Sviatky jari na tanieri: Najlepšie veľkonočné recepty

Jar sa už tradične spája s Veľkou nocou. Pre gazdinky to znamená čas strávený v kuchyni a príprava dobrôt pre najbližších.

Ak vám dochádzajú nápady, prinášame vám originálne inšpirácie, ktorých lahodnú chuť ešte zvýrazní obľúbené Karpatské KB.

Tradičné jedlá na veľkonočný stôl - aké sú obľúbené veľkonočné recepty?

Typické a tradičné veľkonočné recepty a veľkonočné jedlá zahŕňajú klasické jedlá ako pečené mäso, vajcia natvrdo a dezerty. Niektoré z najpopulárnejších veľkonočných receptov zahŕňajú vajíčka natvrdo s kyslou smotanou a pažítkou, jarné zeleninové polievky, jahňacinu, mäsovú šunku, chlieb a sladké koláče a cukrovinky.

Veľkonočné pokrmy sa líšia podľa krajiny a kultúry, ale väčšinou obsahujú sezónne ingrediencie ako jarnú zeleninu a čerstvé ovocie.

Medzi typické veľkonočné jedlá počas veľkonočných sviatkov patria aj:

Mazanec s makom a višňami

Budete potrebovať: 

  • 350 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 150 g cukru
  • 150 g masla
  • 2 vajcia
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 vanilkový cukor
  • žĺtok a mandle

Plnka:

  • 200 g maku
  • 80 ml Karpatské KB
  • 120 ml mlieka
  • pohár višní naložených v Karpatskom KB

Višne si zlejeme z kompótovej šťavy a zalejeme Karpatským KB. Necháme odležať cez noc.

V deň pečenia si v miske zmiešame múky (100 g hladkej múky si odložíme bokom), cukor a sušené droždie. Pridáme vajcia a zľahka premiešame. Mlieko si dáme zahrievať spolu s maslom. Zahrievame, až pokiaľ sa maslo nerozpustí. Necháme vychladnúť, pokiaľ zmes nie je vlažná. Pridáme k múke a vymiesime cesto. Miesime cca 10 minút. Následne postupne pridávame zvyšných 100 g múky. Cesto ručne domiesime na pomúčenej doske a necháme kysnúť cca 60 minút.

Pripravíme si plnku. Mak si zmiešame s mliekom a s 80 ml šťavy, v ktorej boli naložené višne. Chvíľku povaríme a necháme vychladnúť.

Cesto si na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme makovou plnkou, posypeme višňami a zatočíme. Vznikne nám šúľok, ktorý stočíme do bochníka a uložíme do veľkej tortovej formy, ktorú sme vymastili a vysypali múkou. Potrieme žĺtkom, posypeme mandľami. Pečieme pri teplote 190 stupňov, cca 30 – 40 minút.

Vyskúšaj tiež: Recept: Neodolateľný pohár Horúce jablko

Jahňacie kotlety s maslom a hráškovým pyré

Zdroj: Shutterstock®

Jahňacie kotlety s maslom a hráškovým pyré

Budete potrebovať: 

  • 8 ks jahňacích kotliet
  • soľ
  • 80 g masla
  • 50 ml Karpatské KB
  • 1 konárik čerstvého rozmarínu
  • 300 g hrášku
  • 40 g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 80 g parmezánu

Na hráškové pyré si uvaríme hrášok v osolenej vode. Hrášok si precedíme, pridáme maslo, pretlačený cesnak, parmezán a vymixujeme.

Mäso si vyberieme cca 30 minút pred prípravou von z chladu, aby sa zohrialo na izbovú teplotu. Jahňacie kotlety si očistíme od prebytočného tuku, blán, naporcujeme a osolíme. Na panvici si roztopíme 1 PL masla a kotlety si opečieme z každej strany cca 3-4 minúty. Pridáme zvyšné maslo, Karpatské KB a nasekané bylinky a kotlety ešte chvíľu oblievame z každej strany roztopeným maslom. Kotlety vyberieme a maslo si zlejeme. Pred podávaním kotlety polejeme maslom.

Odporúčame: RECEPT: Priprav si obľúbené a chutné Oreo cupcakes

Aktualizované na 30.03.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

16.03.2018 07:05

Už dlhšie zvažujem nejakú zmenu a pripraviť mazanec, ďakujem za recept!

Vaše meno:

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

16.03.2018 08:37

Vyzera to lakavo, len keby mi ho niekto pripravil

Vaše meno:

benynka

benynka

16.03.2018 13:12

mne veľmi kysnuté koláče nejdú spraviť a pritom ich mám radšej ako zákusky a ten mazanec vyzerá lákavo

Vaše meno:

Anna Bútorová

Anna Bútorová

16.03.2018 14:45

výborné receptíky, mňam

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

16.03.2018 18:03

už sa teším na prípravu veľkonočných dobrôt

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

16.03.2018 23:48

Makové koláče u nás idú na odbyt, mazanec sme ešte neskúšali..

Vaše meno:

Tomáš Holubík

Tomáš Holubík

21.03.2018 10:29

Oba recepty vyzerajú zaujímavo, chutne a lákavo, ak sa podarí zohnať dobré ingrediencie, určite doma vyskúšame :-)

Vaše meno:

Michaela Horváthová

Michaela Horváthová

21.03.2018 15:30

Hmm to vyzerá dobre. ďakujeme za recepty

Vaše meno:

Zdena Paňková

Zdena Paňková

22.03.2018 13:08

Jahňacinka dobre pripravená je výborná vec. Chutné veľm jemné mäsko, nepohrdnem určite. Po dobrom obede aj sladké príde vhod, mak mi síce nerobí dobre, ale ostatní pri stole si určite pochutia. Mám rada sviatky a dobré jedlo...

Vaše meno:

Patrícia Paškanová

Patrícia Paškanová

22.03.2018 20:43

Spestrenie velkonocnych sviatkov fajn dobrotami :)

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

28.03.2018 00:03

Jahňacie kotlety vyzerajú mňamózne :)

Vaše meno:

Natália Kurciníková

Natália Kurciníková

31.03.2018 11:52

Mazanec sa vydaril!!!!!!

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.