Burger patrí medzi najobľúbenejšie jedlá na svete, no často je spájaný s nezdravým fastfoodom. Avšak, s trochou kreativity a správnym výberom surovín si môžete pripraviť domácu, zdravšiu a zároveň výnimočne chutnú alternatívu. Domáci burger vám umožní kontrolovať kvalitu surovín, vyhnúť sa zbytočným prísadám a prispôsobiť ho vlastným preferenciám, či už ste fanúšikom klasickej verzie, alebo hľadáte niečo rastlinné a ľahšie.
Len málokto odolá možnosti pochutnať si na chutnučkom burgeri. Možno iba vegetariáni, vegáni a vitariáni. Ale nemusí to tak byť! A práve preto si dnes ukážeme ako si ho pripraviť doma, a to v čo najzdravšej forme. A dokonca to bude úplná domáca strava, lebo u nás nájdete aj recept na to, ako si doma upiecť aj chrumkavé burger žemle. Tak sa do toho pustite a určite si pochutnáte len čo je pravda.
Suroviny na domáci burger:
- 1 hrnček cícer suchý + voda z uvareného cíceru podľa potreby
- ½ väčšej cukety (alebo 1 stredne veľká)
- 1 ks cibuľa stredne veľká
- 3 strúčiky cesnak
- podľa chuti soľ himalájska
- podľa chuti čierne mleté korenie
- podľa chuti chilli
- 2 PL lahôdkové droždie
- 3 PL ľanové semienko
- 3 PL múka celozrnná pšeničná
- podľa potreby strúhanka
- olej olivový
Na domáce burgre budete potrebovať aj:
- burgerové žemle
- guacamole
- paradajky
- špenátové listy
Čas prípravy: 45 minút varenie cíceru a 20 minút na 200 °C
Odporúčame vyskúšať: Coconut Snowballs - Kokosové snehové guličky
Janka PačekováPostup na domáce burgre z cíceru
1. Večer, deň pred prípravou a pečením burgerových placiek si namočíme 1 hrnček cíceru a namáčame do rána ďalšieho dňa. Ráno vodu zlejeme, nalejeme novú a cícer varíme približne 45 min. pokým nezmäkne. Vodu z uvareného cíceru si zlejeme do nádoby.
2. Cícer vymixujeme do hladka spolu s vodou z uvareného cíceru, vodu pridávame podľa potreby, aby zmes nebola príliš vodnatá, iba hladká (napr. ako nátierka).
3. Vymixovaný cícer si zatiaľ odložíme bokom. Cuketu si očistíme, rozrežeme, vnútro z cukety vydlabeme a očistenú cuketu si nastrúhame. Vydlabané vnútro z cukety na prípravu bugerov potrebovať nebudeme, môžete ho využiť inak. Nastrúhanú cuketu osolíme a necháme postáť, aby pustila šťavu. Cuketu si v rukách „vyžmýkame“.
4. Cibuľu a cesnak si očistíme, cibuľu nakrájame a posmažíme na olivovom oleji. K cibuli pridáme prelisované strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, čiernym mletým korením a trochou chilli.
5. Cuketu zmiešame s cícerovou pastou, cibuľou a cesnakom, pridáme lahôdkové droždie, ľanové semienka, múku a strúhanku podľa potreby. Všetky suroviny spolu zmiešame a v prípade potreby dochutíme soľou, korením a môžeme pridať znova trochu chilli. Strúhanku pridávame, kým sa nám nevytvorí masa, ktorá sa nám nebude rozpadávať pri tvorení placiek.
6. Nakoniec už len vytvarujte placky, plech alebo misu na pečenie potrite olejom, poukladajte placky a pečte pri 200 stupňoch 10 min z každej strany.
7. Nakoniec už len rozrežeme domáce žemle, obe časti rozkrojenej žemle potrieme avokádovým dipom (guacamole so sušenými paradajkami podľa nášho receptu). Na žemle dajte umyté listy špenátu, placku, paradajky nakrájané na kolieska, znova špenátové listy a žemle spojte. Dobrú chuť!
Odporúčame vyskúšať: Zdravé Recepty - Cheesecake s lesným ovocím
Janka PačekováAko pripaviť domáce žemle na burgre?
Domáce žemle dodajú vášmu burgeru autentickú chuť a čerstvosť, ktorú v obchode nekúpite. Navyše, máte plnú kontrolu nad ich zložením a môžete ich prispôsobiť vlastným preferenciám.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 7 g sušeného droždia
- 300 ml teplej vody
- 1 ČL cukru
- 1 ČL soli
- 3 PL olivového oleja
- 1 vajce (na potretie, voliteľné)
- sezamové semienka (na posypanie, voliteľné)
Postup: Do teplej vody pridajte cukor a droždie, nechajte 10 minút odstáť, aby vznikol kvások. V mise zmiešajte múku a soľ, pridajte kvások a olivový olej. Vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí. Cesto nechajte kysnúť približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
Po vykysnutí cesto rozdeľte na 6-8 častí, vytvarujte guľaté žemle a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ďalších 30 minút podkysnúť. Pred pečením potrite povrch žemlí vajíčkom a posypte sezamovými semienkami. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 15-20 minút, kým budú zlatisté.
Odporúčame vyskúšať: Zdravá maškrta - Čokoládový cous-cous koláč
Ako pripraviť domáce guacamole?
Guacamole je nielen zdravá a výživná omáčka, ale aj skvelý doplnok, ktorý dodá vášmu burgeru sviežosť a jedinečnú chuť. Príprava je jednoduchá a výsledok vás určite poteší.
Ingrediencie:
- 2 zrelé avokáda
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 paradajka
- 1 PL limetkovej šťavy
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- štipka chilli (voliteľné)
Postup: Avokáda rozrežte, vyberte dužinu a roztlačte ju vidličkou na kašu. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a paradajku. Ochutnajte limetkovou šťavou, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Nechajte chvíľu odležať v chladničke a podávajte čerstvé.
Zdroj úvodnej fotky: Janka Pačeková
Aktualizovaný článok: 08.01.2025