Pokiaľ hľadáte recept na šťavnatú bábovku, ktorá je "mokrá", práve ste ho našli. Táto vláčna bábovka s ovocím a kúskami čokolády je naozaj výborná. Vláčnosť zabezpečuje najmä kyslá smotana, ale taktiež džem a pridané ovocie. Tak poďme piecť!
Bábovka patrí medzi najjednoduchšie múčniky, na ktoré nepotrebujete veľa času. Preto ju často robíme napríklad k nedeľnej kávičke.
Stáva sa vám však, že vaša bábovka nie je podľa vašich predstáv? Je suchá, drobí sa a musíte si ju doslova namáčať do kávy?
Pokiaľ hľadáte recept na šťavnatú bábovku, ktorá je "mokrá", práve ste ho našli. Táto vláčna malinová bábovka s ovocím a kúskami čokolády je naozaj výborná. Vláčnosť zabezpečuje najmä kyslá smotana, ale taktiež džem a pridané ovocie. Tak poďme piecť!
Šťavnatá a vláčna bábovka s malinami - ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- ½ balíčka prášku do pečiva (kypriaci prášok)
- ½ ČL sódy bikarbóny
- štipku soli
- 4 vajíčka
- 1 balíček vanilkového cukru (alebo aj vanilkový extrakt)
- 150 g krupicového cukru (môže byť trstinový kryštálový cukor)
- 100 ml mlieka
- 100 g masla
- 200 g kyslej smotany
- 2 PL kyslého džemu (napríklad marhuľový alebo malinový)
- 2 PL kakaa
- čerstvé maliny alebo mrazené maliny (prípadne iné ovocie) - množstvo malín závisí od vašej chuti
- čoko čipsy alebo kúsky čokolády
Recept na bábovku s malinami:
1. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Vo väčšej mise vyšľaháme vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Môžeme oddeliť bielky a vyšľahať zvlášť sneh, aby bolo cesto nadýchanejšie, ale nie je to nutné. Vypracovať dokonalé hladké cesto je základ úspechu.
Odporúčame: Recept na svieži pudingovo-tvarohový koláč s malinami
2. Keď sú vajíčka už krémové a zdvojnásobili svoj objem, začneme pridávať ostatné suroviny. Roztopené maslo, mlieko, kyslú smotanu a džem. Premiešame na najnižších otáčkach. Potom postupne po častiach pridávame múku. Ak by bolo cesto príliš husté, môžeme ho zriediť trochou mlieka.
Zaujme ťa: Recept na zdravé palacinky z ovsených vločiek a bez cukru
3. Aby bola bábovka vláčna, formu na bábovku vymastíme maslom a vysypeme múkou. Polovicu cesta vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy (dobre vymastená forma zabezpečí ľahšie vyklopenie hotovej bábovky).
V druhej polovici rozmiešame kakao a nalejeme ju na svetlú časť. Môžeme nožíkom alebo stierkou trošku premiešať cestá, aby vytvorili vzor.
Pozri si: Ovocný cukor: Ktoré ovocie ho obsahuje najviac?
4. Na záver do formy nasypeme ovocie, ja som použila mrazené kyselkavé maliny a môžeme tiež pridať kúsky čokolády alebo čoko čipsy. Trošku ich zatlačíme, aby klesli nižšie.
Bábovku pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C (prípadne teplota 180 °C) asi 50 minút, potom kontrolujeme špajľou. Rúru môžeme vypnúť a bábovku v nej necháme podľa potreby.
Odporúčame: Recept: Muffiny s broskyňami bez lepku a laktózy
Lahodná malinová bábovka
Šťavnatú bábovku s ovocím a kúskami čokolády máme hotovú! Verím, že ste konečne našli ten správny recept na vláčnu bábovku. Vaši blízki si ju zamilujú, jedna vám ani stačiť nebude. Dobrú chuť!
Redakčné tipy na ďalšie skvelé bábovky:
- Tvarohová bábovka s pomarančmi
- Kakaovo-kokosová bábovka z kokosového mlieka
- Banánová bábovka
- Pudingová bábovka
- Bábovka zo špaldovej múky
- Citrónová bábovka
- Jablková bábovka
- Mramorová bábovka so salkom
- Bábovka s bielou čokoládou
Článok aktualizovaný na 03.06.2024
Aktualizovaný článok: 03.06.2024