Očakávate návštevu, ktorú chcete prekvapiť niečím chutným a netradičným? Alebo len skrátka nemáte chuť variť a uprednostníte radšej studenú večeru? Ak ste ešte neskúsili tento studený šalát, premýšľať nad tým, čo pripraviť na večeru už nemusíte. Voľba je jasná – vyskúšajte pochúťku s názvom slonie žrádlo!
Tento mimoriadne chutný a na prípravu jednoduchý studený šalát určite ocenia všetky vaše chuťové bunky. Ak máte radi klasický zemiakový šalát alebo parížsky či vlašský šalát, zachutí vám aj slonie žrádlo. Je ideálne na bežný deň, ako výborné pohostenie pre návštevu či na dlhú silvestrovskú noc s priateľmi. Ako na prípravu tohto pokrmu?
Odporúčame: Jednoduchá cesnaková pomazánka na chlebík i jednohubky
Ingrediencie na majonézový šalát slonie žrádlo (na 4 – 5 porcií)
Na základ šalátu:
-
500 gramov diétnej salámy
- 2 stredne veľké cibule
- 5 – 6 väčších zaváraných uhoriek
- 1 menšie balenie sladkej kukurice v náleve
- 220 ml majonézy
Na zálievku:
-
1 menšie balenie rajčinového pretlaku
- 1 lyžicu oleja
- 1 lyžicu octu
- 1 lyžicu plnotučnej horčice
- ½ lyžičky soli
- štipku čierneho mletého korenia
Pozri aj: Rýchly cestovinový šalát z pár ingrediencií: Pripravíš ho raz dva!
Fantastické slonie žrádlo – postup prípravy:
- Diétnu salámu nakrájame na drobné kocky alebo pásiky a presypeme do väčšej misy.
- Na drobné kocky nakrájame aj cibuľu a následne aj zavárané uhorky.
- K saláme, cibuli a uhorkám pridáme balenie sladkej kukurice (bez nálevu).
- Ingrediencie premiešame a pripravíme si zálievku do šalátu. Základ zálievky pripravíme v menšom hrnci, v ktorom zmiešame pretlak, olej, ocot, horčicu, soľ a štipku čierneho mletého korenia.
- Za stáleho miešania privedieme zmes do varu a miešame dovtedy, pokým mierne nezhustne. Základ potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí zmiešame pripravenú zmes s balením majonézy a dôkladne premiešame. Takto pripravenú zálievku prelejeme do misy so salámou a ostatnými ingredienciami.
- Pre pikantné slonie žrádlo môžeme pridať aj trošku chilli.
- Všetko ešte raz premiešame a necháme odstáť v chladničke po dobu aspoň 2 hodín, ideálne však celú noc, aby sa chute prepojili.
- Chutný šalátik podávame studený, najlepšie s čerstvým chrumkavým nakrájaným pečivom. Šalát vám v chladničke vydrží čerstvý po dobu dvoch až troch dní.
TIP: Podávajte výborné slonie žrádlo s domácimi bagetkami
Ingrediencie:
-
2 polievkové lyžice olivového oleja
- 500 g hladkej špaldovej múky
- 3 dl horúcej vody,
- 1 KL cukru,
- 1 kocka sušeného droždia,
- 1 KL soli
Postup: Pripravíme si kvások – do trošky vody dáme rozdrobené droždie a cukor. Po asi 10 minútach pridáme soľ a olivový olej. Potom pridáme preosiatu múku a miesime aspoň 10 minút. Malo by nám vzniknúť pružné cesto. Necháme kysnúť asi 1 hodinu.
Potom cesto rozdelíme na 6 až 8 kúskov. Z každej časti vyformujeme bagetu a dáme na naolejovaný plech. Necháme kysnúť ešte 10 minút. Následne upečieme pri teplote 180 °C. Pečieme asi 25 minút. Potom necháme trochu ochladnúť a môžeme nakrájať a podávať so sloním žrádlom.
Článok aktualizovaný 5.12.2023