Máte aj vy radi krehké lístkové cesto? Ak áno, máme pre vás inšpiráciu na skvelý recept. Poznáte to výborné sladké škoricové pečivo z obchodov nazvané rollo? My vám dnes ukážeme, ako si ho jednoducho pripraviť doma za pár minút. Prečo práve rollo? Dôvod je jednoduchý. Cesto pokrájané na tenké pásiky natreté škoricovou plnkou zrolujete a dáte piecť.
Môže teda pripomínať aj croissant, ale nie je až tak navrstvené. Keďže ide o veľmi jednoduchý a rýchly recept, použijeme lístkové cesto. Môžete pokojne použiť vopred rozvaľkané, ale pokiaľ máte cesto v kocke, nevyvaľkajte ho príliš na tenko. Tento krát ho potrebujeme trošku hrubšie.
Počítajte tiež s tým, že maslo bude počas pečenia vytekať, preto vás od umývania plechu nezachráni ani papier na pečenie. Ak sa pravidelne zásobujete lístkovým cestom pre prípad núdze alebo nečakanej návštevy, toto je ideálny recept, ktorý môžete pri najbližšej príležitosti vyskúšať. Čo poviete na tento recept na škoricové rollo? AK milujete škoricové koláče, toto musíte skúsiť!
Na škoricové rollo budeme potrebovať:
- 1 lístkové cesto
- 1 škoricový cukor
- mletá škorica 2 ČL
- 3 PL kryštálového cukru (môže byť hnedý cukor)
- 40 g masla
- žĺtok na potretie
Ako pripraviť tieto škoricové slimáčiky:
1. Maslo nakrájame na malé kúsky a necháme ho v teple zmäknúť, aby sa z neho dala vymiešať pasta. V časovej tiesni nám môže pomôcť mikrovlnka, kde ho len na pár sekúnd necháme ohriať a bude ihneď krémové.
Odporúčame prečítať: Fašiangové recepty: Tradičné smažené božie milosti
2. Do zmäknutého masla pridáme všetky sypké suroviny – škoricu, škoricový cukor a kryštálový cukor. Všetko spolu dobre premiešame, aby vznikla dobre roztierateľná škoricová plnka.
Odporúčame prečítať: Netradičná štrúdľa z dusených jabĺk
3. Cesto pokrájame radielkom na malé trojuholníčky a celé ho potrieme škoricovou pastou. Potom každý kúsok cesta zamotávame smerom od širšieho konca k špicu, aby sme vytvorili akoby croissant.
Odporúčame prečítať: Jednoduché a rýchle kokosové pusinky
4. Rožteky dáme na plech vystlaný papierom, potrieme rozšľahaným vajíčkom (iba žĺtkom) s troškou mlieka. Rolovane lístkové cesto dáme piecť na 170 °C asi 10-15 minút. Aby rožteky pekne narástli, môžeme v rúre zapnúť aj fúkanie, ale nie na celú dobu pečenia, lebo by sa mohlo stať, že sa celé rollo rozvinie.
Rýchle a lahodné škoricové rollo je hotové. Chutné škoricové rolády sú ku kávičke ideálne, ak práve nemáte veľa času na zložité vypekanie. Pred podávaním môžete ešte zvoliť práškový cukor a jemne tieto škoricové koláčiky posypať.
Odporúčame prečítať: Rýchle a lahodné mini croissanty
Lístkové cesto na sladko – ďalšie skvelé recept:
- Pečené jablká s lístkovým cestom
- Jablkovo-škoricové rožteky z lístkového cesta
- Bleskové čokoládové taštičky z lístkového cesta
- Škoricové osie hniezda z lístkového cesta
- Mini škoricovo-jablkové taštičky z lístkového cesta
- Broskyňové taštičky z lístkového cesta
- Najlepšie sladké recepty z lístkového cesta
Článok aktualizovaný 2.5.2024