Jar sa už tradične spája s Veľkou nocou. Pre gazdinky to znamená čas strávený v kuchyni a príprava dobrôt pre najbližších.
Ak vám dochádzajú nápady, prinášame vám originálne inšpirácie, ktorých lahodnú chuť ešte zvýrazní obľúbené Karpatské KB.
Tradičné jedlá na veľkonočný stôl - aké sú obľúbené veľkonočné recepty?
Typické a tradičné veľkonočné recepty a veľkonočné jedlá zahŕňajú klasické jedlá ako pečené mäso, vajcia natvrdo a dezerty. Niektoré z najpopulárnejších veľkonočných receptov zahŕňajú vajíčka natvrdo s kyslou smotanou a pažítkou, jarné zeleninové polievky, jahňacinu, mäsovú šunku, chlieb a sladké koláče a cukrovinky.
Veľkonočné pokrmy sa líšia podľa krajiny a kultúry, ale väčšinou obsahujú sezónne ingrediencie ako jarnú zeleninu a čerstvé ovocie.
Medzi typické veľkonočné jedlá počas veľkonočných sviatkov patria aj:
- kysnuté koláče na Veľkú noc,
 - údená šunka,
 - huspenina,
 - veľkonočný baranček,
 - veľkonočná paska,
 - veľkonočná baba,
 - tradičné veľkonočné zákusky,
 - veľkonočné koláče a podobne.
 
Mazanec s makom a višňami
Budete potrebovať:
- 350 g hladkej múky
 - 200 g polohrubej múky
 - 300 ml mlieka
 - 150 g cukru
 - 150 g masla
 - 2 vajcia
 - 7 g sušeného droždia
 - 1 vanilkový cukor
 - žĺtok a mandle
 
Plnka:
- 200 g maku
 - 80 ml Karpatské KB
 - 120 ml mlieka
 - pohár višní naložených v Karpatskom KB
 
Višne si zlejeme z kompótovej šťavy a zalejeme Karpatským KB. Necháme odležať cez noc.
V deň pečenia si v miske zmiešame múky (100 g hladkej múky si odložíme bokom), cukor a sušené droždie. Pridáme vajcia a zľahka premiešame. Mlieko si dáme zahrievať spolu s maslom. Zahrievame, až pokiaľ sa maslo nerozpustí. Necháme vychladnúť, pokiaľ zmes nie je vlažná. Pridáme k múke a vymiesime cesto. Miesime cca 10 minút. Následne postupne pridávame zvyšných 100 g múky. Cesto ručne domiesime na pomúčenej doske a necháme kysnúť cca 60 minút.
Pripravíme si plnku. Mak si zmiešame s mliekom a s 80 ml šťavy, v ktorej boli naložené višne. Chvíľku povaríme a necháme vychladnúť.
Cesto si na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme makovou plnkou, posypeme višňami a zatočíme. Vznikne nám šúľok, ktorý stočíme do bochníka a uložíme do veľkej tortovej formy, ktorú sme vymastili a vysypali múkou. Potrieme žĺtkom, posypeme mandľami. Pečieme pri teplote 190 stupňov, cca 30 – 40 minút.
Vyskúšaj tiež: Recept: Neodolateľný pohár Horúce jablko
Jahňacie kotlety s maslom a hráškovým pyré
Budete potrebovať:
- 8 ks jahňacích kotliet
 - soľ
 - 80 g masla
 - 50 ml Karpatské KB
 - 1 konárik čerstvého rozmarínu
 - 300 g hrášku
 - 40 g masla
 - 1 strúčik cesnaku
 - 80 g parmezánu
 
Na hráškové pyré si uvaríme hrášok v osolenej vode. Hrášok si precedíme, pridáme maslo, pretlačený cesnak, parmezán a vymixujeme.
Mäso si vyberieme cca 30 minút pred prípravou von z chladu, aby sa zohrialo na izbovú teplotu. Jahňacie kotlety si očistíme od prebytočného tuku, blán, naporcujeme a osolíme. Na panvici si roztopíme 1 PL masla a kotlety si opečieme z každej strany cca 3-4 minúty. Pridáme zvyšné maslo, Karpatské KB a nasekané bylinky a kotlety ešte chvíľu oblievame z každej strany roztopeným maslom. Kotlety vyberieme a maslo si zlejeme. Pred podávaním kotlety polejeme maslom.
Odporúčame: RECEPT: Priprav si obľúbené a chutné Oreo cupcakes
Aktualizované na 30.03.2024