Smotanový dezert panna cotta patrí medzi obľúbené špeciality talianskej kuchyne. Na jeho prípravu vám stačí pár základných ingrediencií a lahodný dezert je na svete. Okrem klasickej vanilkovej verzie sa dá panna cotta pripraviť na desiatky ďalších spôsobov. S ovocím, čokoládou alebo dokonca s teľacou pečenou. Inšpirovať sa môžete receptami z knihy Creme brulée & panna cotta, odkiaľ je aj recept na Černicovo-jogurtovú panna cottu.
Ingrediencie (4 porcie):
- 6 plátkov želatíny
- 100 ml mlieka
- 100 g hnedého trstinového cukru
- nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 400 g bieleho jogurtu
- 4 polievkové lyžice černicového želé
- 500 g černíc
- 4 stopky medovky
Recenziu na knihu si môžete prečitať tu: Kuchárska kniha Creme brulée & panna cotta (recenzia)
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Svieža cviklová šťava
Príprava:
Želatínu namočíme podľa návodu na obale. Mlieko s cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou povaríme. Hrniec odstavíme zo sporáka. Želatínu vyžmýkame a za neustáleho miešania necháme rozpustiť v teplom kréme. Potom pozorne primiešame jogurt.
Formičky vypláchneme studenou vodou a na dno dáme černicové želé (ak panna cottu nechceme vyklápať, černicové želé dáme navrch). Nalejeme krém a uložíme na noc do chladničky.
Pred servírovaním preberieme a umyjeme černice. Medovku umyjeme a strasieme z nej vodu. Otrháme lístky a dozdobíme nimi panna cottu.
Dobrú chuť!
Odporúčame prečítať: Toskánske hranolčeky podľa Nigelly
Odporúčame prečítať: Vajíčka plnené avokádovým krémom
Autorka foto: web www.luci.sk / facebook Fotografka Luci Hausknechtová