Makovo – slivkové kváskové buchty

Kombinácia varenej makovo-slivkovej plnky a ľahučkého kváskového cesta pripomína detstvo, prázdniny u babky, ktorá to vedela tak ako nik iný. Už si spomínate na babkine domáce kváskové buchty a v nich famózna makovo-slivková plnka.  

Veľa ľudí nemá trpezlivosť, alebo nevie pracovať s klasickým kysnutým cestom, a tak je to aj s kváskovým cestom.  Chce to veľa trpezlivosti, praxe a lásky, keď chcete začať a hlavne vydržať s kváskovým pečením. Výsledok vždy stojí však za to, či už si pripravíte slivkové kváskové buchty, alebo inú dobrotu z ľahučkého kváskového cesta.

V dnešnej dobe sa viete ľahko dostať k veľkému množstvu receptov, ale vždy je treba využiť svoje skúsenosti a sledovať kvások a kváskové cesto. Pri tomto recepte som využila svoje skúsenosti z kysnutým cestom, prečítala som nespočetné množstvo rád a receptov na webe. A na záver som sa riadila prípravou tak, ako som to videla doma.

Odporúčame prečítať: Jedinečná novinka od Dr.Oetker – prvé Raňajkové muffiny na trhu

Recept: Makovo – slivkové kváskové buchty

Zdroj: Jarkapecie.sk

Recept na domáce kváskové buchty:

Príprava rozkvasu na kysnuté buchty:

Odoberte do vyššej nádoby dve polievkové lyžice kvásku (môžete použiť aj sušený kvások) a pridajte 110 g hladkej špaldovej múky a 150 ml vlažnej vody a všetko premiešajte. Urobte tak večer a nechajte na kuchynskej linke cez noc.Nádobu prikryte igelitovým vreckom.  Ráno môžete zamiesiť celú dávku cesta, ktoré necháte potom 2-3 hodiny kysnúť. Veľmi záleží na teplote v miestnosti. A nezabudnite cesto prikryte utierkou.

Na cesto budete teda potrebovať:

  • 250 g rozkvasu na parené buchty (ten ste si pripravili podľa návodu vyššie)
  • 130 – 150 ml vlažnej vody (polovicu môžete nahradiť acidkom)
  • 1 celé vajce a 1 žĺtok
  • 40 g rozpusteného masla
  • 50 g trstinového cukru (alebo práškový cukor)
  • 1/2 čl soli
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • kôru z jedného bio citróna
  • maslo (olej) na vymastenie plechu

Makovo-slivková plnka:
200 g mletého maku a 50 g trstinového cukru (alebo práškový cukor) uvarte krátko s 50 ml vody. Pridajte podľa chuti hustý slivkový lekvár (najlepší bez cukru).

Odporúčame prečítať: Šunkový sendvič s petržlenovým pestom

Recept: Makovo – slivkové kváskové buchty

Zdroj: Jarkapecie.sk

Príprava cesta:

Zmiešajte si preosiatu múku, soľ, cukor v jednej mise. Do väčšej misy dajte rozkvas, rozšľahané vajce a žĺtok, rozpustené maslo a časť vody. Všetky tekuté zložky dobre premiešajte, pridajte vanilkový extrakt a strúhanú citrónovú kôru a ešte premiešajte. Postupne pridávajte suchú zložku a každú časť dobre zapracujte. Celé cesto môžete vymiešať v robote, alebo klasicky s varechou, alebo rukou (tak to robím najradšej). Dobre vypracované cesto prikryte fóliou a nechajte ho 2 – 3 hodiny kysnúť na teplejšom mieste. Kysnuté cesto zdvojnásobí svoj objem. A tým je príprava cesta dokončená.

Po vykysnutí preložte cesto na pracovnú dosku (alebo silikónovú podložku). Z cestom sa dobre pracuje, takže stačí podložku trochu potrieť olejom, ale môžete pokračovať aj tak, že si cesto podsypete trochou múky. Lyžicou si odkrajujte  malé kúsky cesta (cca. 40-50 g), tie rukami rozťahujte  do kruhu a do stredu dajte plnku. Plnku zabaľte do cesta a upravte do tvaru buchtičky. Takto spracujte celú dávku cesta a plnky.

