Kedy sa posúvajú hodiny na zimný čas na jeseň 2024? Všetko, čo potrebujete vedieť!

zimný čas 2024

Dnes sa spoločne pozrieme na to, kedy sa posúvajú hodiny na zimný čas na jeseň v roku 2024. Zimný čas, ktorý sa zavádza každoročne, má svoj značný vplyv na náš každodenný život, a preto je dôležité byť informovaný o jeho termínoch. Vysvetlíme, kedy presne dôjde k zmene času, aké sú príčiny tohto zvyku a aké môže mať dopady na naše zdravie a denný režim. 

V Európe sa už desaťročia každoročne posúvajú hodiny dvakrát ročne – prechádzame tak obdobia medzi letným a zimným časom. Mnoho ľudí sa pýta, kedy presne sa tento rok znovu posunú ručičky na hodinách a či to nebude naposledy, pretože téma zrušenia striedania času je už dlhé roky predmetom diskusií v Európskej únii. Tento rok sa vraciame k zimnému času a v tomto článku sa podrobne pozrieme na to, kedy k tomuto posunu dôjde, prečo naďalej upravujeme hodiny a aké účinky má tento prechod na naše zdravie a pohodu.  

Prečo stále posúvame hodiny z letného času na zimný a naopak?

Téma posúvania hodín z letného času na zimný a opačne vyvoláva množstvo diskusií a názorov. Hlavným dôvodom, prečo sa hodiny posúvajú, je snaha optimalizovať využitie denného svetla.

Letný čas, ktorý sa zvyčajne začína na jar, posúva hodiny o jednu hodinu dopredu. Týmto spôsobom sa zabezpečuje, že viac denného svetla zostáva počas večerných hodín. To má pozitívny dopad na rôzne oblasti, ako sú hospodárstvo (napríklad predĺženie otváracích hodín obchodov), rekreácia (vyššie využitie vonkajších aktivít) a tiež energetická efektívnosť, keďže menej umelého osvetlenia je potrebné v podvečerných hodinách.

Naopak, keď prichádza zima, posunutím času späť sa opäť zabezpečí, že viac svetla je v ranných hodinách, keď väčšina ľudí začína svoj deň. Tento prechod má však aj svoje negatívne aspekty, ako napríklad narušenie biologických rytmov, čo môže ovplyvniť spánok a celkovú pohodu každého z nás.

V posledných rokoch sa stále viac diskutuje o zrušení pravidelného posúvania hodín, a to najmä v Európskej únii. Niektoré krajiny sa vyjadrili, že by radšej zostali buď pri letnom, alebo pri zimnom čase, čím by sa eliminovali problémy spojené s týmto prechodom.

Odporúčame: Bolesť na hrudi nesignalizuje len blížiaci sa infarkt! No maj sa na pozore!

zmena času
Depositphotos

Budú každoročné zmeny času minulosťou a je toto posledná zmena času?

Striedanie zimného a letného času by malo v Európskej únii definitívne skončiť.

  • Európska únia k tejto otázke usporiadala anketu, ktorej sa zúčastnilo 4,6 milióna respondentov, pričom až 84 % z nich hlasovalo za zrušenie striedania času zo zimného na letný a naopak.
  • Európsky parlament ešte v marci v roku 2019 rozhodol, že sa od roku 2021 striedanie času zruší.
  • Jednotlivé členské krajiny tak mali následne samé rozhodnúť, ktorý čas si vo svojej krajine definitívne ponechajú.

Pandémia ochorenia Covid-19, ako aj ešte stále súčasná situácia na Ukrajine, riešenie zrušenia striedania času so súhlasom Európskeho parlamentu posunula na neskôr.

Celkovo je však posúvanie hodín výsledkom historických snáh o lepšie využitie prirodzeného svetla a hospodárske výhody. Aká bude budúcnosť systému letného a zimného času, ostáva zatiaľ nezodpovedanou otázkou.

Aký vplyv má posúvanie hodín a zmeny času na náš organizmus a biorytmus?

Posúvanie hodín, známe aj ako zmeny času, náš organizmus zásadne ovplyvňuje. Tento jav sa týka predovšetkým prechodu na letný a späť na zimný čas, čo spôsobuje mierne, ale významné zmeny v našich vnútorných biorytmoch.

Naše telo funguje na základe vnútorného biologického hodinového systému, ktorý reguluje cykly spánku, aktivity a mnohé iné procesy. Posúvanie hodín narušuje tento systém, čo môže mať vážne následky:

  • Poruchy spánku: Zmena času môže spôsobiť problémy so zaspávaním a prebúdzaním. Mnoho ľudí trpí nespavosťou alebo narušeným spánkovým cyklom, čo vedie k chronickej únave.
  • Psycho-fyziologické reakcie: Narušenie biorytmov môže ovplyvniť našu náladu. Niekto môže pociťovať zvýšený stres, nervozitu alebo dokonca depresívne symptómy po zmene času.
  • Znížená produktivita: Dôsledkom nerovnováhy v biorytme môže byť aj znížená koncentrácia a produktivita v pracovnom alebo školskom prostredí.

Prejavy zmien času na zdraví

Okrem psychických a kognitívnych problémov môžu zmeny času ovplyvniť aj fyzické zdravie. Niektoré štúdie naznačujú, že prechod na letný čas môže viesť k zvýšenému riziku:

  • Kardiovaskulárnych problémov: Niektoré výskumy ukázali zvýšené prípady infarktov a mŕtvice v dňoch po zmene času.
  • Zranení a nehôd: Narušené biorytmy a únava môžu zvýšiť riziko pracovných úrazov a dopravných nehôd.

Neprehliadnite: 4 japonské wellness praktiky, ktoré vám zlepšia kvalitu života

kedy sa mení čas 2024
Depositphotos

Ako sa prispôsobiť zmenám času?

Existuje niekoľko tipov, ako minimalizovať negatívne účinky posúvania hodín:

  • Postupné prispôsobenie: Pred zmenou času sa snažte chodiť spať a vstávať o 15-30 minút skôr alebo neskôr, aby sa váš organizmus mohol postupne adaptovať.
  • Zdravé spánkové návyky: Dbajte na kvalitný spánok. Vytvorte si príjemné prostredie na spanie a dodržujte pravidelný spánkový režim.
  • Dostatočné svetlo: Vystavte sa prirodzenému svetlu počas dňa, čo pomáha regulovať váš cirkadiánny rytmus.
  • Fyzická aktivita: Pravidelný pohyb podporuje lepší spánok a celkové zdravie.

Posúvanie hodín a zmeny času majú významný vplyv na náš organizmus a biorytmy. Je dôležité venovať pozornosť týmto zmenám a prijať opatrenia, ktoré nám pomôžu prispôsobiť sa novým podmienkam. Týmto spôsobom môžeme minimalizovať negatívne dopady na naše zdravie a pohodu.

Kedy prejdeme na zimný čas v roku 2024? 

V roku 2024 prejdeme na zimný čas v nedeľu 27. októbra. Zo soboty na nedeľu v noci sa hodiny posunú o jednu hodinu späť. Čas sa o 03:00h ráno posunie späť na 02:00h.

Prechod na zimný čas je každoročná udalosť, ktorá nastáva poslednú nedeľu v októbri. Tento systém je zavedený s cieľom lepšie využiť denné svetlo a šetriť energiu. Nezabudnite si nastaviť hodiny správne, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam! 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE