Možno nie je v našich končinách až taký známy a obľúbený, avšak postupne si buduje svoje renomé a prepracováva sa do našich jedálničkov. Mangold je tým druhom listovej zeleniny, ktorá má v kuchyni množstvo uplatnení.
Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré nášmu telu len a len prospejú. Takže, ak ste túto zeleninu ešte nemali česť ochutnať, je najvyšší čas. Ponúkame vám hneď tri skvelé recepty, ktoré sa oplatí aspoň raz vyskúšať.
Pozri aj: Poznáš mangold? Táto listová zelenina je plná vitamínov i minerálov
Zdroj: Depositphotos
Polievka z mangoldu
- 1 zväzok mangoldu
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 väčšia cibuľa
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- 1 l vývaru
- olej podľa potreby
- soľ a čierne korenie
- smotana podľa chuti
Cibuľu si nakrájame nadrobno a osmažíme ju na troche oleja. Pridáme prelisovaný cesnak, ktorý necháme jemne opražiť. K cibuli a cesnaku pridáme nadrobno nakrájané zemiaky a rovnako tak aj nakrájané stonky mangoldu. Všetko necháme opekať 3 minúty, podlejeme vývarom a podľa chuti osolíme a okoreníme.
Keď budú zemiaky mäkké, do polievky pridáme nakrájané listy mangoldu a krátko povaríme. Na záver rozmixujeme dohladka. Ak preferujete krémovú polievku, pridajte smotanu. Podľa potreby ešte osoľte a okoreňte. Polievku podávame s opečenou anglickou slaninkou alebo krutónikmi.
Mangoldové pesto
- 150 g listov mangoldu
- 30 g vlašských orechov
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- citrónová šťava podľa chuti
Vlašské orechy si nasucho opečieme na panvici. Do mixéra vložíme umyté a odkvapkané listy mangoldu, vychladené opečené vlašské orechy, olivový olej a cesnak. Všetko rozmixujeme a na záver dochutíme citrónovou šťavou.
Tip: Hotové pesto môžete zamiešať do uvarených cestovín.
Odporúčame: Klasická fašírka s vajíčkom pečená v rúre: Niet nad tradičné jedlá
Zdroj: Depositphotos
Šalát z mangoldu
- 12 väčších listov mangoldu aj so stonkou
- 3 jarné cibuľky
- 3 stonky zeleru
- 1 paprika
- 1 strúčik cesnaku
- biely jogurt
- soľ a čierne korenie
Mangold si umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame na kocky. Presypeme do misy, pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, stonky zeleru i papriku. V extra miske si rozmiešame biely jogurt, prelisovaný strúčik cesnaku, soľ a čierne korenie. Hotový dresing pridáme k ostatným ingredienciám, rozmiešame a podávame.
Vyskúšaj aj: Zelerová nátierka s vajíčkom: Na Silvestra jej nik neodolá!