Už naše staré mamy nás učili, že chlieb sa nemá vyhadzovať. Prečo aj, keď sa dá ešte nejako využiť a ušetriť tak pár eur. Starý suchý chlieb a recepty zo starého chleba boli a aj sú samozrejmosťou. Ako teda využiť starý chlieb, kúsky starého chleba a ako oživiť starý chlieb či starý bochník chleba? U nás nájdete odpovede, ako aj užitočné tipy!
Čo so starým chlebom? Ak ho nechcete vyhodiť, ale neviete čo s ním, tak práve pre vás tu máme 7 tipov na jeho využitie! Dokonca aj so starším chlebom vytvoríte chuťovky, ktoré ocení celá vaša rodina.
Starý tvrdší chlieb sa dá využiť nielen ako strúhanka zo starého chleba, ale môžete si pripraviť napríklad aj zapečený chlieb v rúre, chlebová omáčka, pizza zo staršieho chlebíka a podobne. Vyhadzovanie starého chleba sa tak stane minulosťou! Pozrite sa spolu s nami, ako spotrebovať chlieb či staré rožky a objavte ich chutné využitie.
Recepty zo starého chleba - ako využiť staré pečivo?
Ak máte väčšie množstvo staršieho pečiva, tak prvé čo vám určite napadne, je strúhanka. Tá, ktorú kúpite v obchode je rovnaká ako tá, ktorú si viete vyrobiť doma zo staršieho pečiva. Tento šikovný trik vám ušetrí pár centov. Po zomletí nechajte strúhanku ešte trošku preschnúť a potom ju nasypte do uzavretej nádoby. Strúhanku využijete na zahustenie guláša (namiesto múky), na obaľovanie rezňov alebo ju pridáte do fašírok.
Ako jednoducho oživiť staré pečivo a zužitkovať starý chlieb?
Zostal vám starší chlieb? Urobte z neho chrumkavé krutóny. Chlieb nakrájajte na kocky a zamrazte. Potom ich kedykoľvek vyberiete a dochutíte nimi rôzne polievky, napríklad krémovú brokolicovú, tekvicovú a mnohé iné. Takéto chrumkavé krutóny sú rýchle na prípravu, v mrazničke vydržia dlho a polievku skvele doplnia.
1. Jedlá zo starého chleba - ako na chlebové tyčinky?
Ideálna chuťovka k večernému filmu. Starší chlieb nakrájate na tenké plátky a namáčate do vopred pripravenej zmesi. Zmes pripravíte z olivového oleja, cesnaku, mletej červenej papriky, korenia a soli. Chlebové plátky namočíte z oboch strán a dáte zapiecť do rúry, kým nebudú upečené dozlata a pekne chrumkavé. Namiesto klasických chipsov, trošku zmena!
Neprehliadnite: TOP 4 potraviny, ktoré pomôžu prečistiť hrubé črevo
2. Starý biely chlieb so syrom alebo aj koláč zo suchého chleba
Výborný nápad na oslavu alebo párty. Starý chlieb narežte tak, aby ste vytvorili malé štvorčeky (mriežku). Do jednotlivých zárezov zastrčte syr podľa vlastného výberu a slaninku. Posypte bylinkami, osoľte a bochník pokvapkajte olivovým olejom. Ak by ste to chceli ešte trochu vylepšiť, zamiešajte do olivového oleja pretlačený cesnak. Dajte do rúry a dozlatista pečte na 200 až 220 °C. Keď sa syr začne topiť, chlieb vytiahnite a hneď podávajte.
Pozri aj: Sú éčka v potravinách škodlivé či nie? Čítaj a dozvieš sa!
3. Chlebové dalamánky - koláč zo staršieho chlebíka
Starý chlieb zalejete vlažnou vodou a rozmixujete ponorným mixérom na kašu. Pridajte soľ, rascu, 1ČL medu a rozdrobte droždie. Chvíľku počkajte a následne prisypte múku podľa potreby, aby cesto nebolo riedke. Nechajte vykysnúť na teplom mieste a potom z neho vykrojte malé bochníky. Preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Narežte na vrchu nožom a posypte rôznymi semienkami, poprípade pokvapkajte olejom a pečte v rúre asi na 180 °C.
4. Sedliacka chlebová polievka
Existuje množstvo receptov na chlebovú polievku, stačí len pohľadať na internete. Na ukážku jeden takýto recept pre vás máme. Opražte na oleji cibuľku, zalejte zeleninovým vývarom. Pridajte lyžičku rasce, nakrájaný starší chlieb na malé kocky a varte do rozvarenia. Približne po 10 minútach rozmixujte ponorným mixérom. Potom pridajte vajce, prelisovaný cesnak a majoránku. Nakoniec len dozdobte nasekanými bylinkami a opečenými krutónmi.
Pozri si: Domáce smoothie – ten najlepší štart do celého dňa
5. Chlebové krokety
Nakrájajte starý chlieb a nechajte ho rozmočiť v mlieku. Pridajte vajíčko, korenie a soľ, prípadne ďalšie suroviny podľa vlastnej chuti. Napríklad nadrobno nakrájanú šunku, klobásu, slaninu či nastrúhaný syr a cesnak. Celé to premiešajte, a ak je potreba, zahustite strúhankou. Z cesta vytvorte krokety, obaľte ich v strúhanke a vypražte. Pridajte na tanier čerstvý zeleninový šalát a jedlo je hotové. Dobrú chuť!
6. Chlebová pizza zo starého chleba
Chlieb obaľte v rozšľahanom vajíčku a starostlivo ho poukladajte na dno panvice. Navrch uložte pokrájanú slaninu, paradajky, olivy a nastrúhaný syr. Pridajte olej a pod zakrytou pokrievkou duste asi 5 minút. Chlieb môžete posypať čímkoľvek podľa chuti, môže to byť tuniak alebo kukurica, paprika, saláma a podobne.
Inšpirujte sa: Ako správne spracovať a jesť granátové jablko?
7. Slané i sladké hrianky
Hrianky naslano určite poznáte. Je množstvo spôsobov, ako ich pripraviť. Krajec chleba opražený na oleji a potretý cesnakom. Alebo namočený vo vajíčku a pripravený na panvici. Krajce starého chleba môžete dať aj zapiecť do rúry. Jednoducho ich natriete vrstvou masla, obložíte ich šunkou, paradajkami, bazalkou, syrom (výborná je mozarella) a pokvapkáte olivovým olejom. Dáte zapiecť a rýchla večera je na stole.
Máte chuť skôr na niečo sladké? Vyskúšajte francúzske toasty. Používa sa toastový chlieb, ale nič nepokazíte, ak použijete klasický chlieb. Vajíčka vyšľahajte vidličkou, pridajte mlieko a škoricový cukor. Jeden krajec chleba natrite Nutellou, uložte naň kolieska banánu a prikryte ho druhým krajcom. Poriadne pritlačte a takto pripravený toast z oboch strán namočte do vajíčka a z oboch strán opečte na panvici s troškou oleja. Na záver môžete pokvapkať javorovým sirupom alebo medom, prípadne ozdobte ovocím.
Neprehliadni: Ako správne smrkať. Je to dôležitejšie ako ste si mysleli.
Tip na záver: Netradičný chlieb vo vajci
Chlebík vo vajíčku je klasikou, ktorá sa nedá nikdy odmietnuť. Čo však, keby ste ho vylepšili? My odporúčame chlieb najskôr natrieť taveným syrom, položiť naň plátok šunky a tak obaliť vo vajíčku. Takto pripravený chlieb opečte na oleji z oboch strán a vychutnajte si dokonalú kombináciu chutí.
Naposledy aktualizovaný článok: 15.04.2024