Viete, kedy si dať radšej pozor na zeleninu? Ako všetko, aj tá totiž podlieha skaze. Na niektorých druhoch to vidieť hneď, no potom je aj taká zelenina, ktorá sa tvári (prípadne aj chutí) prívetivo a pritom už je dávno nekonzumovateľná až jedovatá. A hoci to nič nemení na fakte, že zelenina patrí medzi najzdravšie potraviny, sú momenty, kedy to nie je úplne tak. Viete, kedy zeleninu určite nejesť? Čítajte ďalej!
Nahnitá zelenina patrí do koša
Zelenina je, minimálne by určite mala byť, neodmysliteľnou súčasťou každého jedálnička. Odborníci na výživu odporúčajú denne skonzumovať aspoň pol kila zeleniny, ideálne rozloženej do piatich porcií. Množstvo vitamínov, vlákniny a minerálnych látok, ktoré zelenina obsahuje, sa jej nedá v žiadnom prípade odoprieť. Nahnité papriky alebo paradajky, aj keď len mierne, však patria jednoznačne do koša.
Ak sa aj pohrávate s myšlienkou nahnitú či plesnivú časť odkrojiť a zvyšok zjesť, vedzte, že naozaj hazardujete. Prečo? Potravinové plesne sú mimoriadne nebezpečné a môžu spôsobiť tak akútne, ako aj chronické zdravotné ťažkosti. Hrozí vám poškodenie obličiek alebo pečene.
Prečítaj si: Vieš, ako správne nosiť prstene? My ti to prezradíme!
Kedy je zelenina jedovatá?
Bez ohľadu na to, koľko ste za potravinu zaplatili alebo aké ste s ňou mali práve plány, neriskujte a nahnitú zeleninu vyhoďte. Aj keď by sa mohlo zdať, že v chladničke sa zelenine nemá čo stať, verte, že má. Plesne a hniloba vznikajú skôr pri vyšších teplotách, no to neznamená, že chlad pred nimi zeleninu (a iné potraviny) zaručene ochráni. Obchody či trhoviská často ponúkajú mierne nahnitú zeleninu za zvýhodnenú cenu. Neulakomte sa – čo ušetríte peňaženke, tým priťažíte zdraviu.
Problémom však je, že pleseň a hnilobu v úplne najpočiatočnejšom štádiu rozoznáte len veľmi ťažko, ak vôbec. Ľahko sa tak môže stať, že do tela dostanete časť mykotoxínov z „chytenej“ zeleniny. Sú to jedovaté látky, ktoré voľným okom nevidíme. Najhoršie je, že majú aj rakovinotvorné účinky. Najľahšie im podľahne zelenina s vysokým obsahom vody, ako paradajky a uhorky.
Napadnutá zelenina teda patrí jednoznačne do koša alebo na kompost. Vyhnúť by ste sa však mali aj nezrelým paradajkám a surovému baklažánu. Buďte opatrné, pretože ľudský organizmus sa nedokáže vyrovnať s jedovatými plesňami!
Naklíčené zemiaky ako samostatná kapitola
Je všeobecne známe, že ak vám zo zemiakov vykúkajú menšie či väčšie klíčky, nie je bezpečné ich konzumovať. Pri zlom skladovaní sa však môžete stretnúť aj so zemiakmi so zeleným povrchom. Stane sa to vtedy, keď sú zemiaky vystavené svetlu. Takéto zemiaky sú nebezpečné predovšetkým pre tehotné ženy, malé deti a ľudí so slabou imunitou. Môže za to jedovatá látka s názvom solanín. Spôsobuje tráviace problémy, závrate, zvýšenú teplotu a bolesti hlavy.
Zemiak produkuje solanín ako ochranu proti škodcom. Rozhodne však netreba panikáriť! Solanín v malom množstve nie je pre človeka nebezpečný. Výskumy dokázali, že klíčky, menšie než tri milimetre, zemiaku ešte neškodia. Treba ich však poriadne vyrezať a zemiak starostlivo ošúpať. Nôž, s ktorým vykrojíte klíčky, už nepoužívajte na prekrojenie zemiakov, pretože ich takto kontaminujete.
Neprehliadni: Trik na nezaplatenie: Nauč sa, ako otvoriť konzervu bez otvárača!
13 komentárov
Zuzana Szocsova
05.12.2018 14:21zelenina by sa mala jest cerstva, snazim sa velmi neskladovat, radsej kupim naraz menej
Jana Komadová
25.09.2018 10:36Čo sa dá pestujem doma a kupujem po troške aovocie aj zeleninu max na dva tri dni
Patrícia Paškanová
30.04.2018 21:42Veľmi chválim tento článok a aspoň som sa utvrdila v tom, čo som už vedela a robila. Zhnitú zeleninu vyhadzujem aj keď mi je to ľúto.
Daniela Bieliková
03.04.2018 20:41aj zeleninu treba vedieť správne skladovať a tiež už nahnitú zeleninu radšej hodím do koša
Mária Chromíková
29.03.2018 08:31Čerstva zelenina a ovocie z vlastnej záhradky ,a ak kupujem niečo v obchode tak len v malom množstve.
Marta Bujdošová
22.03.2018 15:35nahnitu zeleninu ako aj ovocie bez pardonu vyhadzujem!!!! Zemiaky uz babka ma naucila, ze na konci zimy a jar sa stare zemiaky cistia a orezavaju nahrubo.
Lenka Meravá
20.03.2018 07:35Brrrr radsej hned prezrem chladnicku
Elena Švachová
19.03.2018 21:13áno,toto viem,že ak je niečo nahnité,treba to vyhodiť,vykrojiť nestačí.Aj taký džem,ak má už plesninu na povrchu,je lepšie ho vyhodiť celý,lebo plesnina už môže byť prejdená celým džemom.No a zelené zemiaky,to je jasné-vyhodiť.
Marianna Rajniaková
19.03.2018 20:34zeleninu a ovocie kupujem iba v takom množstve čo do dvoch dní zjeme a určite nekupujem tú zlacnenú prezretú..
Ľubica Šťastná
19.03.2018 20:03Naozaj je lepšie ušetriť zdravie ako peňaženku.
Pavlína Vaksmundská
19.03.2018 18:47No ,nie je to sranda ,čo zjeme.. Niekedy to ani nevidíme , a zelenina môže už obsahovať nejaké toxíny. Zelené zemiaky určite nezjem.. !! A ked vidím napr. na paradajke, už nejaký fliačik ,tak ide do koša ..!!!
Darina Božiková
19.03.2018 17:27tie zelené zemiaky sú naozaj jedovaté.dokonca sa v jednom meste záp.slovenska otrávilo dieťa od takých zemiakov.písali o tom vtedy všetky noviny.
Soňa Kelemenová
19.03.2018 08:26niekedy ju už v obchode predávajú poškodenú.... v prvom rade tá kontrola by mala byť prísnejšia na obchodné reťazce...... preto si všetko pestujeme doma..... stačí už len naozaj dobré skladovanie a je po probléme....