Stále raňajkujete to isté? Naučíme vás pripraviť si lahodné turecké vajíčka, ktoré sa hodia nielen na raňajky, ale aj na olovrant či večeru. Hodvábne hladké stratené vajcia s cesnakovo-jogurtovou omáčkou a aromatickým maslom si pripravíte za pár minút.
Prenesme sa do Turecka
Turecké vajíčka majú bohatú históriu, ktorá siaha až do obdobia Osmanskej ríše. Toto jedlo sa údajne pripravovalo už v 15. storočí a pochutnávali si na ňom na sultánskych dvoroch. Kombinácia vajec, jogurtu a ochuteného masla bola v tom čase považovaná za luxusné a výživné jedlo, ktoré sa často podávalo ako súčasť kráľovských raňajok.
Jogurt, ktorý je základom tureckej kuchyne, si cenili nielen pre chuť, ale aj pre zdravotné benefity. Turecké vajíčka sú preto nielen chutnou, ale aj historicky významnou súčasťou tureckej kulinárskej tradície. Pripraviť si ich však môžeme kdekoľvek na svete. Slovenské mamičky, pripravte si varešky!
Suroviny na turecké vajíčka
Na dve porcie budete potrebovať:
- 4 čerstvé vajcia
- 400 g hustého bieleho jogurtu (ideálne gréckeho typu)
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- 1 čajová lyžička sladkej mletej papriky (alebo štipľavej, podľa chuti)
- štipka sušeného červeného čili (voliteľne)
- 1 čajová lyžička octu (na varenie vajec)
- soľ a čerstvé mleté čierne korenie podľa chuti
- kôpor alebo petržlenová vňať na ozdobu
- chlieb alebo pita na podávanie
Postup na turecké vajíčka
Príprava jogurtu
Začnite s prípravou jogurtu. Do misky dajte jogurt a pridajte nastrúhaný alebo pretlačený cesnak. Dobre premiešajte a podľa chuti osoľte. Jogurt nechajte odstáť pri izbovej teplote, aby nebol príliš studený, keď sa bude podávať.
Varenie vajec
Do hlbšieho hrnca alebo panvice nalejte vodu a priveďte ju takmer k varu. Pridajte štipku soli a čajovú lyžičku octu. Každé vajce (izbovej teploty) rozbite do malej misky a opatrne ho vylejte do vriacej vody, najlepšie do víru, ktorý vytvoríte premiešaním vody. Vajcia varte približne 3 minúty, aby bol žĺtok mierne tekutý a bielok pevne uvarený. Po uvarení vajcia opatrne vyberte dierkovanou lyžicou a nechajte ich odkvapkať, aby sa odstránila prebytočná voda.
TIP: Vajíčka si môžete pokojne uvariť aj v škrupinke, ale tak, aby bol žĺtok mierne tekutý.
Príprava ochuteného masla
V malej panvici rozohrejte maslo, a keď sa začne rozpúšťať, pridajte sladkú mletú papriku a štipku sušeného čili. Maslo by malo jemne peniť, ale dávajte pozor, aby sa nespálilo. Odstavte panvicu zo sporáka a maslo nechajte mierne vychladnúť.
Servírovanie
Na servírovacie taniere rovnomerne rozdeľte cesnakový jogurt. Na jogurt položte vajcia a pokvapkajte ich ochuteným maslom. Ak chcete, pokrm ozdobte čerstvým kôprom alebo petržlenovou vňaťou. Podávajte s čerstvým chlebom alebo teplou pitou, ktoré poslúžia na naberanie krémového jogurtu a masla.
Vajíčka sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov, ale turecký spôsob vás určite nadchne. Stratené vajcia sa tak stratia hneď dvakrát – prvý raz počas varenia, druhý raz zmiznú z taniera. A to je cieľ.
Anketa: Poznáte turecké vajcia?
Odpovedalo 0 ľudí
0%
0%
0%
0%
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos