Smotanový dezert panna cotta patrí medzi obľúbené špeciality talianskej kuchyne. Na jeho prípravu vám stačí pár základných ingrediencií a lahodný dezert je na svete. Okrem klasickej vanilkovej verzie sa dá panna cotta pripraviť na desiatky ďalších spôsobov. S ovocím, čokoládou alebo dokonca s teľacou pečenou. Inšpirovať sa môžete receptami z knihy Creme brulée & panna cotta, odkiaľ je aj recept na Černicovo-jogurtovú panna cottu.
Ingrediencie (4 porcie):
- 6 plátkov želatíny
- 100 ml mlieka
- 100 g hnedého trstinového cukru
- nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 400 g bieleho jogurtu
- 4 polievkové lyžice černicového želé
- 500 g černíc
- 4 stopky medovky
Recenziu na knihu si môžete prečitať tu: Kuchárska kniha Creme brulée & panna cotta (recenzia)
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Svieža cviklová šťava
Príprava:
Želatínu namočíme podľa návodu na obale. Mlieko s cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou povaríme. Hrniec odstavíme zo sporáka. Želatínu vyžmýkame a za neustáleho miešania necháme rozpustiť v teplom kréme. Potom pozorne primiešame jogurt.
Formičky vypláchneme studenou vodou a na dno dáme černicové želé (ak panna cottu nechceme vyklápať, černicové želé dáme navrch). Nalejeme krém a uložíme na noc do chladničky.
Pred servírovaním preberieme a umyjeme černice. Medovku umyjeme a strasieme z nej vodu. Otrháme lístky a dozdobíme nimi panna cottu.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom
12 komentárov
Marta Kendrová
15.02.2022 07:56Černice mám v záhrade - uložím a vyskúšam
Ľudka Uličná
16.06.2018 20:09vyzeraju lakavo
Jana Komadová
13.02.2017 15:12Vyzerá chutne hneď by som si dala
Ján
23.12.2016 00:35skvelé tipy
Ján
23.12.2016 00:34nebíčko v papuľke
Ján
23.12.2016 00:34panna cotta je výborná
Mia Lock
21.12.2016 11:12Super recept.. určite vyskúšame.. panna cottu máme veľmi radi :)
Eva Denciová
15.11.2016 12:12My to zaradime tieto Vianoce do menu, musi to byt skvela dobrota
Erika Špacírová
08.11.2016 21:21prekrásne fotky, hneď by som si dala
Mária Chromíková
26.10.2016 11:50skvelá dobrota.
Juliana Šurkovská
23.10.2016 13:34vyzerá lákavo, určite vyskúšam:)
Iveta Moravčíková
23.10.2016 11:28dala by som si