Už naše staré mamy nás učili, že chlieb sa nemá vyhadzovať. Prečo aj, keď sa dá ešte nejako využiť a ušetriť tak pár eur. Starý suchý chlieb a recepty zo starého chleba boli a aj sú samozrejmosťou. Ako teda využiť starý chlieb, kúsky starého chleba a ako oživiť starý chlieb či starý bochník chleba? U nás nájdete odpovede, ako aj užitočné tipy!
Čo so starým chlebom? Ak ho nechcete vyhodiť, ale neviete čo s ním, tak práve pre vás tu máme 7 tipov na jeho využitie! Dokonca aj so starším chlebom vytvoríte chuťovky, ktoré ocení celá vaša rodina.
Starý tvrdší chlieb sa dá využiť nielen ako strúhanka zo starého chleba, ale môžete si pripraviť napríklad aj zapečený chlieb v rúre, chlebová omáčka, pizza zo staršieho chlebíka a podobne. Vyhadzovanie starého chleba sa tak stane minulosťou! Pozrite sa spolu s nami, ako spotrebovať chlieb či staré rožky a objavte ich chutné využitie.
Recepty zo starého chleba - ako využiť staré pečivo?
Ak máte väčšie množstvo staršieho pečiva, tak prvé čo vám určite napadne, je strúhanka. Tá, ktorú kúpite v obchode je rovnaká ako tá, ktorú si viete vyrobiť doma zo staršieho pečiva. Tento šikovný trik vám ušetrí pár centov. Po zomletí nechajte strúhanku ešte trošku preschnúť a potom ju nasypte do uzavretej nádoby. Strúhanku využijete na zahustenie guláša (namiesto múky), na obaľovanie rezňov alebo ju pridáte do fašírok.
Ako jednoducho oživiť staré pečivo a zužitkovať starý chlieb?
Zostal vám starší chlieb? Urobte z neho chrumkavé krutóny. Chlieb nakrájajte na kocky a zamrazte. Potom ich kedykoľvek vyberiete a dochutíte nimi rôzne polievky, napríklad krémovú brokolicovú, tekvicovú a mnohé iné. Takéto chrumkavé krutóny sú rýchle na prípravu, v mrazničke vydržia dlho a polievku skvele doplnia.
1. Jedlá zo starého chleba - ako na chlebové tyčinky?
Ideálna chuťovka k večernému filmu. Starší chlieb nakrájate na tenké plátky a namáčate do vopred pripravenej zmesi. Zmes pripravíte z olivového oleja, cesnaku, mletej červenej papriky, korenia a soli. Chlebové plátky namočíte z oboch strán a dáte zapiecť do rúry, kým nebudú upečené dozlata a pekne chrumkavé. Namiesto klasických chipsov, trošku zmena!
Neprehliadnite: TOP 4 potraviny, ktoré pomôžu prečistiť hrubé črevo
2. Starý biely chlieb so syrom alebo aj koláč zo suchého chleba
Výborný nápad na oslavu alebo párty. Starý chlieb narežte tak, aby ste vytvorili malé štvorčeky (mriežku). Do jednotlivých zárezov zastrčte syr podľa vlastného výberu a slaninku. Posypte bylinkami, osoľte a bochník pokvapkajte olivovým olejom. Ak by ste to chceli ešte trochu vylepšiť, zamiešajte do olivového oleja pretlačený cesnak. Dajte do rúry a dozlatista pečte na 200 až 220 °C. Keď sa syr začne topiť, chlieb vytiahnite a hneď podávajte.
Pozri aj: Sú éčka v potravinách škodlivé či nie? Čítaj a dozvieš sa!
3. Chlebové dalamánky - koláč zo staršieho chlebíka
Starý chlieb zalejete vlažnou vodou a rozmixujete ponorným mixérom na kašu. Pridajte soľ, rascu, 1ČL medu a rozdrobte droždie. Chvíľku počkajte a následne prisypte múku podľa potreby, aby cesto nebolo riedke. Nechajte vykysnúť na teplom mieste a potom z neho vykrojte malé bochníky. Preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Narežte na vrchu nožom a posypte rôznymi semienkami, poprípade pokvapkajte olejom a pečte v rúre asi na 180 °C.
4. Sedliacka chlebová polievka
Existuje množstvo receptov na chlebovú polievku, stačí len pohľadať na internete. Na ukážku jeden takýto recept pre vás máme. Opražte na oleji cibuľku, zalejte zeleninovým vývarom. Pridajte lyžičku rasce, nakrájaný starší chlieb na malé kocky a varte do rozvarenia. Približne po 10 minútach rozmixujte ponorným mixérom. Potom pridajte vajce, prelisovaný cesnak a majoránku. Nakoniec len dozdobte nasekanými bylinkami a opečenými krutónmi.
Pozri si: Domáce smoothie – ten najlepší štart do celého dňa
5. Chlebové krokety
Nakrájajte starý chlieb a nechajte ho rozmočiť v mlieku. Pridajte vajíčko, korenie a soľ, prípadne ďalšie suroviny podľa vlastnej chuti. Napríklad nadrobno nakrájanú šunku, klobásu, slaninu či nastrúhaný syr a cesnak. Celé to premiešajte, a ak je potreba, zahustite strúhankou. Z cesta vytvorte krokety, obaľte ich v strúhanke a vypražte. Pridajte na tanier čerstvý zeleninový šalát a jedlo je hotové. Dobrú chuť!
6. Chlebová pizza zo starého chleba
Chlieb obaľte v rozšľahanom vajíčku a starostlivo ho poukladajte na dno panvice. Navrch uložte pokrájanú slaninu, paradajky, olivy a nastrúhaný syr. Pridajte olej a pod zakrytou pokrievkou duste asi 5 minút. Chlieb môžete posypať čímkoľvek podľa chuti, môže to byť tuniak alebo kukurica, paprika, saláma a podobne.
Inšpirujte sa: Ako správne spracovať a jesť granátové jablko?
7. Slané i sladké hrianky
Hrianky naslano určite poznáte. Je množstvo spôsobov, ako ich pripraviť. Krajec chleba opražený na oleji a potretý cesnakom. Alebo namočený vo vajíčku a pripravený na panvici. Krajce starého chleba môžete dať aj zapiecť do rúry. Jednoducho ich natriete vrstvou masla, obložíte ich šunkou, paradajkami, bazalkou, syrom (výborná je mozarella) a pokvapkáte olivovým olejom. Dáte zapiecť a rýchla večera je na stole.
Máte chuť skôr na niečo sladké? Vyskúšajte francúzske toasty. Používa sa toastový chlieb, ale nič nepokazíte, ak použijete klasický chlieb. Vajíčka vyšľahajte vidličkou, pridajte mlieko a škoricový cukor. Jeden krajec chleba natrite Nutellou, uložte naň kolieska banánu a prikryte ho druhým krajcom. Poriadne pritlačte a takto pripravený toast z oboch strán namočte do vajíčka a z oboch strán opečte na panvici s troškou oleja. Na záver môžete pokvapkať javorovým sirupom alebo medom, prípadne ozdobte ovocím.
Neprehliadni: Ako správne smrkať. Je to dôležitejšie ako ste si mysleli.
Tip na záver: Netradičný chlieb vo vajci
Chlebík vo vajíčku je klasikou, ktorá sa nedá nikdy odmietnuť. Čo však, keby ste ho vylepšili? My odporúčame chlieb najskôr natrieť taveným syrom, položiť naň plátok šunky a tak obaliť vo vajíčku. Takto pripravený chlieb opečte na oleji z oboch strán a vychutnajte si dokonalú kombináciu chutí.
Naposledy aktualizovaný článok: 15.04.2024
34 komentárov
Darina Božiková
16.02.2023 13:35výborné nápady. najlepšie sa mi páčila chlebová polievka a netradičný chlebík vo vajíčku.
Katarina S
06.12.2022 11:41pekné recepty - stoja za vyskúšanie
Libuše Šumná
03.05.2022 20:03výborné nápady vyzkouším
Marta Kendrová
19.04.2022 10:33Vyskúšané a výborné
Jana Čipková
05.02.2021 22:32Niektoré recepty poznám a robievam ich. Chlieb nikdy nevyhadzujeme.
Jana Komadová
18.05.2019 22:40Mňamký keď zostane chlieb vždy sa využije takto
Marta Kendrová
18.02.2019 13:21výborné nápady :-)
Marianna Rajniaková
14.04.2018 18:58je tu ozaj veľa nápadov ako využiť starý chlieb, no ja by som využila iba 6 a 1..
Jana Čipková
31.12.2017 08:54Starší chlieb tiež všetok spotrebujem, nikdy nevyhadzujem. Super recepty najmä pre mladé gazdinky, lebo chlieb sa nevyhadzuje, ako to často vidím je ho dosť v smetných nádobách.
Jana Čipková
20.12.2017 22:50Ten chlieb so syrom som robila, bol výborný.
Marta Hollá
19.12.2017 10:04u nás sa chlieb nikdy nevyhadzuje, vždy ho nejak zúžitkujeme, či už na hrianky alebo obalený v vajíčku.
Vlasta Tóthová
18.12.2017 20:52Keď máme už starší - tvrdší chlieb, ako prvé asi nastupuje chlieb vo vajci.
Hrianky s maslom alebo toasty so syrom a šunkou.
Zvyknem kupovať chlieb ktorý už vypredávajú v obchode, nakrájam ho na kocky, vysuším v rúre a jeme ho k našej najobľúbenejšej polievke - tekvicovej.
To nás asi nikdy neomrzí.
No a ak nie je strúhanka, kocky pomeliem a je na svete.
Oveľa lepšia ako z obchodu.
Ivan Slávik
11.12.2017 20:13veľmi zaujímavé typy
Soňa Krátka
11.12.2017 19:51ak zostane viac, spapkajú zajkovia, alebo starší pokrájam do polievky a párkrát, keď som nemala strúhanku, tak som ju pripravila z chleba
Michaela Horváthová
11.12.2017 14:36My zo starého chleba alebo rozkov robíme chlieb vo vajíčku a na to nastrúhame syr ktorý sa tam potom roztopí. Naše deti to milujú.
Helena Zobková
03.12.2017 20:58Niektoré recepty aj praktizujem, ďalšie vyskúšam.
Libuše Šumná
29.11.2017 21:38výborné nápady, budu je zkoušet
Peter Maňák
19.11.2017 23:59Také bežné veci, keď nestíhame zjesť čerstvý, používame ho aj takto...
Mária Frnová
19.11.2017 15:27hrianky a chrumkavé krutóny robím z chleba pravidelne
Peter Gavlas
18.11.2017 15:22CHlebové hrianky robíme často, ale väčšinou sa minie ešte čerstvý :)
Tomáš Kamenár
14.11.2017 14:15niektoré vyzerajú chutne
Daniela Bieliková
13.11.2017 17:38mne sa páčia tie chlebové plátky pečené v rúre, musí to byť dobré,chrumkavé a voňavé...musím vyskúšať
janko komada
13.11.2017 13:35tá chlebová pizza ma dostala vyskúšam
maria
12.11.2017 20:47recepty poznam aj to robievame ale na sladko pocula som to prvy raz
Milka Damašková
12.11.2017 17:49U nás chlebík málokedy ostáva nazvyš, robíme domáci a po tom je vždy dopyt...ale keď náhodou nejaký kúsok ostane, väčšinou ho obalíme vo vajíčku a vysmažíme...no páčia sa mi aj vaše tipy, určite niektorý vyskúšam..
Lucia Kobíková
12.11.2017 16:13Strúhanku a krokety robíme asi jediné z týchto vecí ale určite vyskúšam aj ten chlieb so syrom- vyzerá úžasne :)
Marta Hollá,st
12.11.2017 15:17dcéra využíva aj staršie rohlíky. Vysmaží obalené vo vajíčku ako chlebík.
Mária Maxianová
12.11.2017 14:37u nás sa chlebík nevyhadzuje, stíha sa jesť, alebo nakrájam na kocky, opečiem a zjeme s polievkou
Regina Adamcová
12.11.2017 14:35Rokmi osvedčené.... toto isté robím aj so zvyšnou knedľou - nakrájam na kocky , dám do mrazničky a kedykoľvek máme chuť, opražíme knedľové kocky na panvici, keď sú chrumkavé, zalejeme rozšľahanými vajíčkami, posypeme napokon pažítkou a pochúťka je za pár minútiek na stole.
Jana Uhrová
12.11.2017 10:21dobré typy čo so starším chlebíkom..
benynka
12.11.2017 09:58u nás tiež neostáva starý chlieb, keď už tak len vo vajíčku, ale toto sú výborné nápady že aj z čerstvého chleba asi skúsim
Soňa Kelemenová
12.11.2017 09:48zapeceny chlieb so syrom nam minke robila kamoska... jedla som to u nej prvy krat bolo to vyborne.... uz sim to urobila aj mojmu drahemu... velmi mu to chutilo... no a staru klasiku robievame velmi casto.. chlieb vo vajicku... vyborna jej aj zemlovka s tvarohom.. receptov je neurekom.. dat do toho trocha fantazie len
Regina Klara Golasova
12.11.2017 09:27Vsetky tieto recepty casto vyuzivam, yaz na ten zapeceny chlieb so syrom.Ten urcite vyskusam. Urcite je to mnam ))
Katarína Konečná
12.11.2017 08:06u nás sa väčšinou stíha zjesť chlieb čerstvý, ale super nápady, určite niektorý vyskúšam