Fantastický domáci VEGAN burger s cícerovými plackami a guacamole

Recept na domáci burger

Burger patrí medzi najobľúbenejšie jedlá na svete, no často je spájaný s nezdravým fastfoodom. Avšak, s trochou kreativity a správnym výberom surovín si môžete pripraviť domácu, zdravšiu a zároveň výnimočne chutnú alternatívu. Domáci burger vám umožní kontrolovať kvalitu surovín, vyhnúť sa zbytočným prísadám a prispôsobiť ho vlastným preferenciám, či už ste fanúšikom klasickej verzie, alebo hľadáte niečo rastlinné a ľahšie.

Len málokto odolá možnosti pochutnať si na chutnučkom burgeri. Možno iba vegetariáni, vegáni a vitariáni. Ale nemusí to tak byť! A práve preto si dnes ukážeme ako si ho pripraviť doma, a to v čo najzdravšej forme. A dokonca to bude úplná domáca strava, lebo u nás nájdete aj recept na to, ako si doma upiecť aj chrumkavé burger žemle. Tak sa do toho pustite a určite si pochutnáte len čo je pravda.

Suroviny na domáci burger:

  • 1 hrnček cícer suchý + voda z uvareného cíceru podľa potreby
  • ½ väčšej cukety (alebo 1 stredne veľká)
  • 1 ks cibuľa stredne veľká
  • 3 strúčiky cesnak
  • podľa chuti soľ himalájska
  • podľa chuti čierne mleté korenie
  • podľa chuti chilli
  • 2 PL lahôdkové droždie
  • 3 PL ľanové semienko
  • 3 PL múka celozrnná pšeničná
  • podľa potreby strúhanka
  • olej olivový

Na domáce burgre budete potrebovať aj:

Čas prípravy: 45 minút varenie cíceru a 20 minút na 200 °C

Odporúčame vyskúšať: Coconut Snowballs - Kokosové snehové guličky

recept na domáce žemle
Janka Pačeková

Postup na domáce burgre z cíceru 

1. Večer, deň pred prípravou a pečením burgerových placiek si namočíme 1 hrnček cíceru a namáčame do rána ďalšieho dňa. Ráno vodu zlejeme, nalejeme novú a cícer varíme približne 45 min. pokým nezmäkne. Vodu z uvareného cíceru si zlejeme do nádoby.

2. Cícer vymixujeme do hladka spolu s vodou z uvareného cíceru, vodu pridávame podľa potreby, aby zmes nebola príliš vodnatá, iba hladká (napr. ako nátierka).

3. Vymixovaný cícer si zatiaľ odložíme bokom. Cuketu si očistíme, rozrežeme, vnútro z cukety vydlabeme a očistenú cuketu si nastrúhame. Vydlabané vnútro z cukety na prípravu bugerov potrebovať nebudeme, môžete ho využiť inak. Nastrúhanú cuketu osolíme a necháme postáť, aby pustila šťavu. Cuketu si v rukách „vyžmýkame“.

4. Cibuľu a cesnak si očistíme, cibuľu nakrájame a posmažíme na olivovom oleji. K cibuli pridáme prelisované strúčiky cesnaku, ochutíme soľou, čiernym mletým korením a trochou chilli.

5. Cuketu zmiešame s cícerovou pastou, cibuľou a cesnakom, pridáme lahôdkové droždie, ľanové semienka, múku a strúhanku podľa potreby. Všetky suroviny spolu zmiešame a v prípade potreby dochutíme soľou, korením a môžeme pridať znova trochu chilli. Strúhanku pridávame, kým sa nám nevytvorí masa, ktorá sa nám nebude rozpadávať pri tvorení placiek.

6. Nakoniec už len vytvarujte placky, plech alebo misu na pečenie potrite olejom, poukladajte placky a pečte pri 200 stupňoch 10 min z každej strany.

7. Nakoniec už len rozrežeme domáce žemle, obe časti rozkrojenej žemle potrieme avokádovým dipom (guacamole so sušenými paradajkami podľa nášho receptu). Na žemle dajte umyté listy špenátu, placku, paradajky nakrájané na kolieska, znova špenátové listy a žemle spojte. Dobrú chuť!

Odporúčame vyskúšať: Zdravé Recepty - Cheesecake s lesným ovocím

recept na burger
Janka Pačeková

Ako pripaviť domáce žemle na burgre?

