Zdravé recepty: Pripravte si chutný chlieb - LAVAŠ

Chlieb nemusí mať tvar guľatého, alebo oválneho bochníka. 

 

Lavaš je tradičný chlieb z oblasti Turecka, Iránu, Arménska a Iraku. Má veľa podôb..

 

Čerstvo upečený tenký Lavaš vyzerá ako veľká palacinka. Balia sa do neho rôzne náplne s mäsom (kebab), alebo zeleninou, či sa zapeká s rajčinami a syrom podobne ako pizza.
Usušený je vhodný pre dlhodobé skladovanie, alebo pre nás na chrúmanie pri telke. V spojení so zeleninovým dipom, nahradí chipsy a popcorn.
Ďalšou podobou sú  tenké bochníčky, podobné focaccii. Tie som si vyskúšal.

 

Na cesto som potreboval:

 

  • pšeničná múka T650, alebo chlebová 3 šálky
  • kvások
  • voda
  • kefír alebo smotana
  • niečo na posypanie – sezam, ľanové semeno, mak

 

Odporúčame vyskúšať tiež: Zdravý recept: Pohánkový šalát s kelom

lavas-chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

 

Aktivovaný kvások som zamiešal do 3 šálok hladkej pšeničnej múky T650. Múku s kváskom som miesil a postupne pridával vodu, kým nevzniklo jemné pružné cesto, ktoré sa odliepalo od stien. Kysnutie cesta prebiehalo v chladničke asi 20h. Kto používa droždie, má urýchlený celý proces  asi o 15hodín :D

 

Cesto som vybral z chladničky, a nechal na kuchynskej linke, aby sa nahrialo. Ak Vás tlačí čas, cesto na chvíľu vložte do rúry, ktorá má okolo 30°C, nie viac, potom by sa už sušilo a nie ohrievalo.

 

Ohriate cesto som rozdelil na 4 časti, každú rozvaľkal na 1cm hrúbku. Krátke odležanie pomôže cestu, aby si zvyklo na nový tvar.

 

Odporúčame vyskúšať tiež: Hranolčeky nemusia byť iba škodlivé - pripravte si ich zdravo a chutne

lavas-chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Potrel som ho kefírom a posypal ľanovým semenom, sezamom a rozmarínom. Posýpku treba popritláčať do cesta, aby po upečení nevypadávala.

 

Na tenko vyvaľkané cesto sa pečie na stene v hlinenej peci. Tú nemám, preto ako náhrada poslúži obrátená strana plechu na pečenie. Cesto som presunul na plech s papierom na pečenie. Vložil do vyhriatej rúry. Teplota 250°C, čas pečenia 15 – 20 minút.

 

Cesto môžete rozvaľkať na ešte tenší plát, presunúť na plech, potrieť kefírom, alebo smotanou a posypať syrom. Celý plát rozkrájajte na menšie kúsky a dajte piecť. Po upečení vyberte plech z rúry, kúsky chleba premiešajte a nechajte vysušiť zostatkovým teplom. Takto vznikne chrumkavý Lavaš.

 

Odporúčame vyskúšať tiež: Angie pečie: Zdravý recept - Cuketový cheesecake

 

Zdroj: www.fooddrink.sk

lavas-chlieb

Zdroj: Shutterstock®

4 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

07.09.2015 09:09

taký čerstvo upečený musí byť vynikajúci

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

09.09.2015 14:30

Niet nad čerstvo upečený domáci chlebík

Vaše meno:

Miriama Rusinová

Miriama Rusinová

22.09.2015 09:28

čo viac treba ako domáci chlebík :)

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

06.05.2018 12:36

Kváskový chlieb pečiem pravidelne, určite vyskúšam aj tenký Lavaš. Recept ma zaujal, iste si moja rodina pochutná.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE