Tých tradičných receptov našich starých mám je nespočetné množstvo. Aj taká fašírka s vajíčkom vám bude zaručene chutiť. Tak skúste tento recept! Tých tradičných klasických receptov našich starých mám je nespočetné množstvo. Stačí len zaloviť v pamäti, aké kulinárske špeciality nám naše staré mamy pripravovali vždy, keď sme u nich boli na prázdninách.
Jednou takou špecialitou je fašírka, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. V dnešnej dobe, kedy všetci sledujú čo jedia a akým spôsobom je dané jedlo pripravované, môžete voliť buď fašírky pečené v rúre, karfiolovo-mrkvové fašírky alebo aj hubové fašírky.
Nič sa však nevyrovná klasickému receptu. Skúste teda klasickú zapekanú fašírku pečenú v rúre, ale tentokrát v celku, pričom vnútro vyplnia aj natvrdo uvarené vajíčka. Príprava fašírky je takto oveľa menej náročnejšia. Pečenie v rúre vám ušetrí váš čas.
Odporúčame: Sladké domáce makovky ako od pekára, ktoré prevoňajú celú domácnosť
Výborná plnená fašírka s vajíčkom – náš overený recept
Na fašírku plnenú vajíčkom budeme potrebovať:
- 1 kg mletého mäsa
- 2 staršie rožky
- 4 vajíčka
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- trochu mlieka
- soľ a čierne mleté korenie
- strúhanku
Odporúčame vyskúšať tiež: Domáci recept na makový a orechový závin
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena ČabákováFašírka plnená vajíčkom sa pripravuje nasledovne:
- Najskôr si dajte uvariť vajíčka na tvrdo. Po uvarení ich nechajte vychladnúť a následne ich ošúpte.
- Medzitým si do väčšej misky presunieme bravčové mleté mäso. Mleté mäso ochutíme soľou a korením a do mletej masy pridáme aj na jemno nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak.
- Staršie rožky si buď narežeme na kocky a zalejeme troškou mlieka, alebo ich prelomíme na polovice a zalejeme mliekom, aby sa rozmočili.
- Keď budú rožky mäkké, tak ich pridáme k mäsu a všetko rukou alebo varechou premiešame. Do tejto fašírky sa oplatí pridať aj trochu majoránky alebo oregana.
- Odporúčame pečenie v alobale. Pripravíme si alobal a potrieme ho olejom a posypeme troškou strúhanky. Na alobal si rozprestrieme pripravenú mäsovú zmes (nie v úplne tenkej vrstve) a na ňu položíme vajíčka uvarené natvrdo (samozrejme, olúpané) a celé to zrolujeme. Poprípade môžete využiť aj formu na srnčí chrbát. Formu vymastíte olejom, vysypte strúhankou a naplňte.
- Fašírka s vajcom sa v alobale pečie približne pri teplote 200 °C. A fašírka v rúre zostáva cca 60 minút. Pred pečením nezabudnite alobal mierne popichať vidličkou alebo špáradlom, aby z fašírky mohla vytiecť nepotrebná šťava i para. Fašírka v rúre chytí krásnu zlato-hnedú chrumkavú kôrku.
- Fašírka upečená v rúre sa môže podávať s pečenými zemiakmi, ako sme si pripravili v našom recepte. Alebo ju môžete podávať so zemiakovou kašou či ryžou, podľa vašej chuti, tiež sú vhodné varené zemiaky.
Pozri aj: Najkrajšie ženy sveta – toto je TOP 10 najkrajších ženských tvárí za rok 2023
Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena ČabákováTIP na fantastickú prílohu: Chrumkavé pučené zemiaky s parmezánom
Ingrediencie:
4 väčšie zemiaky
- 4 PL strúhaného parmezánu
- 1 PL olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
- bylinky podľa chuti
Postup: Zemiaky v šupke uvaríme domäkka. Potom ich dáme medzi dva papiere na pečenie a popučíme ich, napríklad pomocou pohára. Preložíme ich na plech, pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme soľ, korenie, prípadne bylinky. Následne upečieme do chrumkava pri teplote 200 °C. Pečieme asi 30 minút. Posledných 5 minút dáme zapiecť aj s parmezánom.
Vyskúšajte ďalšie recepty na pečené fašírky, či už klasické vysmážané alebo aj zeleninové varianty:
- Cuketové fašírky na obed i na večeru: Skvelé sú so syrom, ovsenými vločkami i mletým mäsom
- Fašírky pečené v rúre bez náplne
- Pečené karfiolové fašírky, ktoré si zamilujú aj deti
- Chrumkavé brokolicovo-batatové fašírky pre malých nezbedníkov
- Recept na fašírky z červenej šošovice: Sú chutné a plné bielkovín!
- Hubové fašírky na panvici
- Karfiolovo-mrkvové fašírky pripravené na zdravý spôsob
- TOP recepty na zeleninové fašírky – 5 verzií, ktoré si zamilujete!
- Lahodné vegetariánske fašírky
Aktualizovaný článok: 28.10.2024