Hoci je cibuľová polievka alebo cibuľačka tradične spájaná s Francúzskom, kde patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, jej rôzne obmeny a variácie sa pevne udomácnili aj v kuchyniach mnohých iných krajín. V Českej republike má svoje miesto ako obľúbená polievka, ktorú si ľudia pripravujú na množstvo spôsobov. Základom každej cibuľačky je, samozrejme, cibuľa, ktorá sa starostlivo opečie do zlatista, čím získa nezameniteľnú sladkú chuť a jedinečnú arómu.
Cibuľová polievka sa dá pripraviť na nespočetne veľa spôsobov, pričom výsledná chuť závisí od pridaných ingrediencií a preferencií kuchára. Niektorí ju zapekajú so syrom a bagetou, iní ju obohacujú o biele víno, smotanu, či dokonca kokosové mlieko a orientálne koreniny. V tradičnej českej verzii sa často podáva s chrumkavým opečeným chlebom alebo krutónmi, ktoré dotvárajú lahodnú textúru polievky.
Ak sa chcete inšpirovať a pripraviť si doma vlastnú cibuľovú polievku, ponúkame vám výber najlepších receptov, ktoré potešia chuťové poháriky a rozvonia vašu kuchyňu. Od klasických francúzskych receptov cez české variácie až po moderné kreácie – každý milovník tejto lahôdky si nájde ten svoj obľúbený spôsob prípravy.
1. Zapekaná cibuľová polievka
- 500 g cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml bieleho vína
- strúčiky cesnaku
- 1 PL múky
- 50 g masla
- soľ a čierne korenie
- olej
- bagetka
Postup: Ako prvé si cibuľu očistíme, nakrájame na krúžky a podusíme na rozpustenom masle. Pridáme nakrájaný cesnak a poprášime múkou. Zalejeme zeleninovým vývarom a vínom. Polievku ochutíme soľou a korením, prikryjeme a povaríme približne 25 minút. Bagetu nakrájame, opečieme na oleji, poukladáme do misiek, zalejeme polievkou a dáme zapiecť do rúry na približne 10 minút.
Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma
Shutterstock®2. Krémová cibuľačka
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 ml plnotučného mlieka
- 100 ml smotany na varenie
- 50 g masla
- 5 cibúľ
- olej
- soľ a čierne korenie
Postup: V hrnci rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu a opekáme, pokiaľ cibuľa nezmäkne. Potom prilejeme vývar spolu s mliekom a varíme ešte 15 minút. Ochutíme soľou a korením. Niekoľko koliesok cibule vyberieme na tanier, zvyšok polievky rozmixujeme a kolieska cibule opäť vrátime do polievky. Pridáme smotanu a varíme ešte 5 minút. Podávame s opečeným nakrájaným chlebom.
3. Cibuľová polievka s pivom a syrom cheddar
- 500 g cibule
- 1 l hovädzieho vývaru
- 250 ml tmavého piva
- 1 PL hladkej múky
- 50 g masla
- 150 g syra cheddar
- soľ a čierne korenie
- olej
- chlieb na krutóny
Postup: Cibuľu očistíme, nakrájame na tenké plátky a pomaly restujeme na masle, kým nezíska zlatohnedú farbu. Poprášime múkou, premiešame a zalejeme pivom. Pridáme vývar a dochutíme soľou a korením. Polievku varíme asi 20 minút. Chlieb nakrájame na kocky, opečieme na oleji a podávame s polievkou posypanou nastrúhaným syrom cheddar.
Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka
Shutterstock®4. Tradičná česká cibuľačka
- 500 g cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 PL hladkej múky
- olej
- soľ a čierne korenie
- chlieb
Postup: Očistenú a nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji. Pridáme soľ a čierne korenie. K cibuli pridáme hladkú múku a všetko zalejeme zeleninovým vývarom. Necháme chvíľu povariť. Nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom. Na oleji opečieme do zlatista na kocky pokrájaný chlieb, ktorý podávame s polievkou.
5. Cibuľová polievka s bielym vínom a hubami
- 400 g cibule
- 200 g lesných húb
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 ml bieleho vína
- 50 g masla
- soľ a čierne korenie
- tymián
- bagetka
Postup: Na masle osmažíme nakrájanú cibuľu spolu s hubami, až kým nezmäknú. Zalejeme bielym vínom a necháme chvíľu povariť. Pridáme vývar, tymian, soľ a korenie. Varíme asi 20 minút. Bagetku nakrájame, opečieme na panvici a podávame s polievkou.
Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni
Shutterstock®6. Cibuľová polievka s karamelizovanou cibuľou a jablkom
- 500 g cibule
- 1 jablko (kyslé)
- 1 l zeleninového vývaru
- 50 g masla
- 1 PL cukru
- soľ a čierne korenie
- tymian
- opečený chlieb
Postup: Cibuľu nakrájame na tenké plátky a na masle ju pomaly restujeme. Pridáme cukor a necháme karamelizovať. Jablko ošúpeme, nakrájame na kúsky a pridáme k cibuli. Zalejeme vývarom, ochutíme tymianom, soľou a korením. Varíme asi 20 minút. Polievku podávame s opečeným chlebom.
7. Cibuľačka s kokosovým mliekom a orientálnym korením
- 400 g cibule
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mlieka
- 1 ČL kari korenia
- 1 ČL zázvoru (čerstvo nastrúhaný)
- soľ a čierne korenie
- koriander na ozdobenie
- opečený chlieb
Postup: Na panvici osmažíme nakrájanú cibuľu spolu so zázvorom. Pridáme kari korenie a krátko orestujeme. Zalejeme vývarom a varíme asi 15 minút. Pridáme kokosové mlieko a dochutíme soľou a korením. Polievku podávame posypanú čerstvým koriandrom a s opečeným chlebom.
Aktualizovaný článok: 03.01.2025