Cestoviny vs. ryža – ktorá potravina je pri chudnutí lepšou voľbou?

ryža a cestoviny porovnanie

Pri chudnutí je veľmi dôležité vhodne nastaviť jedálniček, ktorý bude nielen vyvážený, ale aj dlhodobo udržateľný. Samozrejmosťou je obmedzenie potravín s vysokým obsahom cukrov, nasýtených tukov či prázdnych kalórií. Zároveň je však potrebné sledovať, ako jednotlivé zložky stravy ovplyvňujú pocit sýtosti a celkovú energetickú bilanciu.

Ľudia pri chudnutí často riešia otázku prílohy – aké sú vhodné a ktoré je lepšie obmedziť? Bežnou dilemou je výber medzi ryžou a cestovinami. Ktorá z týchto príloh má menej kalórií? Ktorá obsahuje viac bielkovín a vlákniny? Ako ovplyvňuje glykemický index jednotlivých potravín hladinu cukru v krvi?  

Tieto faktory môžu byť kľúčové pri rozhodovaní, ktorá príloha bude vhodnejšia pre dosiahnutie cieľov pri chudnutí. Poďme sa teda bližšie pozrieť na výživové hodnoty ryže a cestovín. Ktorá z týchto dvoch príloh môže byť lepšou voľbou pri snahe schudnúť a udržať si optimálnu váhu?

Porovnanie ryže a cestovín

Ryža aj cestoviny patria k najobľúbenejším prílohám. Dokonca, ryža aj cestoviny sa podávajú nielen ako príloha, ale aj ako celé hlavné jedlo. V ich zložení možno badať viaceré rozdiely, dokonca sú rozdiely aj medzi rôznymi druhmi ryže a rôznymi druhmi cestovín.

Dnes na trhu nájdeme napríklad celozrnné druhy ryže, divokú čiernu a červenú ryžu, špeciálne upravované druhy ryže a podobne. Rovnako to platí v prípade cestovín – máme celozrnné druhy cestovín, dokonca cestoviny pripravené zo strukovín a podobne. 

V nasledujúcom článku si ale porovnáme bežnú bielu ryžu a bežné cestoviny z bielej múky, keďže tie sú vo všeobecnosti ľuďmi najviac preferované. Hoci mnohí pri chudnutí či zdravšom jedálničku prechádzajú na celozrnné druhy ryže aj cestovín, mnohým táto cesta skrátka nevyhovuje. Ako je teda na tom, čo sa zloženia týka, biela ryža a biele cestoviny?

Odporúčame: Recept na domáce rezance do polievky: Chutia ako od babičky!

ryža alebo cestoviny
Depositphotos

Ryža vs. cestoviny – kalórie

Čo sa kalórií týka, biela ryža a biele cestoviny sú na tom veľmi podobne. V oboch prípadoch hovoríme o asi 350 kalóriách na 100 g. V tomto prípade je teda potrebné zohľadniť veľkosť porcie. Je rozdiel, ak si doprajeme malú porciu ryže ako prílohu k mäsu, alebo ak si plánujeme dopriať cestovinové hlavné jedlo. 

Ryža vs. cestoviny – sacharidy a vláknina

Ani v obsahu sacharidov sa biela ryža a biele cestoviny závratne nelíšia. Rozdiel v množstve sacharidov je malý, ale biele cestoviny majú sacharidov o trochu menej. V suchom stave obsahujú ryža aj cestoviny asi 70 až 80 g sacharidov na stogramovú porciu. 

Čo sa vlákniny týka, lepšie sú na tom biele cestoviny, ktoré môžu obsahovať dvakrát toľko vlákniny ako ryža. Vláknina je dôležitá pre dobré zasýtenie, čo sa pri chudnutí hodí. Avšak, biela ryža aj biele cestoviny majú vo všeobecnosti nižší podiel vlákniny, omnoho lepšie sú na tom ich celozrnné varianty. 

Ryža vs. cestoviny – bielkoviny

Možno vás to prekvapí, no lepším zdrojom bielkovín sú biele cestoviny v porovnaní s bielou ryžou. Suchá ryža obsahuje asi 6 až 8 g bielkovín na 100 g. Biele cestoviny obsahujú asi 10 až 13 g bielkovín na 100 g v suchom stave. Samozrejme, aj tu sa musíme pozrieť na formu podávania. Ak k ryži pridáme napríklad mäso, takého jedlo bude mať viac bielkovín pre naše telo, ako keď si pripravíme cestovinové jedlo a nejakou bezmäsitou omáčkou alebo grilovanou zeleninou. 

Ryža vs. cestoviny – glykemický index

V tomto smere vyhrávajú cestoviny. Prečo? Biela ryža má vyšší glykemický index, čo môže viesť k rýchlejším výkyvom hladiny cukru v krvi a následnému hladu. Biele cestoviny môžu byť lepšou voľbou pri chudnutí, hlavne ak ich pripravíte „al dente“, kvôli nižšiemu glykemickému indexu. Pomôžu stabilizovať hladinu cukru v krvi a dlhšie udržať pocit sýtosti. 

Je lepšia pri chudnutí ryža alebo cestoviny?

Pri chudnutí môžu byť ryža aj cestoviny súčasťou vyváženého jedálnička, pokiaľ sa dodržiava primeraná veľkosť porcií a vhodný spôsob prípravy. Hoci medzi nimi existujú rozdiely v obsahu kalórií, sacharidov, bielkovín a v glykemickom indexe, obe prílohy majú svoje miesto v zdravej strave. 

Je dôležité zohľadniť, v akej forme ich konzumujeme – napríklad cestoviny „al dente“ majú nižší glykemický index, čo môže byť výhodnejšie pri stabilizácii hladiny cukru v krvi. Pri chudnutí však nie je dôležité len to, ktorú prílohu si vyberieme, ale aj to, s čím ju kombinujeme, napríklad či pridáme zeleninu alebo zdroj bielkovín, ako je chudé mäso.

Ryža aj cestoviny majú svoje výhody, no rozhodujúci je spôsob, akým ich pripravíme a podávame. Základom je kontrola veľkosti porcií, prídavok bielkovín a vlákniny, ktoré podporia pocit sýtosti a vyrovnanú hladinu energie. Obe prílohy tak môžu byť vítané aj pri chudnutí, ak ich rozumne zakomponujeme do stravy.

Anketa: Si tím ryža alebo tím cestoviny?

Odpovedali 2 ľudia

0%
0%
100%
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE