote 200 °C. Pečieme asi 30 minút. Posledných 5 minút dáme zapiecť aj s parmezánom.
Alternatívne servírovanie fašírky
Ak hľadáte netradičný spôsob podávania, fašírku nakrájajte na plátky a podávajte ju studenú ako súčasť obloženej misy – výborne chutí s kyslou uhorkou, nakladanými hríbikmi a horčicou. Môžete ju tiež použiť ako náplň do sendviča alebo domáceho burgera, spolu so šalátom, plátkom syra a dresingom.
Zvyšky fašírky sa dajú využiť aj kreatívne – nakrájajte ju na kocky a pridajte do cestovinového šalátu, naplňte ňou tortillu alebo pripravte jednoduché wrapy so zeleninou a jogurtovým dipom. Vďaka svojej chuti a konzistencii je vhodná nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako zaujímavý snack na rodinné oslavy či pikniky.
Vyskúšajte ďalšie recepty na pečené fašírky, či už klasické vysmážané alebo aj zeleninové varianty:
- Cuketové fašírky na obed i na večeru: Skvelé sú so syrom, ovsenými vločkami i mletým mäsom
- Fašírky pečené v rúre bez náplne
- Pečené karfiolové fašírky, ktoré si zamilujú aj deti
- Chrumkavé brokolicovo-batatové fašírky pre malých nezbedníkov
- Recept na fašírky z červenej šošovice: Sú chutné a plné bielkovín!
- Hubové fašírky na panvici
- Karfiolovo-mrkvové fašírky pripravené na zdravý spôsob
- TOP recepty na zeleninové fašírky – 5 verzií, ktoré si zamilujete!
- Lahodné vegetariánske fašírky
Aktualizovaný článok: 20.04.2025