Biscuits, cookies, scones – všetko by sme to mohli označiť za čajové pečivo, ktoré k nám prišlo zo zámoria. Avšak nejde o rovnaké čajové pečivo. Aj keď sa možno na prvý pohľad zdá, že medzi nimi nie je žiaden rozdiel, v konečnom dôsledku sa od seba líšia v použitých ingredienciách či spôsobe prípravy. Kým biscuits a cookies sú tenšie sušienky, scones predstavujú skôr bochníky, ktoré je možné naplniť podľa svojich chutí.
SCONES však pôvodom boli pečené ako škótsky rýchly chlebík z ovsa a boli pečené na rošte. Dnes sa môžeme stretnúť s ich slanou, ale predovšetkým sladkou verziou, keďže sa najčastejšie podávajú s džemom. Ak vám niečo hovorí „afternoon tea time,“ ktorý je v Británii naplánovaný na 16 hodinu, tak práve počas neho sa podávajú tieto tradičné koláčiky SCONES, ktoré si podľa histórie zamilovala ako prvá vojvodkyňa z Bedfordu – vojvodkyňa Anna. Vďaka nej sa koláčiky stali súčasťou popoludňajšieho rituálu pitia čaju.
Na anglické koláčiky scones potrebujeme:
- 350 g polohrubej múky
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- 85 g masla nakrájaného na kocky
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- citrónovú šťavu
- vajíčko
Odporúčame: Ryžový puding: Voňavá jesenná maškrta pre malých i veľkých
POSTUP:
- Dáme si vyhriať rúru na 200 °C.
- Do misky si preosejeme múku, pridáme soľ, prášok do pečiva a premiešame.
- K múke pridáme maslo a pomocou prstov vypracujeme mrveničkové cesto, do ktorého napokon pridáme trstinový cukor.
- Mlieko si dáme zohriať na 30 sekúnd do mikrovlnky (pozor má byť teplé, nie vriace) a zmiešame ho spolu s vanilkovým extraktom a citrónovou šťavou.
- V suchej zmesi spravte v strede dieru a vylejte do nej pripravené mlieko. Pomocou príborového noža alebo iného nástroja vypracujte cesto. Neodporúča sa cesto hniesiť rukou, pretože by mohlo príliš stvrdnúť.
- Ak má cesto jednotnú konzistenciu, preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku. Jemne párkrát premiesime a rukami vytvarujeme placku hrubú asi 4 cm. Pomocou vykrajovačky alebo pohára začneme vykrajovať malé bochníčky. Do cesta môžete zamiešať hrozienka, brusnice alebo čučoriedky či iné druhy ovocia.
- Hotové koláčiky preložíme na horúci plech (odporúča sa vložiť ho do rúry), potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 10 minút kým nevykysnú a na vrchu nebudú zlatisté.
- Angličania odporúčajú SCONES konzumovať ešte teplé, potreté so štedrou dávkou džemu a šľahačky – hustej šľahačky, ktorá vyzerá ako tuhé maslo. Dobrú chuť!