Najlepšie recepty na tekvicový prívarok – pochutia si malí aj veľkí

tekvicový prívarok

Tekvica je symbolom jesene, no nemusí slúžiť len ako dekorácia na Halloween. Veď v kuchyni má široké využitie. Jedným z najchutnejších a najzdravších spôsobov, ako tekvicu spracovať, je uvariť z nej prívarok. Tekvicové prívarky sú výživné, plné vitamínov a minerálov, a čo je najlepšie – môžete ich pripraviť na rôzne spôsoby. Určite si ich zamilujete.

Klasický krémový tekvicový prívarok

Tento recept patrí medzi základné. Prívarok sa dá podávať k mäsu (fašírky, perkelt) alebo ako samostatný hlavný chod.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 500 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko)
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ, čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica octu (podľa chuti)

Postup: Tekvicu ošúpte (hokkaido môžete nechať so šupkou), zbavte jadierok a nakrájajte na kocky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. V hrnci zohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu dozlatista. Pridajte cesnak a krátko opražte. Do hrnca pridajte tekvicu, zalejte ju mliekom a varte, kým tekvica nezmäkne (približne 15-20 minút). 

Tekvicu jemne rozmixujte ponorným mixérom, ale môžete ponechať aj kúsky, príjemne v tanieri prekvapia. Pridajte smotanu, dochuťte soľou, korením, muškátovým orieškom a podľa chuti octom. Ak je prívarok príliš riedky, zahustite ho lyžicou hladkej múky rozmiešanej v troche vody.

Podávajte s varenými zemiakmi alebo čerstvým chlebom. Výborne sa hodí aj k mäsu či fašírkam.

Tekvicový prívarok s kokosovým mliekom a karí

Tento exotický variant tekvicového prívarku je plný orientálnych chutí. Kokosové mlieko a karí dodajú jedlu zaujímavú chuť, ktorá poteší vaše chuťové poháriky. 

Ingrediencie:

  • 1 menšia maslová tekvica
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička karí korenia
  • 1 plechovka kokosového mlieka (400 ml)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • soľ, čierne korenie
  • citrónová šťava (na dochutenie)
  • koriander (na ozdobenie) 

Postup: Ošúpte tekvicu a nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno. V hrnci zohrejte trochu oleja a pridajte cibuľu. Keď je opečená, do hrnca šupnite cesnak a karí korenie. Krátko opečte, aby sa uvoľnila vôňa korenia. Pridajte kúsky tekvice, zalejte zeleninovým vývarom a kokosovým mliekom. Varte, kým tekvica nezmäkne (asi 15 minút). 

Tekvicu jemne rozmixujte, ale pár kúskov môžete ponechať aj v celosti. Prívarok dochuťte soľou, korením a šťavou z citróna. Pred podávaním ozdobte čerstvým koriandrom. Tento prívarok je výborný s jazmínovou ryžou alebo čerstvým chlebom.

prívarok z tekvice
Depositphotos

Tekvicovo-zemiakový prívarok

Kombinácia tekvice a zemiakov je klasika, ktorá nikdy nesklame. Tento prívarok je hustý, sýty a vhodný ako hlavné jedlo. 

Ingrediencie:

  • 400 g tekvice
  • 300 g zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • 1 bobkový list
  • soľ, čierne korenie
  • 1 lyžica octu
  • 2 lyžice masla alebo oleja

Postup: Tekvicu a zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. V hrnci roztopte maslo, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a orestujte dozlatista. Pridajte tekvicu a zemiaky, zalejte mliekom a vhoďte bobkový list. Varte, kým všetko nezmäkne. Potom vyberte bobkový list a prívarok rozmixujte. Ak máte radi hustejšiu konzistenciu, časť zemiakov nerozmixujte. Prívarok dochuťte soľou, korením a octom podľa chuti. Podávajte s chlebom alebo pečenou klobásou.

Tekvicový prívarok s mrkvou a zázvorom

Ak máte radi sladko-pikantné kombinácie, môžete do prívarku pridať mrkvu a zázvor. Tento recept je skvelý na chladné jesenné dni, pretože vás príjemne zahreje.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica (hokkaido alebo maslová)
  • 3 väčšie mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • soľ, čierne korenie
  • citrónová šťava (podľa chuti)

Postup: Tekvicu a mrkvu ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky. V hrnci na oleji opražte cibuľu dozlatista, pridajte cesnak a zázvor a chvíľu smažte, aby sa uvoľnila ich aróma. Pridajte mrkvu a tekvicu, zalejte zeleninovým vývarom a varte, kým zelenina nezmäkne. Zmes rozmixujte dohladka, pridajte smotanu a dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. Prívarok je výborný s pečivom, prípadne ho môžete podávať aj s varenými zemiakmi.

Tekvicovo-šošovicový prívarok

Ak hľadáte výživnejší recept, pridajte do tekvicového prívarku červenú šošovicu. Táto kombinácia je ideálna pre vegetariánov.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká tekvica
  • 200 g červenej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • soľ, čierne korenie
  • korenie podľa chuti (karí, rímska rasca)

Postup: Tekvicu ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu nasekajte nadrobno a opražte ju na oleji spolu s cesnakom. Pridajte paradajkový pretlak, šošovicu a tekvicu. Zalejte vývarom a varte, kým šošovica a tekvica nezmäknú. Podľa chuti pridajte korenie, soľ a korenie. Ak pridáte aj karí alebo rímsku rascu, pokrm získa exotickú chuť. Môžete podávať aj s pečivom.

Nasýtite sa aj bez polievky

Tekvicové prívarky sú skvelým spôsobom, ako využiť jesennú úrodu tekvíc a pripraviť z nich rôznorodé, chutné a zdravé jedlá. Nech už sa rozhodnete pre klasiku, alebo pridáte trochu exotických chutí, určite si pochutnáte na výživnom jedle, ktoré zahreje telo. Na príprave prívarkov je navyše skvelá ešte jedna vec – že si v ten deň môžete dovoliť vykašľať sa na polievku.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.