Pekáč (nádobu) na pečenie si dobre potrite maslom, alebo olejom  (môže byť aj ghee). Odporúčam dať si na pekáč viac rozpusteného masla (oleja) a každú buchtičku namočiť do tuku a pritlačiť k druhej. Takto zaplňte celý pekáč. Buchty pečte pri teplote 180°C cca. 35-40 minút. Po upečení natrite povrch buchtičiek studeným maslom. Buchty chutia aj s tvarohovou náplňou, alebo orechmi. Z tohto cesta môžete upiecť aj dukátové buchtičky. Ak si vypracujete redšie cesto je vhodné na ovocný koláč s drobenkou.

Odporúčame prečítať: Recept na domáce moravské koláče

 

Podobné recepty:

Pečené tvarohové buchty s hrozienkami – sladučké, mäkučké a hotové raz-dva!

Slivkové buchty: S týmto receptom sa ti ľahko podaria

Babkine kysnuté buchty pečené v rúre: S lakvárom, orechami i čokoládou

Tradičný recept na parené buchty: Tieto sú ako od babičky!

Určite vyskúšaj sladké recepty z kysnutého cesta!

Pečené slivkové buchty

Zdroj: Jarkapecie.sk

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

16 komentárov

Lucia Valková

Lucia Valková

01.02.2017 12:02

Milujem všetko makové,takze moze byt..

Vaše meno:

Adriana Galandova

Adriana Galandova

01.02.2017 15:21

mnam skusim upiect vyzeraju bozsky

Vaše meno:

Alena Gudjáková

Alena Gudjáková

01.02.2017 16:25

Vyskúšam...milujem buchty!!! Pripomínajú mi detstvo

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

01.02.2017 18:15

neoplatí sa mi piecť, nemal by ich kto zjesť a ja by som pribrala, u nás doma sú skôr "zákuskový", ale sem-tam si kúpim na raňajky ku káve

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

01.02.2017 19:32

musím spravit už sme dávno nemali

Vaše meno:

Daniela Revayová

Daniela Revayová

01.02.2017 21:16

Mnam, to vyzera super...

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

02.02.2017 11:36

Buchty vyzerajú úžasne a ešte lepšie určite chutia. Špaldovú múku nepoužívam, ale tentokrát ju použijem a vyskúšam Váš receptík. Mňam!

Vaše meno:

Anna Kralovičová

Anna Kralovičová

03.02.2017 12:02

Dala by som si, vyskúšam.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

03.02.2017 20:18

makové buchty...jooj

Vaše meno:

Lenka Piovarčiová

Lenka Piovarčiová

04.02.2017 17:52

prosiiim nedavajte to sem, ved ja chudnem a toto ked vidim musim upiect ...

Vaše meno:

tofica

tofica

05.02.2017 21:43

Už na pohľad vyzerajú úžasne chutne.Hned by som sa zahryzla,mňam ;-) Od babky najviac chutili.Moja milovaná babka nám 30 vnúčatám robila aj fantastické parené buchty.Jedli sme aj surové cesto,také bolo vynikajúce.

Vaše meno:

Sona Rojkova

Sona Rojkova

10.02.2017 16:29

Super, presne čo hľadám mak a kváskový základ. Vyskúšam !

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

13.02.2017 18:14

Milujem makové buchty no zo špaldovej múky som i h ešte nerobila

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

20.02.2017 20:06

Vyzerá neskutočne lákavo :)

Vaše meno:

Majka F.

Majka F.

21.02.2017 07:59

fantastické, čerstvo upečeným buchtám od mojej maminky nikdy neodolám...

Vaše meno:

Vlasta Tóthová

Vlasta Tóthová

22.02.2017 22:50

mnam, kto nelubi buchty !? :D

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.