Najlepšie trasy na behanie či cyklistiku v Bratislave, ktoré doporučujeme

trasy na behanie v Bratislave

Leto sa skončilo a my znovu objavujeme chodníčky pre aktívny športový život. V prepočte, nejaký čas do Vianoc nám ešte ostáva. V posledných rokoch došlo v našom hlavnom meste k nárastu počtu rôznych cyklotrás či chodníkov na behanie, ktoré uľahčujú športovanie. A tak, bez ohľadu na to, či ste fanúšikom behu, cyklistiky, alebo kolieskových korčuli, Bratislava má čo ponúknuť. Tak čo? Ideme si zabehnúť a objaviť nové zaujímavé lokality? 

6 najlepších trás pre aktívne športovanie:

1. Nábrežie Dunaja

Beh po nábreží Dunaja v Bratislave je jednou z najmalebnejších a najdostupnejších trás v meste. Trasa vedie pozdĺž rieky Dunaj a ponúka nádherné výhľady na historické centrum, Most SNP, Bratislavský hrad a modernú architektúru v oblasti Eurovei. Nábrežie je ľahko dostupné zo všetkých častí Bratislavy, najmä z centra mesta. Môžete začať pri Moste SNP, Moste Lafranconi alebo na ľubovoľnom mieste pozdĺž rieky. 

Takisto máte možnosť kombinácie s ďalšími trasami, napríklad sa napojiť na Petržalskú hrádzu alebo bežať popri Eurovei a pokračovať smerom na Prístavný most. Ponúka modernú promenádu s množstvom obchodov, reštaurácií a kaviarní, kde môžete po behu zrelaxovať. Nenáročná a prevažne rovná trasa je ideálna pre začiatočníkov aj skúsenejších bežcov a je osvetlená aj večer.

Náročnosť: ľahká

Bude vás zaujímať: Ako na pekne vypracované bruško – 7 tipov, ktoré vám k nemu pomôžu

Hlavné mesto Bratislava
INSTAGRAM / @bratislava_

2. Sad Janka Kráľa

Jeden z najstarších parkov v strednej Európe, Sad Janka Kráľa, je oázou pokoja v srdci mesta. Okruh je ideálny pre krátke a mierne intenzívne behy. Navyše, je tu veľa zelene, čo poskytuje príjemný tieň v horúcich dňoch. Aj keď sa park nachádza blízko rušnej časti Petržalky a Mosta SNP, atmosféra v parku je pokojná. Park nie je veľký, takže jeden okruh má približne 1,5 km. Môžete si však okruhy opakovať alebo ich kombinovať s behom po blízkom nábreží Dunaja, čím trasu predĺžite. 

V centre parku sa nachádza zrekonštruovaná gotická veža, ktorá pochádza z pôvodného stredovekého kostola sv. Mikuláša. Tento architektonický prvok dodáva parku jedinečný charakter a je skvelým orientačným bodom počas behu. Beh v Sade Janka Kráľa je najpríjemnejší skoro ráno alebo neskôr večer, kedy je v parku menej ľudí a môžete si užiť pokojnú atmosféru.

Náročnosť: ľahká

Dozviete sa: 7 dôvodov, prečo by každý jeden z nás mal praktizovať plank

Sad Janka Kráľa Bratislava
INSTAGRAM / @visitbratislava

3. Železná studnička a Koliba

Ak hľadáte únik do prírody, Železná studnička je ideálnym miestom. Táto lesná oblasť ponúka krásne trasy, ktoré vedú cez lesy Malých Karpát s možnosťou stúpať na Kolibu. Je to obľúbené miesto pre trailový beh s čistým vzduchom a nádhernými scenériami. Teda ak patríte k bežcom, ktorí vyhľadávajú náročnejší terén. 

Trasu si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií, od kratších úsekov okolo jazier Železnej studničky až po dlhšie výbehy na Kolibu. Začiatok trasy pri Železnej studničke je viac-menej rovinatý, no smerom na Kolibu a Kamzík sa trasa stáva strmšou. Ak plánujete bežať až na Kolibu, počítajte s tým, že beh bude náročnejší kvôli stúpaniu, najmä na posledných kilometroch. 

Náročnosť: stredná až náročná

4. Horský park

Tiché a pokojné miesto na behanie v lesnom prostredí priamo v meste. Horský park ponúka mierne kopcovité terény a krásne lesné chodníky. Je to výborná voľba pre bežcov, ktorí si chcú užiť prírodu a trochu náročnejší terén. Nachádza sa medzi Starým Mestom a Kramármi, ponúka jedinečnú atmosféru hustého lesa, s chodníkmi prepletenými medzi stromami a rôznorodým terénom. 

Trasy sú mierne náročné, s miernymi až stredne strmým stúpaním. Niektoré časti parku sú rovinaté, iné zasa kopcovité, takže bežci si môžu vyskúšať rôzne úrovne náročnosti. Ak máte radi beh do kopca, nájdete tu viacero miest, kde si môžete dať do tela. Jednou z najväčších výhod tejto bežeckej lokality je ticho a pokoj, ktoré tu panujú. Aj keď sa park nachádza v blízkosti centra mesta, ruch sem nepreniká, a tak si môžete vychutnať beh v prírode bez rušivých vplyvov.

Náročnosť: stredná

Výhľad Bratislava
INSTAGRAM / @visitbratislava

5. Cez mosty

Bez „cez mosty“ ponúka zostavenie si vlastnej bežeckej trasy, keďže okruh a dĺžku si môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Lafranconi, Starý most, Most SNP, Apollo, Prístavný a Lužný most – to sú miesta, kde si viete výborne zabehať. Je to veľmi populárna a vizuálne atraktívna trasa, ktorá vám umožní preskúmať panorámu mesta a vychutnať si jeho atmosféru v akomkoľvek období. 

Most SNP (Nový most) je jedným z najznámejších symbolov Bratislavy. Vedie od Starého Mesta priamo do Petržalky a je skvelým začiatkom trasy. Z Petržalky sa môžete napojiť na Starý most, ktorý slúži ako peší a cyklistický most. Most Apollo, moderný a architektonický kus, zas spája Petržalku so štvrťou Ružinov. Pre tých, ktorí chcú predĺžiť svoju trasu, je možnosť zahrnúť aj Prístavný most. Na cyklotrase vedľa mosta môžete pokračovať pozdĺž Dunaja. 

Náročnosť: ľahká

Prečítajte si: Cvičenie pre úplných začiatočníkov: Nepotrebuješ žiadne náčinie, len chuť cvičiť!

Cyklistické trasy v Bratislave
INSTAGRAM / @visitbratislava

6. Beh po Petržalskej hrádzi 

Beh po Petržalskej hrádzi je jednou z najobľúbenejších trás pre bežcov a cyklistov v Bratislave. Táto cyklotrasa je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú rovný, dlhý úsek na behanie s krásnym výhľadom na prírodu a Dunaj. Cyklochodník začína pri Starom moste a tiahne sa pozdĺž Dunaja až k rakúskym hraniciam (cez Berg až do Kittsee). Keďže trasa vedie priamo popri Dunaji, to poskytuje krásne výhľady na rieku a okolitú prírodu. Často stretnete vodákov či rybárov, čo pridáva k atmosfére. Po ceste nájdete niekoľko bufetov a reštaurácií, kde si môžete počas dlhšieho behu dopriať pauzu.

Náročnosť: ľahká

Bratislava ponúka pestrú škálu trás pre všetky úrovne bežcov. Či už preferujete mestské prostredie, pokojné parky alebo prírodné scenérie, vždy tu nájdete vhodné miesto na tréning.

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE