Ako vyzerá strava a životný štýl pilotov F1: Máme sa od nich čo učiť?!

životný štýl pilotov F1

Niet pochýb o tom, že športovci si musia udržiavať špičkovú fyzickú kondíciu. Všetko sa odvíja od poctivej disciplíny, s čím prichádza aj odriekanie si v oblasti stravy. Nie je to inak ani v prípade pilotov Formuly 1. Hoci sa to na prvý pohľad tak nezdá, je to jeden z najnáročnejších športov. Okrem technických zručností a fyzickej prípravy zohráva správna výživa kľúčovú úlohu v udržaní špičkovej výkonnosti pilotov. Aby zostali v optimálnej kondícii, musia dodržiavať prísne stravovacie plány, ktoré podporujú ich výkon a celkové zdravie.

Počas pretekárskej sezóny sú športovci vystavení veľkej fyzickej námahe či vysokým teplotám na pretekoch. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako strava ovplyvňuje ich výkony a ako sa udržiavajú fit.

Prečo je potrebné si udržať váhu? 

Zaujímavosťou je, že celková hmotnosť pretekárskeho auta a jazdca musí dosiahnuť minimálne 180 kg, čo zahŕňa všetko vybavenie, od prilby až po pretekársku kombinézu. Práve preto si jazdci svoju váhu musia kontrolovať naozaj poctivo. Ako vieme, pre športovca je dôležitý výkon. Ten prichádza so správnym nastavením mysle, ale aj výživou, ktorá priamo ovplyvňuje ich výkony a dĺžku kariéry.

Na dosiahnutie a udržanie optimálnej hmotnosti môže byť súčasťou diétneho plánu aj dočasné zníženie príjmu kalórií alebo, naopak, nabratie svalovej hmoty daného športovca. 

Ako sa piloti udržujú v kondícii?

1. Vyvážená strava pre energiu a výdrž

Piloti F1 sa zameriavajú na stravu, ktorá obsahuje správne množstvo makroživín – bielkovín, sacharidov, no, naopak, dbajú na nízky obsah tukov, čo im pomáha udržiavať optimálnu hmotnosť. Bielkoviny sú dôležité pre regeneráciu svalov a sacharidy poskytujú energiu potrebnú pre intenzívne fyzické aktivity. Ich typické jedlá preto zahŕňajú napríklad kuracie mäso, ryby, celozrnné výrobky, čerstvé ovocie a zeleninu.

Prečítajte si: Týchto 8 jedál ti denne ničí zdravie – sú aj v tvojom jedálničku?

Formula 1
Depositphotos

2. Hydratácia ako kľúč k optimálnemu výkonu

Hydratácia je kritická, najmä počas pretekov, kde piloti môžu stratiť značné množstvo tekutín a elektrolytov. Pitie dostatočného množstva vody, ako aj izotonických nápojov, je nevyhnutné na udržanie hydratácie a ako prevencia únavy. Navyše, elektrolyty im pomáhajú pri predchádzaní svalových kŕčov a udržiavajú ich myseľ ostrú počas hodín intenzívnej jazdy.

Fun fact: Počas najnáročnejších pretekov schudnú jazdci 3 až 4 kilogramy len potením.

3. Kontrola hmotnosti a telesného tuku

Piloti musia udržiavať nízku telesnú hmotnosť a percento telesného tuku, aby optimalizovali svoje výkony, a tiež manipuláciu s autom. Tento cieľ sa dosahuje prostredníctvom prísnych diét a pravidelných tréningov. Mnoho pilotov spolupracuje s odborníkmi na výživu, ktorí im pomáhajú zostaviť plán, ktorý podporuje ich fyzické potreby bez zbytočného zaťaženia.

Neprehliadnite: Poznáš nordic walking? Je to ideálny šport na každé ročné obdobie!

4. Predpretekové jedlá a snacky

Pred pretekmi je bežné, že piloti jedia jedlá bohaté na sacharidy a ľahké bielkoviny. Napríklad ľahký šalát s kuracím mäsom a zeleninou, ryža alebo ryba sú ich obľúbené voľby. Rovnako dôležité sú snacky a malé jedlá, ktoré pilotom poskytujú potrebnú energiu bez pocitu ťažoby. Ovocie, orechy a energy tyčinky sú bežné voľby pred pretekmi.

5. Po pretekoch – regenerácia a obnova

Po intenzívnom výkone sa pilotom odporúča konzumovať jedlá bohaté na bielkoviny a sacharidy, ktoré podporujú regeneráciu svalov a obnovu zásob energie. Časté jedlá obsahujúce opäť kuracie mäso, ryby, sladké zemiaky a zeleninu pomáhajú pri obnove a udržiavaní fyzickej kondície. Okrem toho, dôležité sú minerály draslík a horčík, ktoré sú nevyhnutné pre funkciu svalov, nervového systému a mozgu.

Bude vás zaujímať: Najlepšie trasy na behanie či cyklistiku v Bratislave, ktoré doporučujeme

Formula 1
Depositphotos

6. Špeciálne potreby a individuálne plány

Každý pilot má individuálne potreby a preferencie, ktoré môžu ovplyvniť jeho stravovací plán. Niektorí môžu mať špeciálne diétne požiadavky alebo intolerancie, ktoré vyžadujú prispôsobenie jedálnička. Napríklad taký Lewis Hamilton, ktorý je vegán, a teda siaha najmä po rastlinných zdrojoch bielkovín, ako je tofu a strukoviny.

Odborníci na výživu preto spolupracujú s pilotmi individuálne, aby vytvorili plán, ktorý je optimálny pre ich potreby.

Správna výživa je skutočne neoddeliteľnou súčasťou prípravy a úspechu pilotov F1. Jej dodržiavanie zabezpečuje, že piloti sú nielen na vrchole svojej fyzickej kondície, ale aj psychicky pripravení na výzvy, ktoré pred nimi stoja na pretekárskej trati. Nás to rozhodne inšpirovalo a motivovalo. Máte to rovnako?

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE