Recept na Domáce burgerové žemle

Čo tak pripraviť si domáce pečivo? Výborný nápad pre tých, čo majú radi pod kontrolou potraviny a výrobky, ktoré konzumujú. Keď si pripravíte jedlo doma, máte 100% istotu, že nebude obsahovať zbytočné prísady alebo škodlivé Éčka. Napríklad, čo sa pečiva týka, takmer vždy sa stretávam v obchode s tým, že v zložení je napísaných príliš veľa surovín, ktoré sú viac než zbytočné a príliš veľa nevyhovujúcich zložiek (najmä keď je niekto vegán).

 

Preto som si pre vás pripravila nenáročné domáce burgerové žemle, ktoré zvládne pripraviť každý! Pečivo je najchutnejšie v ten deň, v ktorý ho upečiete, preto nepečte do zásoby, ale pokiaľ vám to čas dovoľuje, na každý deň čerstvé. Žemle som použila na prípravu burgerov, ale jesť ich môžete s čímkoľvek, to už je len na vás.

 

Odporúčame vyskúšať: Raw mini sladké tortičky

 

Príprava domácich burger žemličiek

Zdroj: Janka Pačeková

Suroviny na prípravu domácich žemličiek:

 

Cesto:

  • 300 g múka pšeničná celozrnná
  • 200 g múka hladká špaldová celozrnná
  • 1 ČL himalájska soľ
  • 2 PL olivový olej
  • 100 ml vlažná voda

Kvások:

  • ½ kocky čerstvé droždie
  • 200 ml voda teplá
  • 1 PL cukor trstinový nerafinovaný


Množstvo:  6 - 8 kusov
Doba prípravy: 25 min. príprava + 1 hod. 30 min. kysnutie
Doba pečenia: 15 minút na 200 °C
 

 

Odporúčame vyskúšať: Zdravé recepty - Mini makové záviny

recept na domáce žemle

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravi žemličiek:

 

1. Najprv si pripravíme kvások. Polovicu kocky droždia si rozmrvíme v prstoch do nádoby, prilejeme teplú vodu (200ml), pridáme polievkovú lyžicu cukru, rozmiešame a necháme 10 minút stáť na teplom mieste, aby nám vzišiel kvások.


2. Medzitým si pripravíme zvyšné suroviny. Zmiešame múky, soľ, pridáme olej, 100 ml vody a kvások a vypracujeme cesto. Cesto prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť približne hodinu a pol na teplom mieste.

 

3. Vykysnuté cesto si dáme na pomúčenú dosku, rukami vytvarujeme do tvaru valca a pokrájame ho na 6 až 8 kúskov, záleží od toho, aké veľké chcete žemle mať. Z každého kúsku vytvarujeme rukami bochník a každý bochník preložíme na plech na pečenie, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a necháme ich ešte pár minút podkysnúť.

 

Odporúčame vyskúšať:  Recept na chutný domáci burger

domáce burger žemle

Zdroj: Janka Pačeková

4. Rúru na pečenie si predhrejeme na 200 stupňov, potom postupe potrieme každý bochník olivovým olejom a posypeme sezamom, ľanovými semienkami a himalájskou soľou.

 

5. Pečieme približne 15 minút a potom pečivo vyberieme z rúry a hneď preložíme z plechu na tanier.

 

Odporúčame vyskúšať: Zdravá maškrta - Čokoládový cous-cous koláč

 

Prajeme dobrú chuť laugh

 

 

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk

2 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

20.01.2015 16:40

vyzerajú dobre a jednu takú práve upečenú by som si aj dala

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

19.12.2015 16:19

taketo pecivko som nikdy nepiekla,ale asi niekedy skusim

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE