Hoci je cibuľová polievka francúzskeho pôvodu, jej rôzne obmeny a variácie patria medzi tradičné jedlá českej kuchyne.
Základom polievky je cibuľa, ktorá musí byť dohneda opečená na panvici. Potom sa do polievky pridávajú rôzne ingrediencie ako vajíčko, koreňová zelenina, bageta alebo kúsky mäsa. Všetko záleží od fantázie a chuti kuchára.
Ak si chcete aj vy doma pripraviť cibuľovú polievku, inšpirujte sa nasledujúcimi receptami.
Zapekaná cibuľová polievka
Suroviny:
- 500 g cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml bieleho vína
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica múky
- 50 g masla
- soľ
- čierne korenie
- olej
- bageta
Príprava:
Ako prvé si cibuľu očistíme, nakrájame na krúžky a podusíme na rozpustenom masle. Pridáme nakrájaný cesnak a poprášime múkou. Zalejeme zeleninovým vývarom a vínom. Polievku ochutíme soľou a korením, prikryjeme a povaríme približne 25 minút. Bagetu nakrájame, opečieme na oleji, poukladáme do misiek, zalejeme polievkou a dáme zapiecť do rúry na približne 10 minút.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Krémová cibuľačka
Suroviny:
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml plnotučného mlieka
- 100 ml smotany na varenie
- 50 g masla
- 5 cibúľ
- olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Príprava:
V hrnci rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme, pokiaľ cibuľa nezmäkne. Potom prilejeme vývar spolu s mliekom a varíme ešte 15 minút. Ochutíme soľou a korením. Niekoľko koliesok cibule vyberieme na tanier, zvyšok polievky rozmixujeme a kolieska cibule opäť vrátime do polievky. Pridáme smotanu a varíme ešte 5 minút. Podávame s opečeným nakrájaným chlebom.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Tradičná česká cibuľačka
Suroviny:
- 500 g cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- olej
- soľ
- čierne korenie
- chlieb
Príprava:
Očistenú a nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji. Pridáme soľ a čierne korenie. K cibuli pridáme hladkú múku a všetko zalejeme zeleninovým vývarom. Necháme chvíľu povariť. Nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom. Na oleji opečieme do zlatista na kocky pokrájaný chlieb, ktorý podávame s polievkou.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
www.shutterstock.com / Fotografie sú ilustračné.