Týchto 8 jedál ti denne ničí zdravie – sú aj v tvojom jedálničku?

jedlá ničiace zdravie

Nie všetky jedlá, ktoré konzumujeme, sú také nevinné, ako sa zdajú byť. Aj keď sa niektoré z nich môžu javiť ako chutné a, takpovediac, pohodlné na jedenie, ich častá konzumácia môže mať dlhodobý negatívny vplyv na zdravie. Správna strava je kľúčom k dobrému fyzickému a duševnému zdraviu, no niektoré potraviny môžu byť pre naše telo doslova toxické, ak ich konzumujeme príliš často. Pozrime sa na 8 najčastejších vinníkov, ktorí vám môžu pomaly a nenápadne ničiť zdravie.

8 jedál, ktoré nie sú pre vaše zdravie prospešné:

1. Sladené nápoje

Sladené nápoje, ako sú limonády, energetické nápoje či dokonca niektoré ovocné džúsy, obsahujú obrovské množstvo pridaného cukru. Nadmerná konzumácia cukru vedie k zvýšenému riziku obezity, cukrovky 2. typu a srdcových ochorení. Sladené nápoje tiež prispievajú k oslabeniu zubnej skloviny a vzniku zubných kazov.

Náhrady: Voda a bylinkové čaje sú skvelými možnosťami, ktoré môžete vyskúšať namiesto sódy a sladených nápojov. Ak sa snažíte udržať zdravú váhu a stabilnú hladinu cukru v krvi, je lepšie siahnuť po čistej vode, vode s citrónom alebo nesladenom čaji. Snažte sa, predovšetkým, znížiť celkový pridaný cukor. To bude pre vaše telo omnoho prospešnejšie.

2. Fast food

Rýchle občerstvenie, ako sú hamburgery, hranolky či pizza, je často preplnené nezdravými tukmi, pridaným skrytým cukrom a veľkým množstvom soli. Tieto jedlá sú vysoko kalorické, no s minimálnou výživovou hodnotou, čo prispieva k nadváhe, vysokému krvnému tlaku a zvýšenému cholesterolu. Časté konzumovanie fast foodu môže spôsobiť nielen fyzické zdravotné problémy, ale aj zhoršiť náladu a energiu, čo má vplyv na našu psychiku.

Náhrady: Čo zvoliť namiesto toho? Zemiakové kolieska pečené v rúre ochutené bylinkami a korením sú chutnou zámenou. Použite napríklad olivový olej a môžete si byť istí, že vaše chuťové bunky sa potešia. Ak máte zrovna chuť na hamburger, zameňte hovädzie mäso za hamburger z lososa, fazuľový burger alebo zeleninový burger. Lososový burger poskytuje zdravé tuky spolu s bielkovinami, fazuľové a zeleninové hamburgery sú skvelým zdrojom živín a vlákniny.

Nevynechajte: 6 kombinácií jedál, ktoré vám zlepšia absorpciu živín

Fast food
Depositphotos

3. Spracované mäso

Salámy, párky, slanina a iné druhy spracovaného mäsa obsahujú vysoké množstvo soli, konzervantov a nasýtených tukov. Vďaka čomu nám aj tak chutia. Dlhodobé konzumovanie týchto potravín je spojené s vyšším rizikom vzniku srdcovo-cievnych ochorení, vysokého krvného tlaku a niektorých druhov rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva.

Náhrady: Zdravšou alternatívou je čerstvé chudé mäso, grilované kuracie mäso alebo rastlinné proteíny, ako sú strukoviny či tofu. Tieto alternatívy poskytujú bielkoviny bez obsahu škodlivých prísad, ktoré sa bežne nachádzajú v spracovanom mäse.

Spracované mäso
Depositphotos

4. Biele pečivo a rafinované sacharidy

Biele pečivo, cestoviny a iné výrobky z rafinovaných sacharidov sú často ochudobnené o vlákninu, vitamíny a minerály. Do svojho tela nedostávate žiadne prospešné látky. Konzumácia takýchto potravín vedie k rýchlemu nárastu hladiny cukru v krvi, čo spôsobuje zvýšené ukladanie tuku a pocit hladu krátko po jedle.

Náhrady: Uprednostnite celozrnné výrobky, ktoré podporujú zdravé trávenie a stabilnú hladinu energie. Celozrnný, pohánkový, ryžový či ražný chlieb je dobrou alternatívou k bielemu chlebu, pretože obsahuje viac vlákniny, vitamínov a minerálov a udržuje hladinu cukru v krvi stabilnejšiu.

5. Sladkosti a cukrovinky

Koláč sem, sušienka tam, čokoláda po večeri. Poznáme to. Podobné sladkosti obsahujú veľké množstvo pridaných cukrov a nezdravých tukov, čo môže viesť, opäť, k zvýšenému riziku cukrovky, obezity a zubných problémov. Časté maškrtenie spôsobuje nielen návaly energie a únavy, ale aj zvyšuje závislosť na cukre.

