Šaláty sú obľúbenou prílohou k hlavným jedlám, alebo sú tiež hlavným jedlom. Chuť mrkvového šalátu, ktorého recept vám prinášame, si jednoducho zamilujete. Tento šalát budete vyjedať z chladničky vždy, keď okolo nej prejdete.
Tento šalát je typický pre pulty obchodov na Ukrajine, kde sa dá kúpiť na gramáž alebo v kýblikoch, ako naše čalamády a rôzne nakladané zeleniny. Jeho chuť je veľmi špecifická, spôsobuje priam závislosť. To stojí za vyskúšanie, čo myslíte?
Existuje aj hotová koreninová zmes na tento šalát, ktorá sa predáva v sáčkoch, nie však u nás ale u našich východných susedov. Aby ste však nechodili za chuťou tohto neobyčajného šalátu ďaleko, prinášame vám jeho recept.
Budete potrebovať špeciálne strúhadlo, ktoré strúha zeleninu na rezančeky (alebo môžete mrkvu narezať nožom, no zabralo by to veľa času). Obyčajné štvorhranné strúhadlo sa nehodí – z takto nastrúhanej mrkvy sa uvoľní šťava, ktorá zmení chuť šalátu.
Ingrediencie na kórejský mrkvový šalát
- 400 g mrkvy
- 5 strúčikov cesnaku
- pol lyžičky soli
- 1 lyžica cukru
- tretina lyžičky mletého koriandru
- pol lyžičky mletého čierneho korenia
- 30 ml rastlinného oleja (repkový, slnečnicový)
- dve lyžice octu (môže sa použiť aj jablčný – chuť šalátu sa síce pozmení, ale šalát bude chutný aj tak)
Príprava kórejského mrkvového šalát
Mrkvu očistíme, nastrúhame na rezančeky na špeciálnom strúhadle, pridáme pretlačený cesnak, pridáme soľ a cukor, čierne korenie a koriander a vlejeme ocot. Nepremiešavame. Olej môžeme nahriať, alebo sa do mrkvy prileje normálne zastudena. Až teraz všetko dobre premiešame. Necháme tri až štyri hodiny odstáť v chladničke.
Shutterstock®Ako šalát servírovať?
Tento pikantný a voňavý mrkvový šalát sa najčastejšie podáva ako studená príloha k mäsovým jedlám. Výborne doplní pečené kura, grilované rebierka či dusené hovädzie. Skvelo sa hodí aj k ryži, zemiakovému pyré alebo ako kontrastná chuťová zložka ku krémovým omáčkam. Vďaka sviežemu octovému základu príjemne „reštartuje“ chuťové poháriky a osvieži každý chod.
Obľúbený je aj v studenej kuchyni – môžete ho podávať ako súčasť tapas, na chlebíčkoch, vo wrapoch, tortillách alebo ako plnku do vegetariánskych bagiet a sendvičov. Vo vegetariánskych verziách šalát výborne ladí s tofu, tempehom alebo hummusom. Niektorí ho dokonca používajú ako základ do bento boxov – stačí doplniť vajíčko, avokádo a ryžu a máte nutrične vyvážené jedlo.
Skladovanie a trvanlivosť
Hotový šalát skladujte v chladničke v uzatvárateľnej nádobe. Najlepšie chutí po niekoľkých hodinách odležania, keď sa chute prepoja. V chladničke vydrží 3 až 5 dní – na druhý a tretí deň je jeho chuť spravidla ešte intenzívnejšia. Nepoužívajte kovové nádoby, aby nedošlo k ovplyvneniu chuti alebo oxidácii.
Alternatívne verzie receptu
Ak si radi prispôsobujete chute alebo máte chuť na niečo výnimočné, vyskúšajte niektoré z týchto obmien kórejského mrkvového šalátu:
Štipľavejšia verzia – pridajte ½ čajovej lyžičky čili vločiek alebo čerstvo nasekanú čili papričku.
So sezamovým olejom – časť rastlinného oleja nahraďte kvalitným sezamovým, ktorý dodá šalátu orientálny nádych.
S cibuľou – pridajte jemne nastrúhanú červenú alebo šalotkovú cibuľu pre výraznejšiu chuť.
So zázvorom – čerstvý strúhaný zázvor (cca 1 ČL) dodá šalátu pikantnú sviežosť a podporí trávenie.
S medom – ak máte radi sladkastú verziu, vymeňte časť cukru za lyžičku kvalitného medu.
S bielym sezamom – na záver posypte šalát opraženými sezamovými semienkami pre chrumkavý efekt.
S jablkom – nastrúhané jablko dodá šalátu jemnú ovocnú sladkosť a osviežujúci tón.
Objavte nový rozmer mrkvy
Ak ste si doteraz mysleli, že mrkva patrí len do polievky alebo koláča, tento šalát vás presvedčí o opaku. Kórejský mrkvový šalát je ideálny spôsob, ako zo známej suroviny vykúzliť niečo úplne nové, netradičné a zároveň rýchle. Vyskúšajte ho raz a uvidíte, ako rýchlo sa stane stálicou vašich rodinných jedálničkov – najmä ak milujete odvážne chute, ktoré majú šmrnc.
Chutí nielen očiam, ale najmä chuťovým pohárikom. A to aj bez cestovania ďaleko na východ. Stačí vám pár surovín a kúsok chuti experimentovať.
Zdroj úvodnej fotky: Shutterstock®
Aktualizovaný článok: 31.10.2025