Čo so starým chlebom? Skús TOP recepty, ktoré si zamiluje každý!

Recepty zo starého chleba

Asi aj vy máte doma väčšiu zásobu pečiva, ktorá môže časom zostarnúť. Teda v prípade, ak máte domá väčšie množstvo, ktorým ste sa zásobili a ktoré nestíhate spotrebovať. Mrazničku máte plnú, a tak je jasné, že sa do nej už pečivo nezmestí. No zúfať nemusíte! Ak máte doma starší chlieb a neviete čo s ním, tak máme pre vás hneď niekoľko skvelých receptov, ktoré môžete ihneď vyskúšať!

Čo so starým chlebom? Naše babičky sa to asi nikdy samých seba nepýtali, nakoľko si chlieb piekli samé doma a ak sa im aj náhodou nejaký zvýšil, tak ho dávali domácim zvieratám. Dnes také možnosti nemáme – hlavne nie, ak bývate v paneláku. Starý chlieb však dokážete využiť aj pri príprave obedu či večere.

Reklama

Recepty so starším chlebom

Ako prvé každému z nás napadne chlieb vypražiť. Taký chlieb obalený vo vajíčku je skvelou klasikou, ktorej sa nedá odolať. A navyše ak ho potriete syrom a troškou kečupu, budete mať nebíčko v ústach. Potom tu je aj sladšia verzia. 

V tomto prípade si nakrájajte chlebík na väčšie kocky a v miske zmiešajte vajíčka so škoricovým cukrom a následne vypražte. Ak neradi experimentujete, tak určite nedokážete odolať chlebu v podobe hrianky s cesnakom. Receptov a tipov, ako využiť starý chlieb je veľa, tak vyskúšajte aj niektorý z nasledujúcich!

TOP chlebové recepty:

Chlebové muffiny

  • 5 krajcov chleba
  • 250 g mozzarelly
  • 2 šálky kyslej smotany
  • 4 vajcia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • maslo na vymastenie formy
  • soľ a čierne korenie

Postup: Najprv si nakrájame chlebík na menšie kúsky. V miske zmiešame vajíčka so smotanou, pridáme pretlačený cesnak (poprípade sušený cesnak) a nastrúhanú mozzarellu. Všetko poriadne vymiešame, pridáme soľ a čierne korenie. Opäť premiešame a nakoniec pridáme aj nakrájaný chlieb.

Následne maslom vymastíme formu na muffiny a naplníme pripravenou zmesou. Takto pripravené muffiny vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 15 minút na 200 °C.

chlebové muffiny
pinterest.com/tastemadeuk

Zapekaný chlieb s pudingom

  • 12 krajcov chleba
  • ¼ šálky roztopeného masla
  • 1 lyžička škorice
  • ¾ šálky hrozienok
  • 6 vajíčok
  • ¾ šálky kryštálového cukru
  • 3 lyžičky vanilkového extraktu
  • ½ lyžičky soli
  • 3 šálky mlieka
  • štipku muškátového orieška

Na polevu:

  • 1 šálku cukru
  • ½ šálky masla
  • ¼ šálky vody
  • 1 vajce
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
Reklama

Postup: Predhrejte si rúru na 200 °C. Kým sa bude rúra nahrievať, tak si nakrájajte chlieb na menšie kocky a zmiešajte ho s roztopeným maslom, škoricou a hrozienkami. Takto pripravený chlieb vložte na spodok pekáča alebo zapekacej misky. Následne vymiešajte vajíčka s vanilkou a soľou. Pridajte horúce mlieko a celú zmes nalejte na chlieb. Posypte troškou muškátového orecha a pečte 25-30 minút.

Počas pečenia si vytvorte polevu. Zmiešajte cukor, maslo, vodu, vajcia a citrónovú šťavu. Priveďte do varu a za stáleho miešanie varte 1 minútu. Následne odstavte.

Po dopečení chlebovej časti túto „pudingovú“ glazúru nalejte navrch a podávajte.

zapekaný pudingový chlieb
pinterest.com/jbfantabulosity

Chlebová pizza

  • starší chlieb
  • 100 ml kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 100 g polosuchej salámy
  • 1 šálku mlieka
  • 1/3 šálky strúhaného syra
  • 200 g mozzarelly
  • paradajkovú omáčku
  • bazalku, oregano,...

Postup: Vezmite si okrúhlu formu na pečenie a vymastíte ju olejom. Následne do nej poukladajte krajce chleba tak, aby ste celé dno formy prekryli. Následne si rozšľahajte vajce, pridajte smotanu, mlieko, nastrúhaný syr, korenie a soľ. Zmes nalejte na chleba a pokvapkajte paradajkovou omáčkou zmiešanou s oreganom, bazalkou,... a nechajte chvíľku odstať.

Následne na vrch poukladajte salámu a mozzarellu, poprípade môžete pridať aj olivy, šampiňóny, kukuricu,... Takto pripravenú pizzu vložte do rúry a nechajte piecť pri teplote 220 °C cca 20 minút.

chlebová pizza
pinterest.com/buzzfeedtasty

Ďalšie jednoduché recepty zo starého chleba

Chlebový nákyp na slano

Ak vám zostalo viac chleba, pripravte si rýchly nákyp. Stačí ho nakrájať na kocky, zaliať zmesou vajec, mlieka a syra a pridať, čo máte doma – šunku, zeleninu alebo bylinky. Zapečený v rúre vytvorí lahodný a sýty obed či večeru, ktorý zasýti celú rodinu.

Francúzsky toast

Starší chlieb je ideálny na sladký francúzsky toast. Plátky chleba namočte do zmesi mlieka, vajíčka a škorice a opečte na panvici dozlatista. Podávajte s javorovým sirupom, medom alebo ovocím a máte rýchle raňajky, ktoré chutia ako z kaviarne.

Domáce krutóny

Z tvrdšieho chleba pripravíte za pár minút chrumkavé krutóny. Nakrájajte ho na malé kocky, pokvapkajte olivovým olejom, pridajte aromatické bylinky alebo cesnak a opečte v rúre. Skvele sa hodia do polievok či šalátov a dodajú im bohatšiu chuť aj textúru.

Chlebová strúhanka

Ak máte väčšie množstvo starého chleba, rozmixujte ho alebo nastrúhajte a usušte. Získate tak domácu strúhanku, ktorá je výborná na obaľovanie mäsa, zeleniny či syrov. Takto spracovaný chlieb sa dá skladovať v uzavretej nádobe aj niekoľko týždňov.

Reklama

Starý chlieb ako základ novej chuti

Ako vidíte, starý chlieb rozhodne nepatrí do koša. Dá sa z neho pripraviť množstvo jednoduchých a chutných jedál, ktoré šetria nielen peniaze, ale aj životné prostredie. Trochou fantázie z neho vytvoríte raňajky, obedy aj večere, ktoré potešia celú rodinu. Vyskúšajte niektorý z receptov a presvedčte sa, že aj zdanlivo obyčajný kúsok chleba má veľký potenciál.

Aktualizovaný článok: 11.09.2025

1 komentár

autor komentu

Vaše meno:

Janka Jurasova

Janka Jurasova

27.03.2020 09:57

dakujem za inšpiráciu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE