Máme tu fanúšikov jedlých gaštanov? Chuť gaštanov je naozaj špecifická a asi len ťažko zameniteľná. Niekto ju miluje, iní naopak gaštanom nikdy neprišli na chuť. Jedlé gaštany obsahujú vitamín C, vitamín B, viaceré minerály, komplexné sacharidy, vlákninu aj trochu bielkovín a tukov. Aj preto sa ich oplatí sem-tam, aspoň počas jesennej sezóny, oplatí zaradiť do jedálnička.
A ako pripraviť jedlé gaštany? Veľmi obľúbené sú pečené gaštany, no z týchto plodov sa dajú vykúzliť rôzne gaštanové pochúťky, ktoré sa oplatí vyskúšať. Máte napríklad v pláne si jedlé gaštany kúpiť a pripraviť z nich vlastné gaštanové pyré do zásoby? Ani to nie je žiaden problém!
Neváhajte vyskúšať gaštanové recepty, ktoré sme si pre vás pripravili nižšie. Máme pre vás recept na domáce gaštanové pyré, ako aj recepty na zaujímavé gaštanové pokrmy, či už sladké dezerty alebo aj hlavné jedlá v podobe plneného mäska a polievky z gaštanov.
Domáce gaštanové pyré
Ingrediencie:
-
500 g jedlých gaštanov
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 50 g masla
- 2 PL rumu alebo amarreta
Ako pripraviť gaštanové pyré: Gaštany na špičke do kríža narežeme a dáme variť do vody asi na 60 minút. Potom ich ochladíme studenou vodou a ošúpeme. Potrebovať budeme približne 500 g uvarených ošúpaných gaštanov. Takto pripravené gaštany začneme mixovať v mixéri na kašu, prípadne možno použiť aj mlynček.
Ku gaštanom pridáme práškový a vanilkovú cukor, zmäknuté maslo a rum. Následne znova pomixujeme, aby sa všetko dobre premiešalo a získali sme jemné pyré. Takto pripravené jednoduché gaštanové pyré môžeme napríklad naporciovať a uskladniť v mrazničke alebo aj rovno použiť v receptoch.
Pozri aj: Recept: Kakaovo-kokosová bábovka z kokosového mlieka s čokoládovou polevou
Zdroj: Depositphotos
Gaštanové pyré so šľahačkou a mascarpone
Ingrediencie:
-
250 gramov gaštanového pyré (domáce alebo z obchodu)
- 250 g mascarpone
- 50 g práškového cukru
- 250 ml smotana na šľahanie 33%
- rum
Postup: Ako prvé si vyšľaháme mascarpone s práškovým cukrom. Následne prilejeme aj vychladnú šľahačkovú smotanu a šľaháme ďalej. Mal by nám vzniknúť ľahučký krém. Do krému pridáme trošku rumu a zľahka premiešame. Čiastočne rozmrazené gaštanové pyré nastrúhame na hrubom strúhadle.
Pripravíme si misky, ktoré si necháme trochu vychladiť v chladničke. Následne do nich začneme striedavo vrstviť šľahačkový krém z mascarpone a nastrúhané gaštanové pyré.
TIP: Tento dezert si môžete aj trošku upraviť. Do mascarpone krému nemusíte alkohol vôbec pridávať, ak ho budete podávať deťom. No na druhú stranu ho môžete ochutiť napríklad aj nejakým orieškovým likérom. Pre sviežejšiu verziu môžete dezert obohatiť aj o bobuľové ovocie, napríklad maliny.
Gaštanový koláč s kokosovou šľahačkou
Ingrediencie:
-
3 vajcia
- 30 g trstinového cukru
- 100 g horkej čokolády
- 90 g mandľového masla
- 30 g holandského kakaa
- 10 g kokosovej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 150 g gaštanového pyré (domáce alebo z obchodu)
- 1 plechovka kokosového mlieka
- horká čokoláda na ozdobu
Postup receptu: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a necháme trochu ochladnúť. Medzitým vyšľaháme vajcia s cukrom a do tejto zmesi zapracujeme rozpustenú čokoládu. Potom pridáme aj mandľové maslo, kakao, kokosovú múku so sódou bikarbónou a dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme aj gaštanové pyré a všetko zamiešame.
Hotové cesto nalejeme do okrúhle formy, ktorú sme si vymastili tukom a vysypali strúhaným kokosom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 až 25 minút. Po upečení necháme cesto vychladnúť. Medzitým si pripravíme kokosovú šľahačku. Potrebujeme na to vychladené kokosové mlieko z plechovky (najlepšie je nechať ho cez noc v chladničke).
Z plechovky odoberieme do misky iba stuhnutú časť, ktorú začneme šľahať mixérom. Ak to ide ťažko, môžeme pridať trošku tekutiny z plechovky. Ak chcete šľahačku sladšiu, pridajte trochu vanilkového cukru. Ušľahanú kokosovú šľahačku nanesieme na vychladnutý gaštanový koláč a na záver ešte posypeme nastrúhanou horkou čokoládou.
Sladký gaštanový chlieb
Ingrediencie:
-
3 vajíčka
- 2 PL medu
- 250 g gaštanového pyré
- 125 g masla
- 100 g mandľovej múky
- 50 g kokosovej múky
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- 100 g celých varených gaštanov
- 220 ml mandľového mlieka
- džem
Postup receptu: Vajcia dôkladne vyšľaháme do peny a pridáme med, gaštanové pyré a rozpustené maslo. Vymiešame dohladka. Následne už ručne primiešame zmes z mandľovej a kokosovej múky, kypriaceho prášku a soli. Nakoniec zamiešame aj nasekané varené gaštany a mlieko. Celé dobre premiešame a cesto vylejeme do formy na biskupský chlebík alebo aj podlhovastej silikónovej formy na chlieb.
Pečieme pri teplote 180 °C asi 50 minút. Či je cesto hotové, skontrolujeme zapichnutím špáradla. Po upečení necháme gaštanový chlieb dobre vychladnúť a potom ho pozdĺžne rozrežeme na tri časti. Medzi ne nanesieme obľúbený džem a spojíme. Môžeme krájať a podávať.
Pozri aj: Najlepšie cibuľové chutney (čatní), ktoré musíš ochutnať
Zdroj: Depositphotos
Gaštanová krémová polievka
Ingrediencie:
-
400 g jedlých gaštanov
- 1 PL masla
- 1 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 3 stredne veľké zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, rasca, bobkový list
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na šľahanie
Postup: Najskôr upečieme gaštany. Narežeme ich na špičke do kríža, dáme na plech a pofŕkame vodou. Pečieme v rozohriatej rúre asi 20 minút. Vychladnuté gaštany olúpeme a nasekáme na menšie kúsky. Do hrnca dáme maslo a olivový olej a osmažíme nadrobno nasekanú cibuľku.
Osolíme a pridáme nasekané gaštany, ako aj pokrájané očistené zemiaky. Pridáme pretlačený cesnak, rascu, bobkový list a zalejeme vývarom. Privedieme k varu a povaríme na miernom ohni asi pol hodinu.
Z polievky následne odstránime bobkový list a rozmixujeme ju na hladký krém. Pridáme smotanu a ešte necháme povariť asi 2 až 3 minútky. Podľa potreby ešte dosolíme. Odstavíme a môžeme podávať.
Morčacie prsia s gaštanmi a brusnicami
Ingrediencie:
-
1 kg morčacích pŕs
- 300 g jedlých gaštanov
- 200 g mrazených brusníc (prípadne brusnicový kompót)
- 200 g prosciutta (plátky)
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Morčacie prsia je najskôr potrebné narezať tak, aby nám vznikol jeden veľký plát. Mäso tiež naklepeme. Následne ho osolíme a okoreníme. Gaštany uvaríme do mäkka a rozdrvíme ich, aby nám v postate vznikla akási gaštanová kaša. Na mäso rozvrstvíme pomágané gaštany a následne aj brusnice (alebo kompót).
Mäso zrolujeme do rolády. Na pracovnú dosku si rozprestrieme plátky prosciutta a na ne položíme mäsovú roládu. Zrolujeme a roládu celú obalíme v prosciutte. Následne roládu ešte zabalíme aj do alobalu dáme na plech. Podlejeme pol litrom vody a dáme piecť pri teplote 150 °C na asi 50 až 60 minút.
Po upečení dáme dole alobal a po miernom ochladnutí roládu nakrájame. Odporúčame podávať so zemiakovou kašou. Pred podávaním ešte môžete ozdobiť brusnicovou omáčkou alebo džemom.
Gaštanový džem
Ingrediencie:
-
20 kusov jedlých gaštanov
- 500 ml vody
- 200 g kryštálového cukru
Postup receptu: Ako prvé gaštany umyjeme, narežeme na špičke a dáme ich variť do vriacej vody. Povaríme asi 15 minút a potom ich necháme vychladnúť. Ochladnuté varené gaštany prepolíme a vyberieme dužinu. Gaštanovú dužinu dáme do hrnca a zalejeme vodou.
Taktiež pridáme cukor a zmes privedieme k varu. Na miernom ohni následne povaríme asi 20 minút. Potom gaštanovú zmes pomixujeme ponorným mixérom a ešte horúci džem naplníme do malých čistých pohárov. Dobre uzavrieme a otočíme hore dnom. Takto necháme ochladnúť.
Obľubujete jedlé gaštany? Tu sú ďalšie skvelé recepty:
Gaštanová roláda zo špaldovej múky
Gaštanový zákusok s čokoládovou polevou