Fašírky predstavujú veľmi chutný a na prípravu jednoduchý pokrm. Sú napríklad ideálnou súčasťou nedeľného obeda. Dnes už sa pripravujú z najrozličnejších surovín, a to nielen z mletého mäsa, ale taktiež zo zeleniny či strukovín. Skvelým vegetariánskym pokrmom môžu byť napríklad fašírky z cícera či fazule.
Fašírky sa spravila smažia na oleji, no rovnako je ich možné pripraviť v rúre, čo je aj oveľa zdravšie. A my vám dnes prinášame tip práve na to, ako pripraviť chutné fašírky v rúre.
Sú bez použitia oleja a vďaka zemiakom sú poriadne šťavnaté. Ak ich navyše obalíte napríklad v nadrobno namletých ovsených vločkách a pri výbere mäsa zvolíte hovädzie či morčacie, rýchlo tak pripravíte veľmi zdravé a výživné jedlo.
K pečeným fašírkam stačí už pridať len nejakú zdravú prílohu a oblohu. Skvelou voľbou je pečená zelenina či čerstvý zeleninový šalát. My sme sa rozhodli pre brokolicové pyré. Verte, že táto kombinácia chutí je vskutku dokonalá. Neváhajte sa aj vy inšpirovať našim receptom a pripravte svojim blízkym obed, po ktorom si budú oblizovať prsty a pýtať dupľu. Poďme na to!
Pozri aj: 3 recepty na hrnčekové raňajky: Rýchle, jednoduché a hlavne chutné!
Na najlepšie fašírky budeme potrebovať:
- 1 kg mletého mäsa (podľa preferencií hovädzieho, morčacieho či mletého bravčového mäsa, prípadne miešané)
- 3 zemiaky
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 vajcia
- sušený tymian
- petržlenová vňať
- soľ a mleté čierne korenie
- strúhanka/mleté ovsené vločky na obalenie
Ako pripraviť najlepšie šťavnaté fašírky pečené v rúre?
- Ako prvé si v primerane veľkej miske zmiešame mleté mäso s nadrobno nakrájanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, pretlačenými strúčikmi cesnaku a vajíčkami. Na dochutenie použijeme soľ, korenie, tymián, prípadne iné obľúbené bylinky.
- Následne si na hrubšom strúhadle nastrúhame zemiaky. Než ich pridáme k mäsovej zmesi, ešte ich trochu vyžmýkame. Nemusíte sa obávať, i tak fašírkam dodajú šťavnatosť.
- Zemiaky dôkladne primiešame k mäsu a vytvoríme tak jednotnú zmes. Z nej následne mokrými rukami formujeme guľky a tie z oboch strán mierne stlačíme.
- Pripravené fašírky obalíme v strúhanke alebo najemno zomletých ovsených vločkách. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie.
- Pečieme pri teplote 200 °C asi 10 minút a následne ešte ďalších 20 minút pri teplote 180 °C (záleží aj od veľkosti fašírok). Po upečení môžeme podávať. Dobrú chuť!
Tip: Pokiaľ zatiaľ s pečením nemáte veľa skúseností, môže vám dosť práce s pečením vyriešiť moderná rúra s pripravenými funkciami pečenia pre rôzne jedlá. Nehrozí potom, že prácne nachystané jedlo nedopečiete, alebo naopak spálite.
Tip 2: Ak nie ste zástancami mäsa alebo mäso z akéhokoľvek dôvodu nekonzumujete, tak skvelou alternatívou sú zeleninové fašírky pečené v rúre. Mäso jednoducho môžete nahradiť zeleninou podľa vášho výberu. Môžete voliť brokolicu, karfiol alebo aj tekvicu Hokkaido.
Poprípade môžete spraviť zeleninové fašírky z mixu zeleniny, cuketové fašírky, kelové fašírky. Postupujte rovnako ako v prípade týchto fašírok pečených v rúre s tým rozdielom, že vybranú zeleninu najskôr uvaríte na pare (nie vo vode, aby v zelenine neostalo príliš veľa vody).
Skúste aj: Výborné fašírky pečené v rúre z fazule
A ak nie mäsové ani zeleninové, tak rozhodne skúste fašírky zo strukovín. Verte, že vás dobre nasýtia podobne ako tie z mäsa. Strukoviny sú plné bielkovín aj zložených sacharidov.
Pripraviť ich možno z rôznych druhov fazule, šošovice, cícera, hrachu aj iných výživných strukovín. Vyskúšať môžete napríklad tieto chutné fašírky z červenej fazule, šampiňónov a mrkvy.
Ingrediencie na fazuľové fašírky:
-
1 hrnček červenej fazule (postačí jedna plechovka, možno použiť aj cícer, mungo fazuľu)
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 1 vajce
- 1 väčšia cibuľa
- 100 g šampiňónov
- 100 g mrkvy
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL majoránu
- 1 PL sójovej omáčky
- soľ a mleté čierne korenie
- olivový olej
Postup prípravy fazuľových fašírok:
Fazuľu z plechovky prepláchneme pod vodou. Ovsené vločky v mixéri rozmixujeme na múku. K vločkám pridáme fazuľu, vajce, prelisovaný cesnak, kúsok cibule, nakrájané šampiňóny a nahrubo nastrúhanú mrkvu. Mixujeme, kým nezískame jednotnú zmes. Osolíme, pridáme mleté korenie. Tie môžeme pridať trochu majoránky a sójovú omáčku.
Ešte chvíľu pomixujeme, čím si pripravíme fašírkovú zmes. Vytvarujte fašírky, poukladajte na plech s papierom na pečenie. Pokvapkáme ich olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 230 °C. Stačí piecť 10 minút, potom ich otočíme a dopečieme ďalších 5 minút.
Článok aktualizovaný 2.2.2024