V poslednej dobe sa neustále stretávame s novinkami, ako sú sladké zemiaky, fialová kukurica, červená ryža a mnohé iné. A my vám popletieme hlavu ešte viac! Prinášame vám informácie o unikátnych fialových zemiakoch. Počuli ste už o nich?
Pomaly sme si začali zvykať, po žltých a bielych zemiakoch, aj na tie sladké. Bohužiaľ, o fialových zemiakoch, ktoré sú mimoriadne zdravé a chutné, sa až tak veľa nepíše. Posvieťte si spolu s nami na ne a odhaľte všetky živiny, ktoré v sebe obsahujú a ich prínosy pre naše telo a jazyk! Ako bonus prinášame chutný recept na zemiakovú polievku.
Fialová je zdravá
Fialové zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky, konkrétne z Peru, kde ich zaujímavej farbe aj chuti podľahli ľudia už dávno. Svoj názov dostali nielen podľa fialovej šupky, ale aj hľuze. Fialová farba nie je to jediné, čím sa odlišujú od ostatných zemiakov. Napovedá nám totiž, že pravdepodobne bude obsahovať vysoké množstvo rôznych výživných látok a je to naozaj tak. Niektorí lekári sa zhodujú, že pomáha znižovať krvný tlak, čo je pre zemiak veľmi vhodná vlastnosť, keďže zemiaky konzumujú aj vegetariáni aj „mäsožravci“.
Obsahujú obrovské množstvo antioxidantov, ako napríklad antokyány, ktoré patria medzi flavonoidy. Tie sú veľmi dobré pre náš imunitný systém, ktorý podporujú a posilňujú. A ako malý bonus sú nápomocné aj v boji s rakovinou. Podobné látky sa nachádzajú napríklad v čučoriedkach alebo v granátovom jablku. Okrem toho majú aj protizápalový účinok a napomáhajú správnej funkcii ciev a ich dostatočnej elasticite.
Zaujme ťa: Kedy si dať pozor na zeleninu? Nie vždy je totiž zdraviu prospešná
Znižujú krvný tlak
Znižovanie krvného tlaku sa pripisuje práve ich vlastnosti udržovať správnu elasticitu ciev, podporovať stabilitu ich membrány a celkovo pozitívne ovplyvňovať zdravie ciev. Jednou z dôležitých látok, ktorá za to môže, je kyselina chlorogenová. Tá sa nachádza napríklad aj v káve, vďaka čomu sa o tomto životabudiči hovorí ako o pomocníkovi pri vysokom krvnom tlaku. Ďalšou pozitívnou vlastnosťou tejto látky je údajne aj protizápalový účinok, ktorý sa však stále skúma.
Okrem toho, práve táto látka je zodpovedná za nepríjemnosti, ktoré mnohí ľudia pociťujú pri pití kávy - dráždi tráviaci trakt a spôsobuje pálenie záhy či sťahovanie žalúdka. Mnohí pestovatelia a milovníci fialových zemiakov sa zhodujú, že sú prírodné antibiotikum, ktoré si môžeme dať kedykoľvek a neničí to našu pečeň.
Aká je príprava?
Pri pohľade na fialový zemiak si určite poviete - veď to nemôže byť dobré. Omyl! Chuťou totiž tieto zemiaky pripomínajú obyčajné biele, ale sú o niečo krémovejšie. Ich príprava je úplne rovnaká ako pri ostatných zemiakoch. Môžete si z nich pripraviť chutnú kašu, zemiakové lupienky aj hranolky či rôzne šaláty. Odporúča sa variť ich v šupke, pretože práve v nej sa nachádza najviac vitamínu C.
Niektorí odporúčajú fialové zemiaky používať ako prírodné chemické farbivo. Pokiaľ vás tieto zemiaky oslovili, môžete si ich vypestovať aj sami doma. Existuje dokonca niekoľko druhov.
Zdravá polievka z fialových zemiakov s karfiolom
Budeme potrebovať:
-
500 g fialových zemiakov
-
100 g karfiolu
-
100 ml smotany na varenie
-
1 lyžicu rastlinného alebo kokosového oleja
-
30 g malej cibule
Bylinky na dochutenie:
-
tymian
-
petržlen
-
750 ml vody na polievku
-
1 čajová lyžička soli
Postup:
Umyjeme, očistíme a pokrájame zemiaky a karfiol. Nadrobno posekáme cibuľu. Na oleji popražíme cibuľku, pridáme nakrájaný karfiol, zemiaky a zalejeme vodou. Osolíme a varíme 15 až 20 minút. Pridáme bylinky a varíme spolu pár minút do zmäknutia zeleniny. Ku koncu pridáme smotanu na varenie. Použiť môžete ryžovú, ale samozrejme sa dá použiť i klasická. Polievku necháme prevrieť a oheň vypneme. Keď už polievka nie je vriaca, zmixujeme ju ponorným mixérom. Ozdobíme bylinkami a podávame. Dobrú chuť!
Zaujme ťa: Kedy si dať pozor na zeleninu? Nie vždy je totiž zdraviu prospešná