Náhrady: Zdravšou alternatívou je čerstvé ovocie, oriešky alebo kvalitná horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa. Predovšetkým, stavte na domáce pečenie. Domáce muffiny alebo zdravá bublanina je dobrou voľbou, ak túžite po niečom sladkom, no kvalitnom. Pečením podľa vlastnej chute môžete zahrnúť prísady ako je celozrnná múka, xylitol, datle, jablkové pyré alebo orechy.

Inšpirujte sa: 10 večerných maškŕt, z ktorých nepriberieš – TOP tipy na zdravé snacky

Zdravé alternatívy
Depositphotos

6. Polotovary a hotové mrazené jedlá

Mnohé polotovary a hotové mrazené jedlá sú vyrobené s cieľom predĺžiť trvanlivosť a maximalizovať chuť, čo často znamená pridanie veľkého množstva soli, cukru a umelých prísad. Pravidelná konzumácia týchto jedál môže viesť k zvýšeniu krvného tlaku a zadržiavaniu vody v tele. Navyše, umelé prísady a konzervanty môžu spôsobiť alergické reakcie alebo dlhodobé zaťaženie organizmu.

Náhrady: Zdravšie alternatívy zahŕňajú čerstvé suroviny a jednoduché domáce jedlá. Ak máte málo času na varenie, pripravte si jedlá vopred. Uvarte väčšie množstvo zdravých jedál, ktoré môžete zmraziť a neskôr rýchlo ohriať. Namiesto mrazených verzií jedál sa snažte jesť čo najviac čerstvej zeleniny a ovocia. 

Mrazená zelenina je však lepšou alternatívou k polotovarom. Podobne, namiesto mrazených cestovín alebo spracovaných jedál stavte na celozrnné obilniny, ako sú hnedá ryža, quinoa alebo strukoviny (fazuľa, šošovica), ktoré sú výživné a ľahko sa pripravujú. Kľudne siahnite po tých v konzerve.

Bude vás zaujímať: Červená ryža: Superpotravina, ktorej účinky ťa rozhodne dostanú!

Zdravá strava
Depositphotos

7. Margarín a nezdravé tuky 

Margarín a iné potraviny s obsahom trans tukov sú často propagované ako zdravšie alternatívy k maslu, no v skutočnosti sú škodlivé pre naše srdce a cievy. Trans tuky zvyšujú hladinu zlého LDL cholesterolu, zatiaľ čo znižujú hladinu dobrého HDL cholesterolu. Dlhodobá konzumácia týchto tukov zvyšuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice.

Náhrady: Extra panenský olivový olej je vynikajúcou náhradou za margarín na pečenie i varenie, keďže je bohatý na zdravé mononenasýtené tuky a antioxidanty. Na varenie je výborný aj kokosový olej, keďže je stabilný pri vyšších teplotách a obsahuje prospešné tuky. Avokádo, orechy a semienka sú takisto skvelé zdroje zdravých tukov. Avokádo dokonca môžete použiť ako náhradu za maslo alebo margarín na chlieb. No a čo orechové maslá? Mňam! Mandľové alebo arašidové maslo je zdravou alternatívou, keď chcete nahradiť margarín na toastoch. Alebo si neváhajte pridať lyžicu do svojej raňajkovej kaše.

8. Slané pochutiny

Čipsy, praclíky a iné slané pochutiny sú často vysoko spracované a obsahujú množstvo soli, umelých prísad a nezdravých tukov. Nadmerná konzumácia soli vedie k vysokému krvnému tlaku, zadržiavaniu tekutín a zvyšuje riziko srdcových ochorení.

Náhrady: Ak máte chuť na niečo slané, vyskúšajte oriešky bez pridanej soli alebo zeleninové chipsy. Pripravte si chipsy z tenkých plátkov zeleniny (napr. sladké zemiaky, cvikla, cuketa) pečené v rúre s trochou olivového oleja a bylinkami. Domáci popcorn pripravený bez pridaného masla a soli je ľahký a výživný snack s vysokým obsahom vlákniny. Skvelým snackom je aj hummus so zeleninou. Keď máte chuť na syr, vyberte si čerstvú mozzarellu, fetu, ricottu alebo kozí syr, ktoré majú menej tuku a sodíka v porovnaní s tavenými syrmi a obsahujú aj viac bielkovín a vápnika.

Prečítajte si: Ako “snackovať” a zlepšiť si pri tom pleť?

Fast food
Depositphotos

Vyhýbanie sa týmto potravinám nemusí byť jednoduché, najmä ak sú súčasťou vášho každodenného života. Avšak, ak ich konzumáciu obmedzíte a nahradíte zdravšími alternatívami, výrazne zlepšíte kvalitu svojho života. Snažte sa zamerať na čerstvé a nespracované potraviny, ktoré sú plné vitamínov, minerálov a zdravých tukov. 

S trochou disciplíny a plánovania môžete začať postupne eliminovať tieto škodlivé potraviny zo svojej stravy a cítiť sa oveľa lepšie. Starostlivosť o zdravie začína pri výbere toho, čo denne konzumujeme. Pamätajte, že výber potravín ovplyvňuje nielen našu fyzickú kondíciu, ale aj duševnú pohodu. 

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE