Anglické koláčiky SCONES k popoludňajšiemu čaju: S džemom sú NAJ

Biscuits, cookies, scones – všetko by sme to mohli označiť za čajové pečivo, ktoré k nám prišlo zo zámoria. Avšak nejde o rovnaké čajové pečivo. Aj keď sa možno na prvý pohľad zdá, že medzi nimi nie je žiaden rozdiel, v konečnom dôsledku sa od seba líšia v použitých ingredienciách či spôsobe prípravy. Kým biscuits a cookies sú tenšie sušienky, scones predstavujú skôr bochníky, ktoré je možné naplniť podľa svojich chutí.

SCONES však pôvodom boli pečené ako škótsky rýchly chlebík z ovsa a boli pečené na rošte. Dnes sa môžeme stretnúť s ich slanou, ale predovšetkým sladkou verziou, keďže sa najčastejšie podávajú s džemom. Ak vám niečo hovorí „afternoon tea time,“ ktorý je v Británii naplánovaný na 16 hodinu, tak práve počas neho sa podávajú tieto tradičné koláčiky SCONES, ktoré si podľa histórie zamilovala ako prvá vojvodkyňa z Bedfordu – vojvodkyňa Anna. Vďaka nej sa koláčiky stali súčasťou popoludňajšieho rituálu pitia čaju.

anglické koláčiky SCONES

Zdroj: Shutterstock®

Na anglické koláčiky scones potrebujeme:

  • 350 g polohrubej múky
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • 85 g masla nakrájaného na kocky
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • citrónovú šťavu
  • vajíčko

Odporúčame: Ryžový puding: Voňavá jesenná maškrta pre malých i veľkých

čajové pečivo SCONES

Zdroj: Shutterstock®

POSTUP:

  • Dáme si vyhriať rúru na 200 °C.
  • Do misky si preosejeme múku, pridáme soľ, prášok do pečiva a premiešame.
  • K múke pridáme maslo a pomocou prstov vypracujeme mrveničkové cesto, do ktorého napokon pridáme trstinový cukor.
  • Mlieko si dáme zohriať na 30 sekúnd do mikrovlnky (pozor má byť teplé, nie vriace) a zmiešame ho spolu s vanilkovým extraktom a citrónovou šťavou.
  • V suchej zmesi spravte v strede dieru a vylejte do nej pripravené mlieko. Pomocou príborového noža alebo iného nástroja vypracujte cesto. Neodporúča sa cesto hniesiť rukou, pretože by mohlo príliš stvrdnúť.
  • Ak má cesto jednotnú konzistenciu, preložíme ho na pomúčenú pracovnú dosku. Jemne párkrát premiesime a rukami vytvarujeme placku hrubú asi 4 cm. Pomocou vykrajovačky alebo pohára začneme vykrajovať malé bochníčky. Do cesta môžete zamiešať hrozienka, brusnice alebo čučoriedky či iné druhy ovocia.
  • Hotové koláčiky preložíme na horúci plech (odporúča sa vložiť ho do rúry), potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 10 minút kým nevykysnú a na vrchu nebudú zlatisté.
  • Angličania odporúčajú SCONES konzumovať ešte teplé, potreté so štedrou dávkou džemu a šľahačky – hustej šľahačky, ktorá vyzerá ako tuhé maslo. Dobrú chuť!
Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

30.09.2021 12:40

Mňam vyzerajú lákavo...hneď by som ochutnala....určite vyskúšam. :o)

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

30.09.2021 15:21

Dobrý tip na víkend.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

30.09.2021 15:54

Pekné koláčiky...Treba vyskúšať

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

30.09.2021 20:38

vyzerajú výborne, oplatí sa vyskúšať

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

01.10.2021 06:54

Lákavé.., ďakujem za tip!

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

01.10.2021 18:47

tieto koláčiky sú pre mňa novinka, ale určite stoja za vyskúšanie

Vaše meno:

Alžbeta Neuschlová

Alžbeta Neuschlová

02.10.2021 16:15

Vyskúšam

Vaše meno:

Erika Podskubová

Erika Podskubová

02.10.2021 18:09

Koláčiky super,len keby ich mal kto upiecť

Vaše meno:

Renáta Gallerová

Renáta Gallerová

02.10.2021 21:45

Ďakujem za receptík....určite s dcérou výskúšame....

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

07.10.2021 15:11

Vyzerajú mnamky

Vaše meno:

Ivana Oravcová

Ivana Oravcová

03.09.2023 19:18

Odskúšané , chutné a pravidelné robené. Pomaly už vôbec osobne nekupujem pečivo čo si sama robím lebo ma to proste baví ale aj viac zachutilo.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.