Domáce žemle dodajú vášmu burgeru autentickú chuť a čerstvosť, ktorú v obchode nekúpite. Navyše, máte plnú kontrolu nad ich zložením a môžete ich prispôsobiť vlastným preferenciám.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 7 g sušeného droždia
  • 300 ml teplej vody
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 vajce (na potretie, voliteľné)
  • sezamové semienka (na posypanie, voliteľné)

Postup: Do teplej vody pridajte cukor a droždie, nechajte 10 minút odstáť, aby vznikol kvások. V mise zmiešajte múku a soľ, pridajte kvások a olivový olej. Vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí. Cesto nechajte kysnúť približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem. 

Po vykysnutí cesto rozdeľte na 6-8 častí, vytvarujte guľaté žemle a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ďalších 30 minút podkysnúť. Pred pečením potrite povrch žemlí vajíčkom a posypte sezamovými semienkami. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 15-20 minút, kým budú zlatisté.

Odporúčame vyskúšať: Zdravá maškrta - Čokoládový cous-cous koláč

Ako pripraviť domáce guacamole?

Guacamole je nielen zdravá a výživná omáčka, ale aj skvelý doplnok, ktorý dodá vášmu burgeru sviežosť a jedinečnú chuť. Príprava je jednoduchá a výsledok vás určite poteší.

Ingrediencie:

  • 2 zrelé avokáda
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 paradajka
  • 1 PL limetkovej šťavy
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • štipka chilli (voliteľné)

Postup: Avokáda rozrežte, vyberte dužinu a roztlačte ju vidličkou na kašu. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a paradajku. Ochutnajte limetkovou šťavou, osoľte, okoreňte a dobre premiešajte. Nechajte chvíľu odležať v chladničke a podávajte čerstvé.

Zdroj úvodnej fotky: Janka Pačeková

Aktualizovaný článok: 08.01.2025

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

20 komentárov

Andrea Vidová

Andrea Vidová

22.01.2015 13:23

no mňam dala by som si a ako desiata pre dieťa do školy je to super

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

22.01.2015 14:59

vyzerá dobre no rada by som aj ochutnala či je aj chutný

Vaše meno:

Lucia Godorová

Lucia Godorová

04.02.2015 22:19

Mňaaaaam milujem domáce hambáče

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

19.02.2015 15:59

robievam doma tie kupované sú otrasné

Vaše meno:

Dávid Ďurana

Dávid Ďurana

01.03.2015 19:28

Vyzerá to fakt výborne a hlavne, postup je jednoduchý. Pravdepodobne to vyskúšam už cez týždeň :-)

Vaše meno:

Lucia Belková

Lucia Belková

29.03.2015 22:36

Tento vyzerá neporovnateľne chutnejšie ako ten z rýchleho občerstvenia

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

23.02.2016 17:08

tento burger by som mozno ochutnala,inak, do rychleho obcerstvenia na burgere nechodime,nemam v ne doveru

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

29.02.2016 13:57

vyzerá naozaj chutne :)

Vaše meno:

Stanislava Mészárošová

Stanislava Mészárošová

03.03.2016 10:30

mňamky....

Vaše meno:

Kristína Rusinková

Kristína Rusinková

03.03.2016 15:45

jediny burger ktory mi chuti je od priatela :)

Vaše meno:

Karina Bartakovičová

Karina Bartakovičová

04.03.2016 08:30

vyzerá to perfektne :)

Vaše meno:

Katarína

Katarína

04.03.2016 11:27

Mňáám hneď by som sa doň zahryzla

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

06.04.2016 18:41

mnam , mnam
zohanala som takuto velku zeemlu ale nikde som nezohnala

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

12.05.2016 07:21

Aj by som si taký domáci dala...

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

15.05.2016 11:54

určite zdravší ako ten kupovaný

Vaše meno:

Mária Slováková

Mária Slováková

16.05.2016 20:50

No veľkú chuť ste mi urobili.Určite vyskúšam.

Vaše meno:

Julius Nagy

Julius Nagy

17.05.2016 14:55

určite by som si pochutnal.... milujem hamburgerr

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

15.07.2016 22:24

Niečo pre môjho partnera :).. Určite vyskúšame :)

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 09:16

waaw vyzerá neskutočne chutne

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

06.09.2018 08:31

Deti majúradi burger roboevam ho doma

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.