Už si jedla fialové zemiaky? Tak si pochuť na zdraví!

V poslednej dobe sa neustále stretávame s novinkami, ako sú sladké zemiaky, fialová kukurica, červená ryža a mnohé iné. A my vám popletieme hlavu ešte viac! Prinášame vám informácie o unikátnych fialových zemiakoch. Počuli ste už o nich?

Pomaly sme si začali zvykať, po žltých a bielych zemiakoch, aj na tie sladké. Bohužiaľ, o fialových zemiakoch, ktoré sú mimoriadne zdravé a chutné, sa až tak veľa nepíše. Posvieťte si spolu s nami na ne a odhaľte všetky živiny, ktoré v sebe obsahujú a ich prínosy pre naše telo a jazyk! Ako bonus prinášame chutný recept na zemiakovú polievku.

Fialová je zdravá

Fialové zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky, konkrétne z Peru, kde ich zaujímavej farbe aj chuti podľahli ľudia už dávno. Svoj názov dostali nielen podľa fialovej šupky, ale aj hľuze. Fialová farba nie je to jediné, čím sa odlišujú od ostatných zemiakov. Napovedá nám totiž, že pravdepodobne bude obsahovať vysoké množstvo rôznych výživných látok a je to naozaj tak. Niektorí lekári sa zhodujú, že pomáha znižovať krvný tlak, čo je pre zemiak veľmi vhodná vlastnosť, keďže zemiaky konzumujú aj vegetariáni aj „mäsožravci“.

Obsahujú obrovské množstvo antioxidantov, ako napríklad antokyány, ktoré patria medzi flavonoidy. Tie sú veľmi dobré pre náš imunitný systém, ktorý podporujú a posilňujú. A ako malý bonus sú nápomocné aj v boji s rakovinou. Podobné látky sa nachádzajú napríklad v čučoriedkach alebo v granátovom jablku. Okrem toho majú aj protizápalový účinok a napomáhajú správnej funkcii ciev a ich dostatočnej elasticite.

Zaujme ťa: Kedy si dať pozor na zeleninu? Nie vždy je totiž zdraviu prospešná

druhy zemiakov

Zdroj: Shutterstock®

Znižujú krvný tlak

Znižovanie krvného tlaku sa pripisuje práve ich vlastnosti udržovať správnu elasticitu ciev, podporovať stabilitu ich membrány a celkovo pozitívne ovplyvňovať zdravie ciev. Jednou z dôležitých látok, ktorá za to môže, je kyselina chlorogenová. Tá sa nachádza napríklad aj v káve, vďaka čomu sa o tomto životabudiči hovorí ako o pomocníkovi pri vysokom krvnom tlaku. Ďalšou pozitívnou vlastnosťou tejto látky je údajne aj protizápalový účinok, ktorý sa však stále skúma.

Okrem toho, práve táto látka je zodpovedná za nepríjemnosti, ktoré mnohí ľudia pociťujú pri pití kávy - dráždi tráviaci trakt a spôsobuje pálenie záhy či sťahovanie žalúdka. Mnohí pestovatelia a milovníci fialových zemiakov sa zhodujú, že sú prírodné antibiotikum, ktoré si môžeme dať kedykoľvek a neničí to našu pečeň. 

recept na domáce zemiakové lupienky

Zdroj: Shutterstock®

Aká je príprava?

Pri pohľade na fialový zemiak si určite poviete - veď to nemôže byť dobré. Omyl! Chuťou totiž tieto zemiaky pripomínajú obyčajné biele, ale sú o niečo krémovejšie. Ich príprava je úplne rovnaká ako pri ostatných zemiakoch. Môžete si z nich pripraviť chutnú kašu, zemiakové lupienky aj hranolky či rôzne šaláty. Odporúča sa variť ich v šupke, pretože práve v nej sa nachádza najviac vitamínu C.

Niektorí odporúčajú fialové zemiaky používať ako prírodné chemické farbivo. Pokiaľ vás tieto zemiaky oslovili, môžete si ich vypestovať aj sami doma. Existuje dokonca niekoľko druhov.

čo sú antioxidanty

Zdroj: Shutterstock®

Zdravá polievka z fialových zemiakov s karfiolom

Budeme potrebovať:

  • 500 g fialových zemiakov 

  • 100 g karfiolu

  • 100 ml smotany na varenie 

  • 1 lyžicu rastlinného alebo kokosového oleja

  • 30 g malej cibule

Bylinky na dochutenie:

  • tymian

  • petržlen

  • 750 ml vody na polievku

  • 1 čajová lyžička soli

Postup: 

Umyjeme, očistíme a pokrájame zemiaky a karfiol. Nadrobno posekáme cibuľu. Na oleji popražíme cibuľku, pridáme nakrájaný karfiol, zemiaky a zalejeme vodou. Osolíme a varíme 15 až 20 minút. Pridáme bylinky a varíme spolu pár minút do zmäknutia zeleniny. Ku koncu pridáme smotanu na varenie. Použiť môžete ryžovú, ale samozrejme sa dá použiť i klasická. Polievku necháme prevrieť a oheň vypneme. Keď už polievka nie je vriaca, zmixujeme ju ponorným mixérom. Ozdobíme bylinkami a podávame. Dobrú chuť!

 

Zaujme ťa: Kedy si dať pozor na zeleninu? Nie vždy je totiž zdraviu prospešná

9 komentárov
Mária Maxianová

Mária Maxianová

18.08.2018 08:50

ja som za klasiku, fialová je cvikla, tiež som jeden rok experimentovala v pestovaní farebných odrôd, ale biela cvikla vôbec nechutila, tiež si neviem predstaviť na tanieri fialové zemiaky ako prílohu

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

18.08.2018 18:36

O fialových zemiakoch som ešte nepočula, no množstvo rôznych výživných látok, ktorých sú prísľubom znie lákavo.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

18.08.2018 20:09

Fuuu už až tak a kde sú staré kladické chutné odrody zemiakov

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

20.08.2018 18:00

klasika je klasika, neviem, či by mi to doma zjedli

Vaše meno:

Anton Marek

Anton Marek

21.08.2018 15:02

Tak toto je fakt pecka, ale nevidel som ich v potravinach :(

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

21.08.2018 18:18

o fialový zemiakoch som ešte nepočula

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

16.02.2019 18:02

Ešte som o takých zemiakoch nepočul

Vaše meno:

Matej Varga

Matej Varga

29.12.2019 21:19

Poznám, sú veľmi chutné

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

14.11.2021 20:26

Áno už som jedla chipsy z fialových zemiakov a boli úžasné :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE